kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

30 Ağustos coşkuyla kutlanıyor

Yeni Haber
İstanbul'da 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetler Günü kutlamaları, Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı'na çelenklerin konulmasıyla başladı. Ankara'da ise Türk Silahlı Kuvvetleri komuta kademesi, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un başkanlığında Anıtkabir'i ziyaret etti.

Cumhuriyet Anıtı'nda düzenlenen törene İstanbul Valisi Muammer Güler, 1. Ordu Komutan Orgeneral Ergin Saygun, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile üst düzey askeri ve mülki erkan katıldı. Tören katılımcılarının yerlerini almasının ardından anıta çelenklerin konuldu. Vali Güler, Orgeneral Saygun ve Başkan Topbaş'ın anıta çelenk bırakmalarının ardından kurumlara ait diğer çelenkler de sırayla yerleştirildi.



Tören, saygı duruşu, İstiklal Marşı'nın okunması ve Orgeneral Ergin Saygun'un anıt özel defterini imzalamasıyla son buldu. Törene katılanlar daha sonra Harbiye Orduevi'ne geçti. 1.Ordu Komutanı Saygun tebrikleri kabul edecek. Saat 11:00'de de Adnan Menderes Bulvarı'nda askeri geçit töreni gerçekleştirilecek.

Bu arada tören öncesi polisin çok geniş güvenlik önlemleri aldığı görüldü. Tören alanı yakınında elinde bir teyple "Benden selam olsun Bolu Beyi'ne" şarkısını dinleyen ve dans eden bir şahıs polis tarafından uzaklaştırıldı.



TSK KOMUTA KADEMESİ ANITKABİR'DE

Kutlama programının kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) komuta kademesi, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un başkanlığında Anıtkabir'i ziyaret etti. Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Başbuğ, Atatürk'ün mozelesine çelenk bıraktı. Törenler gün boyunca devam edecek.


GENELKURMAY BAŞKANI ORGENERAL BAŞBUĞ İLE KUVVET KOMUTANLARI, TEBRİKLERİ KABUL ETTİ

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile kuvvet komutanları, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Günü dolayısıyla tebrikleri kabul etti.

Tebrik töreni, 18. ve 19. yüzyılda kullanılan savaş kıyafetleri giyen askerlerin kapısında nöbet tuttuğu Genelkurmay Başkanlığı Karargahı Şeref Salonunda düzenlendi.

İlk kez Genelkurmay Başkanı sıfatıyla kutlamaları kabul eden Orgeneral Başbuğ ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu konuklarla tokalaştılar.

Orgeneral Büyükanıt ve kuvvet komutanlarını; TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, anamuhalefet partisi CHP'nin Genel Başkanı Deniz Baykal, Yargıtay Başkanı Osman Arslan, Bakanlar Kurulu üyeleri, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, milletvekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hilmi Bengi, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, generaller, albaylar ve yabancı askeri ataşeler tebrik ettiler.

TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU:''TÜRK ÖZEL SEKTÖRÜ ADINA, 30 AĞUSTOS'TA KAZANILAN ZAFERİ, EKONOMİK ZAFERLERLE YARINLARA TAŞIMAK İÇİN MÜCADELE ETMEYİ BÜYÜK ONUR SAYIYORUZ''

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ''Türk özel sektörü adına, 30 Ağustos'ta kazanılan zaferi, ekonomik zaferlerle yarınlara taşımak için mücadele etmeyi büyük onur sayıyoruz'' dedi.

Hisarcıklıoğlu, 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajında, tarihin büyük milletlerin zaferiyle şekil bulduğunu, tarihin içindeki bu büyük zaferlerin, sadece mensubu oldukları milletin değil, insanlığın kaderinin de değişimine neden olduğunu, 30 Ağustos zaferinin de Türk tarihinde olduğu kadar, dünyanın şekillenmesi ve yeni bir dönemin başlaması açısından önemli bir tarih olduğunu kaydetti.

Atatürk'ün büyük zafer ve sonrasında ortaya koyduğu onurlu çizgide, hukuki ve siyasi bağımsızlığı ve bunun sağlanması için gerekli olan ekonomik bağımsızlığı, milletin en değerli hazinesi olarak ifade ettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, mesajına şöyle devam etti:

''Ulu Önder, 17 Şubat 1923'te toplanan İzmir İktisat Kongresinde; barış ortamının sürekliliğinin ekonomik gelişmelerle ayakta tutulabileceğini açıkça ilan etmiştir. Nitekim kongrede, 'siyasi, askeri zaferler ne kadar büyük olurlarsa olsunlar, ekonomik zaferlerle taçlandırılmamışlarsa, meydana gelen zaferler devamlı olamaz' diyerek, düşüncesini ve kararlılığını çok net bir şekilde ifade etmiştir.

