Haftan›n konumu Devam eden ve son 16'ya gelinen Dünya Bayanlar Şampiyonası'nda cuma günü itibarıyla bütün maçlarını kazanan tek isim olan 14 yaşındaki Hou Yifan, Moğol rakibi Mongontuul karşısında burada 39.Fg7 Vg7 40.Ve8 Fg8 41.Vh5 Fh7 42.Kc2 hamleleriyle zaten kazanç konumda olduğu partiyi bitirdi.
Süper kuşağa ne oldu?
Özgür AKMAN
Giriş Saati : 05.09.2008 23:33 Güncelleme : 06.09.2008 17:26
Türkiye'de yılın son büyük uluslararası turnuva, ağustos ayında Mersin'de yapılan Dünya 16 Yaş Altı Satranç Olimpiyatları'ydı. 18 farklı ülkeden 27 takım ve 121 sporcunun oynadığı Olimpiyatlar'a Mersin Büyükşehir Belediyesi ev sahipliği yaptı ve Macit Özcan Spor Tesisi'nin satranççılara açtı. 1993'ten beri yapılan turnuva birçok ünlü büyükustanın gençken kozlarını paylaştıkları bir arena gibidir. İçlerinde Wesley So ve Eltaj Seferli gibi süper yeteneklerin bulunduğu Olimpiyat'ta zafer Türkiye'ye yenilmesine rağmen Hindistan'ın oldu. Rusya, aynı puanı alarak ikinci olduysa da rakiplerine 3,5-0,5 yenilmeleri dünya satrancının merkezinde yaşanması olası bir değişimin işareti olarak yorumlanabilir. Üçüncülük, 15 yaşındaki büyükusta Wesley So'nun önderliğindeki Filipinler'in oldu. Hindistan'ın Gaziantep'teki Dünya Gençler Şampiyonası'ndaki dublesinin ardından Mersin'de de altın madalyaya kavuşması, Dünya Şampiyonu Anand'ın liderliğinde dünyanın en büyük satranç ülkelerinden birisi haline geldiğinin kanıtı oldu. Yedi takımla katıldığımız Olimpiyat'ta, A Takımımız çok iddialıydı. Türkiye-A takımından büyük madalya beklentisi vardı. Gurevich ve A Milli Takım Antrenörü büyükusta Efstratios Grivas eşliğinde kamplar yapan Türk satrancının en yetenekli kuşağı bir yıldır yakaladıkları büyük çıkışı Mersin'de taçlandıramadı. 16 yaş kuşağının bulunduğu Türkiye-A Takımı, şampiyon Hindistan'ı 2,5-1,5 yenmesine rağmen güçlü rakipleri Ermenistan, Filipinler, Azerbaycan ve Rusya'ya kritik maçları kaybedince yedincilikle yetindi. Yine de bardağın dolu tarafına bakmalı. Artık satranç gelişim hızı ve seviyesi konusunda Türkiye'yi bile ikiye katlayan Hindistan'ı yenmek, takımda ancak buruk bir sevinç yaratıyor. Gürcistan'ı sadece 2,5-1,5 yenmekse kimseyi sevindirmiyor, hatta kaçan puanlar takımda matem havası estiriyor. Birinci masa Mustafa Yılmaz'ın o akşam bana gelip "Özgür ağabey, 'hüsran' diye başlık at bizim için," demesi sonuca nasıl baktığını ve Türkiye'nin satrançta geldiği noktayı gösteriyor. Türk satrancının uluslararası seviyede yer sahibi olmaya aday ilk 'süper kuşağı'nın üyeleri, beklentilerin yarattığı baskıyla baş edebilirlerse rakiplerine üstünlük sağlayamamaları için hiçbir neden yok.
BILBAO'DA NELER OLUYOR? Dünyanın en güçlü turnuvaları olan Linares, Corus (Wijk aan Zee), Mtel Ustalar'ın (Sofya) organizatörleri 2006 yılı sonlarında Bilbao'da yeni bir oluşum başlattıklarını duyurmuşlardı. Bu güç birliğinin amacı, Grand Slam adıyla yeni bir turnuva serisi yaratıp elit turnuvalara yeni bir soluk getirmekti. Grand Slam'in finali olan ve halen devam eden Bilbao Ustalar Turnuvası 2775 reyting ortalamasıyla bu yılın en güçlü turnuvası olma özelliğini taşıyor. Turnuvada Vishwanathan Anand, Vassily Ivanchuk, Veselin Topalov, Magnus Carlsen, Timur Radjabov ve Levon Aronian yer alıyor. Bilbao'nun bir özelliği de puanlama sisteminin galibiyete bir, beraberliğe yarım puan verilerek değil futboldaki gibi üç puanlı sistemle yapılıyor olması.
Haberin fotoğrafları
Yayın tarihi: 7 Eylül 2008, Pazar Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/09/07/pz/haber,4E3DF885CE934289B261F956C9BE5017.html Tüm hakları saklıdır.