kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
12 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
GÜLLAÇ

Ramazan tatlısının Kare As'ı

10.09.2008
İtardan sonra güllaç, baklava, kadayıf veya tulumba gibi tatlılar yemek, Ramazan'ın âdetlerinden... Bu haftaki jüri üyelerimize sofralarda en çok yer bulan Ramazan tatlıları arasından en sevdiklerini ve bunları nerelerden satın aldıklarını sorduk..
Güllaç
Sadece Ramazan ayında çıkan ve 'Ramazan'ın gülü' olarak sunulan güllaç, hafif bir tatlı. Bu nedenle bütün jüri üyelerimizden oy aldı. Dilara Koçak, güllacın Ramazan'a en uygun tatlı olduğunu söylüyor: "Sütlü olduğu için hafif. Ağır hamur içermemesi nedeniyle mide için de uygun." Aydan Üskanat da Ramazan ayı için en iyi tatlının güllaç olduğu görüşünde: "Hemen her yemeğin üzerine rahatlıkla yenilebilir. Güllacın olmazsa olmazı da iyi kalitede ceviz ve lezzetli süt." Dilara Koçak ve Aydan Üskanat Karaköy Güllüoğlu'nun güllacını tercih ederken Kadir Çöpdemir ve Deniz Gürsoy Pelit Pastaneleri'ni bu tatlıda başarılı buluyorlar. Semih Somer ve Ayşe Tüter Konyalı'ın güllacını tavsiye ederken Ebru Şallı Venüs Pastanesi, Nedim Atilla 06 Pastanesi'nin güllacını tercih ediyor. Esra Düzdağ Görgülü Pastanesi'nde şeker ve süt miktarının çok dengeli olduğuna dikkat çekiyor. İnci Özgöz ise Divan'ın güllacını, "Her malzemesi bol," diye nitelendiriyor. (Aldığı oy: 10)* * * * * * * * * *

Baklava
Baklavanın cevizlisi, fıstıklısı, fındıklısı, kurusu hatta çikolatalısı bile var. Türk mutfağının en ünlü tatlılarından olan baklava, iftar sofralarında da çok sık tercih ediliyor. Şerbetli ve hamurlu bir tatlı olduğu için baklavayı iftardan birkaç saat sonra tüketmekte fayda var. Kadir Çöpdemir Karaköy Güllüoğlu'nun cevizli baklavasını ve İmam Çağdaş'ın havuç baklavasını favori olarak gösteriyor. Diğer jüri üyelerimiz Esra Düzdağ, Deniz Gürsoy, Semih Somer, Ebru Şallı ve Ayşe Tüter hangi çeşidi olursa olsun baklavada tek adres gösteriyorlar; o da, Karaköy Güllüoğlu... Aydan Üstkanat ise baklava konusunda İmam Çağdaş ve Konyalı'yı tercih ediyor. "Baklava hafif olur mu?" diye soran Üstkanat, kendi sorusunu şöyle yanıtlıyor: "İmam Çağdaş'ın bir tek kere baklavasını denerseniz bir daha kesinlikle başka yerdeki baklavayı beğenemezsiniz. Mükemmel lezzetinin yanında inanılamayacak kadar da hafif. Ayrıca Konyalı'nın portakallı baklavasını da denenmeye değer ve farklı buluyorum." (Aldığı oy: 7)* * * * * * *

Sütlü Tatlılar
Türk mutfağının en sağlıklı ve hafif tatlıları şüphesiz sütlü tatlılar. Tavukgöğsü, kazandibi, muhallebi, sütlaç, keşkül, Ramazan ayında tüketilmesi tavsiye edilen tatlı çeşitlerinin başında geliyor. Diyetisyen Dilara Koçak sütlü tatlıları tercih ederken, özellikle de oruç tutanlara dondurmayı öneriyor: "Bu yıl Ramazan, sıcaklara denk geldiği için bence iftardan iki saat sonra dondurma yemek hoş olur. Özsüt dondurmasını çok severim ve şimdi eve götürmeye uygun paketlenmesi de Ramazan için çok hoş oldu. Ayrıca hamur tatlısı sevenler için de Karaköy Güllüoğlu'nun sütlü nuriyesi ideal." Esra Düzdağ Saray Muhallebicisi'nin sakızlı muhallebisinin, iftar yemeğinin üzerine yenilebilecek en uygun tatlılardan biri olduğunu söylüyor. İnci Özgöz ise yine Saray'ın tavukgöğsünü, Ebru Şallı Özsüt'ün kazandibi tatlısını tercih ediyor (Aldığı oy: 4)* * * *

