Ankaragücü-Trabzon maçında sonra gündem 19 Mayıs'ın zeminiydi. Ankara'nın sert kışında 19 Mayıs'ın çim zemini üç takımın aynı sahada oynanması yüzünden bozuluyordu. Geçen sezon kış aylarında çok takım zeminden şikayetçi oldu.
Çözüm olarak 19 Mayıs'ın zemini iki yıldızlı FIFA standartlarına uygun olarak suni çim yapıldı. Üstelik zemin yerden ısıtılıyor. Geçen yıl Brezilya'da düzenlenen U-19 Dünya Şampiyonası zemini FIFA standartlarına uygun suni çimle kaplı statlarda oynandı.
FIFA 2001'den beri suni çimle ilgili çalışmaları, gelişmeleri ve kaliteyi yakından takip ediyor. Hatta bu konuda
'kalite konsepti' geliştirildi. Çünkü doğal çimde bütün bir yıl boyunca yüksek düzeyde futbol maçları organize etmek iklim şartları nedeniyle birçok bölgede zorlaşıyor.
TESTLER YAPILIYOR Nedir bu FIFA kalite konsepti?
1-Katmanların güce dayanıklılığı, nelerden oluştuğu ve iklime uygunluğu test ediliyor.
2-Testlerde zeminin şoku ne kadar emdiği ve bu şok sırasında dikey deformasyonu ölçülüyor. Ayrıca topun nasıl sektiği, hızının nasıl etkilendiği ve kramponun dönüş süreci gibi testler de yapılıyor.
FİFA standartlarındaki suni çimin özellikleri nedir?
1-Hava şartlarından etkilenmiyor; yağmur, kar, dolu, buz gibi ağır hava olaylarına dayanıklı.
2-Özellikle tamamı kapalı statlarda yüksek tribünler nedeniyle zeminin güneş ışığı almamasının yarattığı olumsuz sonuçlar suni çimi bozmuyor. Çünkü
suni çimin güneş ışığına ihtiyacı yok. Bakımı daha kolay ve daha az maliyetli.
3-Daha uzun süre dayandığından daha az sayıda sahayla organizasyon yapılabiliyor. Günde 24 saat, haftada 7 gün maç yapılabiliyor.
Suni çime karşı çıkanlar
"Futbolcular sık sakatlık yaşar" iddasında bulunuyor. Çim sahalarda oynamayı tabii herkes ister. Çimin bakımı hem çok zor hem de çok külfetli. Gücü olan çime bakım yapabiliyor, gücü olmayan patates tarlası gibi sahalarda futbol oynuyor.
'ALIŞKANLIK KAZANMALI' Bilime bağlı hocaların başında
Ersun Yanal gelir. Bir işi yaparken de dibine kadar araştırır. Ersun Yanal'a telefon açıp Ankara'daki suni çim zemini sordum. İşte Yanal'ın cevabı:
"Çimin yerini hiçbir şey tutmaz. Ancak Ankara'daki zemin çime birebir benzeyen maddeden yapılmış. Zemin esniyor, futbol oynamayı zorlaştırmıyor. Çimde oynamaya alışkın futbolcular sadece zemini algılama sorunu yaşıyor. Çünkü bu tür zeminler çok olsa uyum daha kolaylaşır. İlk kez oynayan takımlar acemilik yaşar. Yattara rakibin topuna bastığı için düşerken ayağı yere ters basınca bileği döndü. Ciddi bir sakatlığı yok. Beşiktaş'a karşı oynayacak." Şimdi ne yapılmalı?. Avrupa maçlarında hem biz hem de rakip takımlar maçtan bir gün önce maçın oynanacağı statta atrenman yapıyor. Bu uygulama
Türkiye'deki lig maçlarında
"Zemin bozulur" gerekçesiyle uygulanmıyor. Suni çimin bozulma gibi lüksü olmadığına göre Ankara'ya gidecek takımlar maçtan bir gün önce yeni zeminde antrenman yaparsa zemini tanıma şansı bulur ve en önemlisi futbolcu nasıl bir ayakkabıyla oynamaları gerektiğini tespit eder.
Eleştiri yapalım. Ancak eleştirmeden önce fikir sahibi değil bilgi sahibi olmak gerekir.
NOT: Doğal ve suni çimde yaşanan sakatlık farkına gelecek hafta değineceğim.
Bugünkü Tüm Yazıları
Doğal çim mi suni çim mi?
Yayın tarihi: 31 Ağustos 2008, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/08/31//haber,A5C2447EC5EB4F5EAE8DC6AFD03593B3.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.