Türk özel sektörü adına, 30 Ağustos'ta kazanılan zaferi, ekonomik zaferlerle yarınlara taşımak için mücadele etmeyi, bu mücadeleden büyük başarılarla çıkmayı ve bu uğurda müteşebbisler olarak büyük gayret göstermeyi bir onur sayıyoruz. Büyük Atatürk'ün önderliğinde kazanılan bu anlamlı yıl dönümünde, gazilerimizi ve şehitlerimizi bir kez daha şükranla ve rahmetle anıyoruz.''

TESK BAŞKANI PALANDÖKEN: ''30 AĞUSTOS ZAFER BİLİNCİ, CUMHURİYETİN NİTELİKLERİNİN VE BAĞIMSIZLIĞIN TEMEL GÜVENCESİDİR''

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 30 Ağustos Zaferi'ni kazandıran bilincin, bütün tehdit ve dayatmalara rağmen Cumhuriyetin ana niteliklerinin ve bağımsızlığın temel güvencesi olduğunu belirtti.

Palandöken, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, kahraman Türk milletinin ordusuyla bütünleşerek düşmanlara karşı verdiği emsalsiz mücadelenin 86'ncı yıl dönümünün ''büyük bir onur, mutluluk ve heyecanla'' kutlandığını vurguladı.

30 Ağustos Zaferi'nin Türk milleti için çok önemli olduğunu ifade eden Palandöken, şunları kaydetti:

''Bu büyük zaferin en önemli yanı hiç şüphesiz ki, milletimizin azim, kararlılık ve iradesinin şartlar ne olursa olsun varlığı ve birliği söz konusu olduğunda çelikleştiğini göstermesidir. 30 Ağustos 1922 günü zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz'la Türk Milleti Anadolu'da sonsuza kadar payidar olacağını bütün dünyaya ilan etmiştir. Bu zafer, toprakları işgal altında olan milletimize kayıtsız şartsız bağımsızlığı ve milli hakimiyeti müjdelemiştir.

Bağımsızlık savaşının kazanılmasını sağlayan en önemli etken kuşkusuz Baş Komutan Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde şanlı ordumuz ve din, dil, etnik köken ayrımı olmaksızın tüm yurttaşlarımızın, ulus olma bilinciyle bütünleşerek, her karış vatan toprağına sahip çıkmalarıdır. Bu bilinç Cumhuriyetimizin temel niteliklerinin, bağımsızlığımızın ve toplum yapımızın, bu güne kadar maruz kaldığı ve kalabileceği tehditlere ve dayatmalara rağmen sonsuza dek yaşamasının temel güvencesidir.''

EGE ORDUSU KOMUTANI ORGENERAL KIVRIKOĞLU: ''TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ, TARİHİN HER DÖNEMİNDE OLDUĞU GİBİ BUGÜN DE YÜCE TÜRK MİLLETİNİN HİZMETİNDE, KENDİNE VERİLEN GÖREVLERİ ÜSTÜN BİR VAZİFE AŞKI VE ÖZVERİYLE YERİNE GETİRME VE AZİM KARARLILIĞI
İÇERİSİNDEDİR''

Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, ''Türk Silahlı Kuvvetleri, tarihin her döneminde olduğu gibi bugün de yüce Türk milletinin hizmetinde, kendine verilen görevleri üstün bir vazife aşkı ve özveriyle yerine getirme ve azim kararlılığı içerisindedir'' dedi.

30 Ağustos Zafer Bayramı, İzmir'de de törenlerle kutlandı. Zafer Bayramı dolayısıyla düzenlenen ilk törende İzmir Valisi Cahit Kıraç, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu. Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, çelenk koyma törenin ardından anıt şeref defterini imzaladı.

Orgeneral Kıvrıkoğlu, şeref defterine, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'e hitaben yazdığı mesajda, 30 Ağustos Zaferi'nin, Türk milleti ve onun bağrından çıkan kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri'nin birlik ve beraberlik ruhu içerisinde sürdürdüğü bir bağımsızlık destanı olduğunu belirti.