Tel Kadayıf
Çıtır çıtır, iyice kızarmış, içi bol malzemeli ve tereyağlı tel kadayıfa doyum olmaz. Türk mutfağının beğenilen tatlıları arasında yer alan tel kadayıfın içinde fıstık, ceviz, kaymak, süt ve peynir gibi farklı çeşitler bulunabiliyor. Bunun yanı sıra tel kadayıf, burma veya sarma gibi farklı şekillerde de karşımıza çıkıyor. Kadir Çöpdemir favori Ramazan tatlıları arasında Hacı Bozan Oğulları'nın burma kadayıfını gösteriyor. Semih Somer de burma kadayıf sevenlerden. Onun burma kadayıf aldığı adres ise Diyar Burma. Fıstıklı tel kadayıfı çok sevdiğini söyleyen Deniz Gürsoy ise bu konuda Karaköy Güllüoğlu'ndan şaşmıyor. (Aldığı oy: 3)* * *

Tulumba Tatlısı
Minik minik mi seversiniz yoksa irice Osmanlı tulumbasını mı tercih edersiniz? Dışı sert, içi yumuşacık, bol şerbetli hamurlu bir Türk tatlısı olan tulumbanın taze taze tüketilmesi gerekir. Çünkü biraz beklediğinde hemen yumuşar ve özelliğini kaybeder. İnci Özgöz günlük yaptıkları için Cafer Erol'un ve Beyaz Fırın'ın tulumba tatlısını tercih ediyor. Esra Düzdağ ise, "Alibeyköy Tulumbacılar Sokağı'ndaki tüm diğer tulumbacılar gibi Balkan Tulumbacısı da İstanbul'un en şahane tulumbalarını yapıyor. Midede ağırlık yapmıyor, sınırsız sayıda yiyebiliyorsunuz," diyor. Nedim Atilla ise Köfteci Ramiz'in tulumbasını beğendiğini söylüyor. (Aldığı oy: 3)* * *

Ayva Tatlısı
Ramazan'da hafif ve meyveli bir tatlıyı tercih ediyorsanız, ayva tatlısı tam size göre. Ayva bir kış meyvesi olsa da yaz aylarında da bu tatlıyı bulabileceğiniz birçok adres var. Aydan Üskanat, "Hafif ve karakterli bir tatlıdır," dediği ayva tatlısıyla ilgili şunları söylüyor: "Üzerine eklenecek kaymağın sütten yapılmış ve hafif olması çok önemli. Hâlâ geleneksel yöntemlerle hazırlanan Konyalı Restoran'ın ayva tatlısı oldukça iyidir." Ayşe Tüter ise ayva tatlısında Kanaat Lokantası'nı başarılı buluyor. (Aldığı oy: 2)* *

Ekmek Kadayıfı
Üzerinde kocaman bir kaymakla sunulan bol şerbetli bir hamur tatlısı olan ekmek kadayıfı, klasik Türk mutfağının önde gelen tatlıları arasında. Vişnelisi de yapılan ekmek kadayıfı, eğer tam kıvamındaysa, şerbetli olmasına rağmen midede rahatsızlık yaratmaz. İnci Özgöz Okko'nun kaymaklı ekmek kadayıfını "Benim için bir numaradır," diye nitelendirirken, Semih Somer bu tatlının en iyi örneklerinin Konyalı'da olduğunu söylüyor. (Aldığı oy: 2) * *

Kabak Tatlısı
Diğer tatlılarla kıyaslandığında az kalorili olan kabak tatlısı, Ramazan'da kilo almaktan ve ağır yemekler yemekten çekinenler için ideal bir lezzet. Üzeri bol cevizli ve kaymaklı olarak da tüketebileceğiniz bu tatlıyı, evde yapabileceğiniz gibi pek çok restoranda da bulabilirsiniz. Jüri üyelerimizden Ebru Şallı, kabak tatlısının Ramazan ayında keyifle tüketilebilecek bir tatlı olduğunu ve en çok Mado'nunkini beğendiğini söylüyor. (Aldığı oy: 1)*

Kuru Meyveler
Şerbetli ve hamurlu tatlıları sevmiyor ama iftar sofranızda ağzınız tatlansın istiyorsanız, kuru meyveleri tercih edebilirsiniz. Kayısıdan üzüme, ananastan elmaya pek çok çeşidi olan kuru meyveleri öneren Dilara Koçak şunları söylüyor: "Malatya Pazarı'nda kuru meyve ve kuruyemişin her çeşidini bulabilirsiniz. Benim tavsiyem cevizli incir veya bademli kuru kayısı. Hem yağ ve şeker içermiyor hem de kan şekerini dengeleyen, kıvamda lezzetleri var."
(Aldığı oy: 1)*

