kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
9 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Yapımcılar kayıp sinema filmlerinin peşine düştü!

MEHMET ÇALIŞKAN
08.09.2008
Son dönemde özellikle dijital kanallardaki sinema kuşaklarının çoğalması, Yeşilçam filmlerine gösterilen rağbetin artmasını sağladı. Yapımcılar, yıllardır kayıp olan ya da hasara uğrayan filmlerini bulup onarttıktan sonra, bunları kanallara kiralamak için harekete geçmiş durumda.....
İLİŞKİLİ HABERLER
Yapımcılar kayıp sinema filmlerinin peşine düştü!
Tahmini verilere göre; bugüne kadar çekilen yaklaşık 6 bin Türk filminin 2 bini kayıp durumda. Kayıp filmlerin büyük bir çoğunluğunu 1980 darbesi sırasında 'yasaklı' oldukları öne sürülerek, el konulan yapımlar oluşturuyor. Kaybolduktan sonra bulunan filmlerin çoğunun ise; nem ve sıcaktan dolayı hasara uğradıkları biliniyor.

İŞİN RENGİ DEĞİŞTİ!
Bugüne dek yapımcıların sadece bir kısmı kaybolan filmlerini aradı. Çoğu, hasarlı filmlerini onarmak için masraf yapmak istemedi. Ancak dijital kanallardaki sinema kuşaklarının çoğalması ve Yeşilçam filmlerine duyulan ilginin artması; işin rengini değiştirdi.

ZİRVE SUNAL'IN!
Bugünlerde yapımcılar, kayıp filmlerini bulmak ve hasarlı filmlerini onarmak için ciddi bir mesai harcıyor. Çünkü televizyon kanalları eski Yeşilçam filmlerini yılda birkaç gösterim için 2-5 bin YTL'ye kiralıyor. Eski yapımlar arasında en çok; Kemal Sunal, Cüneyt Arkın ve Türkan Şoray'ın filmleri ile Ertem Eğilmez'in 'Hababam Sınıfı' ve 'Bizim Aile' serileri rağbet görüyor. İrfan Atasoy'un aksiyon filmleri de, çok izleniyor. Yapımcılar, kayıp filmlerini bulmak için 1980 darbesi sırasında 'yasaklı' filmlerin depolandığı Beyoğlu Emniyet Amirliği ile 1. Kolordu Komutanlığı'nın bulunduğu Selimiye Kışlası'nın kapısını aşındırıyor.

250'Sİ BULUNDU!
Bugüne kadar kayıp 2 bin filmden yaklaşık 250'si SESAM (Sinema Eserleri Sahipleri Meslek Birliği) Başkanı Yılmaz Atadeniz'in katkılarıyla bulundu. Atadeniz, kayıp filmlerin bulunarak arşivin tamamlanmasıyla; Türk Sineması'nın gerçek kimliğinin ortaya çıkacağını söylüyor.
Haberin fotoğrafları