Genç Türkiye Cumhuriyeti'nin temel taşı olan bu destanın, Türk Ulusu'nun hürriyet ve istikbali söz konusu olduğunda neleri başarabileceğinin en büyük kanıtı olduğunu ifade eden Orgeneral Kıvrıkoğlu, şunları kaydetti:

''Aziz Atam,

Geçmişimizden aldığımız güçle geleceğe güvenle bakmaktayız. Türk Silahlı Kuvvetleri, tarihin her döneminde olduğu gibi bugün de Yüce Türk milletinin hizmetinde, kendine verilen görevleri üstün bir vazife aşkı ve özveri ile yerine getirme ve azim kararlılığı içerisindedir.

Bu duygu ve düşünceyle Zafer Bayramı'nın 86. yıl dönümünü kutlarken, bu uğurda canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle, kahraman gazilerimizi minnet ve şükranla anıyor, Ulu Önder Atatürk, senin gösterdiğin yolda hiç sapmadan ilke ve inkılaplarının ışığında yürüyor ve huzurunda saygıyla eğiliyoruz.''

KORDON ORDUEVİ'NDEKİ TÖREN

Atatürk Anıtı'ndaki törenin ardından Kordon Orduevi'ne geçildi. Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, burada, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla tebrikleri kabul etti.

Vatandaşların da katılımıyla düzenlenen kutlama programı ise Cumhuriyet Meydanı'nda yapıldı.

Tören öncesi, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tören alanını askeri ciple dolaşarak tören birliklerini denetledi ve vatandaşların bayramını kutladı.

İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, 57. Topçu Tugayından Topçu Binbaşı Tamer Akpınar, günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yaptı.

Binbaşı Akpınar, konuşmasında, 30 Ağustos Zaferi'nin dünyanın o dönem ki süper güçlerine karşı, Yüce Türk Ulusu'nun tüm olanaksızlıklara rağmen Başkomutan Mustafa Kemal önderliğinde sarsılmaz iradesi ve vatanseverliği ve eşsiz kahramanlığıyla kazanılmış olduğunu belirtti.

Bu zaferin aynı zamanda modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasında reformları başlatan ilk kıvılcım olduğunu ifade eden Binbaşı Akpınar, şöyle konuştu:

''Her evresi dahiyane bir zekayla düşünülerek hazırlanmış, yönetilmiş ve sonuçlandırılmış bu zafer, Türk Ulusunun özgürlük ve bağımsızlık düşüncesini ölümsüzleştiren, Türk Ordusunun kahramanlığını tüm dünyaya bir kez daha kabul ettiren eşsiz bir destandır.''

Kutlama programında, konuşmanın ardından askeri birlikler geçiş töreni yaptı.

Türk Hava Kuvvetlerine bağlı jetler ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait helikopterlerin de selamlama uçuşu gerçekleştirdiği tören geçişinde, ''Ordu Millet El Ele'' sloganıyla hazırlanan askeri kamyonlarda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin eğitim, sağlık, meslek edindirme ve çevre koruması alanında yürüttüğü faaliyetler de tanıtıldı.

DP GENEL BAŞKANI SOYLU: ''TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN SINIRLARI KANLA VE KURŞUNLA ÇİZİLMİŞ VE ÖYLE KALACAKTIR. ÇÜNKÜ BAĞIMSIZLIK İÇİN BU MİLLET ÇOK BEDEL ÖDEMİŞTİR, ÖDEMEYE DE DEVAM EDECEKTİR''

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Süleyman Soylu, Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırlarının kanla ve kurşunla çizildiğini ve öyle kalacağını belirtti.

Soylu, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Türk milletinin tarihindeki eşsiz kahramanlık örneklerinin en büyüklerinden birinin, 86 yıl önce işgal güçlerine karşı verildiğini ifade etti.

Süleyman Soylu, ekonomik koşulların ağırlığına karşın elindeki süngüsünden, yüreğindeki iman ve vatan aşkında, bağımsızlık karakterinden başka bir şeyi olmayan Türk milletinin, vatan toprağının son noktasından düşman askerini çıkardığını ve Cumhuriyet'in ilan edildiğini dile getirdi.

Kimi ülkelerin sınırları ''kartondan çizildiği'' için o ülkelerin devlet başkanlarının, bağımsızlığın bedel ödemeden kazanılamayacağını halen anlayamadığı savunan Soylu, ''Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırları kanla ve kurşunla çizilmiş ve öyle kalacaktır. Çünkü bağımsızlık için bu millet çok bedel ödemiştir, ödemeye de devam edecektir'' dedi.