Revani
Yapması ve hazırlaması kolay şerbetli bir hamur tatlısı olan revani, genelde evde hazırlanıyor. Diğer hamur tatlılarına oranla daha hafif olan revani, üzerine dövülmüş fındık, fıstık, ceviz dökülerek sunuluyor. Jüri üyelerimizden Ayşe Tüter, favori Ramazan tatlıları arasında gösterdiği revaninin Hacı Bozan Oğulları'nda çok başarılı yapıldığını söylüyor.
(Aldığı oy: 1)*

Nedim Atilla (Mutfak araştırmacısı)
* Güllaç (06 Pastanesi)
* Tulumba tatlısı (Köfteci Ramiz)
* Şerbetler (Reyhan Pastanesi)
* Kayısı tatlısı (Ulus Pastanesi)

Kadir Çöpdemir (Oyuncu, sunucu)
* Güllaç (Pelit Pastaneleri)
* Baklava (İmam Çağdaş, Karaköy Güllüoğlu)
* Burma kadayıf (Hacı Bozan Oğulları)

Esra Düzdağ ( Sofra dergisi Genel Yayın Yönetmeni)
* Güllaç (Görgülü Pastaneleri)
* Tulumba tatlısı (Balkan Tulumbacısı)
* Baklava (Karaköy Güllüoğlu)
* Sakızlı muhallebi (Saray Muhallebicisi)

Deniz Gürsoy (Gurme)
* Güllaç (Pelit Pastaneleri)
* Baklava (Karaköy Güllüoğlu, Köşkeroğlu)
* Fıstıklı tel kadayıf (Karaköy Güllüoğlu)

Dilara Koçak (Beslenme ve Diyet Uzmanı)
* Güllaç (Karaköy Güllüoğlu)
* Dondurma (Özsüt)
* Kuru meyveler (Malatya pazarı)
* Sütlü nuriye (Karaköy Güllüoğlu)

İnci Özgöz ( Leziz dergisi Genel Yayın Yönetmeni)
* Güllaç (Divan Pastaneleri, Venüs Pastaneleri, Hünkar)
* Tulumba tatlısı (Cafer Erol, Beyaz Fırın)
* Ekmek kadayıfı (Okko)
* Tavukgöğsü (Teşvikiye Saray)

Semih Somer (Mutfak Dostları Derneği üyesi)
* Baklava (Karaköy Güllüoğlu)
* Ekmek kadayıfı (Konyalı)
* Güllaç (Konyalı)
* Burma kadayıf (Diyar burma tatlıcısı)

Ebru Şallı (Manken, sunucu)
* Güllaç (Venüs Pastanesi)
* Kabak tatlısı (Mado)
* Baklava (Gülloğlu Karaköy)
* Kazandibi (Özsüt)

Ayşe Tüter (Yemek yazarı)
* Güllaç (Konyalı)
* Baklava (Karaköy Güllüoğlu)
* Revani (Hacı Bozan Oğulları)
* Ayva Tatlısı (Kanaat Lokantası)

Aydan Üskanat (Yemek stilisti)
* Güllaç (Karaköy Güllüoğlu)
* Ayva tatlısı (Konyalı)
* Baklava (Konyalı, İmam Çağdaş)

Bilgi için: Karaköy Güllüoğlu Tel: (0212) 249 96 80, Saray Muhallebicisi Tel: (0212) 246 47 79, Özsüt Tel: (0212) 282 10 06, Konyalı Tel: (0212) 353 04 50, Balkan Tulumbacısı Tel: (0212) 626 66 18, 06 Pastanesi (Karşıyaka, İzmir) Tel: (0232) 381 71 68, Köfteci Ramiz (Akhisar) Tel: (0236) 412 20 02, Reyhan Pastanesi (Alsancak, İzmir) Tel: (0232) 422 28 02, Ulus Pastanesi (Bursa) Tel: (0224) 221 14 37, Pelit Pastaneleri Tel: (0212) 672 10 00, İmam Çağdaş (Gaziantep) Tel: (0342) 231 26 78, Görgülü Pastaneleri Tel: (0216) 640 13 93, Köşkeroğlu Tel: (0212) 243 15 91, Malatya Pazarı Tel: (0212) 520 84 94, Venüs Pastaneleri Tel: (0212) 263 51 91, Beyaz Fırın Tel: (0216) 302 00 00, Cafer Erol Tel: (0216) 337 11 03, Diyar Burma Tatlıcısı Tel: (0216) 576 82 75, Divan Pastaneleri Tel: (0212) 315 55 00, Hacı Bozan Oğulları Tel: (0212) 518 69 20, Hünkar Lokantası Tel: (0212) 296 38 11, Okko Tel: (0212) 340 19 19, Mado Tel: (0212) 282 24 92, Kanaat Lokantası Tel: (0216) 341 54 44
Haberin fotoğrafları