30 Ağustos Zafer Bayramı'nın, ordunun her kademesindeki mensuplarının göğsünün her zamankinden daha fazla kabarması, övünmesi gereken gün olduğunu belirten Soylu, şunları kaydetti:

''Bugün kahraman ordumuza kutlu olsun. Bu vesile ile halen Türkiye'nin bölünmez bütünlüğüne kasteden kanlı terör örgütüne karşı 24 saat teyakkuzda olan kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri'ne Yüce Allah'tan başarılar, muvaffakıyetler dilerken, bu vatan için şehit düşmüş aziz şehitlerimizi rahmetle, bu vatan için savaşan gazilerimizi minnetle anmak isterim. Büyük Türk milletinin Zafer Bayramı kutlu olsun.

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI NERELERDE KUTLANIYOR?

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü, yurdun çeşitli yerlerinde düzenlenen törenlerle kutlanıyor.

Edirne Talatpaşa Caddesi'ndeki törenler, Vali Mustafa Büyük, 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Paşa Özen ve Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi'nin, Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasıyla başladı.

Talatpaşa Caddesi'nde devam eden törenlerde, Vali Büyük, Tuğgeneral Özen ve Belediye Başkanı Sedefçi halkın bayramını kutladı.

54. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığında görevli Piyade Kurmay Yüzbaşı Mustafa Şengün, yaptığı konuşmada, 30 Ağustos Zaferi'nin Türk ulusunun tarihinde bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Piyade Kurmay Yüzbaşı Şengün, şunları kaydetti:

''Bugün değişen dünya düzeni içinde bölgesinde barış ve istikrarın en büyük güvencesi olan Türk Silahlı Kuvvetleri, memleketi en buhranlı günlerinde nasıl korumuşsa, bugün Cumhuriyetin 86. yılında da aynı azim ve kararlılıkla koruyacak. Atatürk ilke ve inkılaplarıyla, laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti, iç ve dış düşmana karşı korunacak ve yaşatılacak.''

Tören, askeri birlikler ve askeri araçların resmi geçidiyle sona erdi.

AYDIN

Aydın'da, 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkuyla kutlandı. Aydın'daki törenler, Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Jandarma Bölge Komutanlığında Tuğgeneral Faik Canbolat'ın tebrikleri kabulünün ardından, törenlere İstasyon Meydanı'nda devam edildi.

Aydın Valisi Mustafa Malay, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Canbolat ve Belediye Başkanı İlhami Ortekin'in halkın bayramını kutlamasının ardından, Kurmay Albay Mehmet Göksel Sönmezer günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı. Daha sonra, halk oyunları ekibi zeybek oyunlarını sundu.

''BAŞ EFE'' ADAYINA BÜYÜK İLGİ

Konuşmaların ardından yapılan geçit töreni sırasında, Aydın Jandarma Bölge Komutanlığı filosuna ait 2 Skorsky tipi helikopter alçak uçuş yaptı.

Geçit töreninde, merkeze bağlı Dalama beldesinde düzenlenen ''Baş Efe'' yarışmasına aday olunca kentte ''Kadından baş efe olur mu?'' tartışması yaratan 70 yaşındaki Ayşe Tülü'nün, elindeki Türk bayrağı ile protokolü selamlaması büyük alkış aldı.

Bu arada, törenler sırasında sıcak havadan etkilenerek bayılan kişiye, 112 ekipleri müdahale etti.

Aydın'daki törenleri, AK Parti Milletvekili Mehmet Erdem, CHP Milletvekili Fatih Atay, MHP Milletvekili Recep Taner de izledi.

ZONGULDAK

Zonguldak Valilik binası önündeki törenler, Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulmasının ardından, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Gazipaşa Caddesi'nde devam eden törenlerde, Vali Erdal Ata, 3. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Süleyman Yüksel ve Belediye Başkanı Secaattin Gonca, askeri araçtan halkı selamladı. Öğrencilerin şiirler okuduğu tören, askeri birliklerin geçişiyle sona erdi.

ADANA

Adana'da Uğur Mumcu Meydanı'ndaki törenlerde, Vali İlhan Atış, 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, halkın bayramını kutladı.

Piyade Binbaşı Bayram Demirbaş, yaptığı konuşmada, 30 Ağustos Zaferi'nin, Türkün bağrına dayanan hançerin milletçe sökülerek, düşman güçlerinin dize getirilişinin destanı olduğunu söyledi.

Türk ulusunun, bugünkü bölünmez varlığını 30 Ağustos Zaferi'nde hayatını kaybeden şehit ve gazilere borçlu olduğunu vurgulayan Binbaşı Demirbaş, ''86 yıl önce kazanılan bu zafer, Türk ulusunun ve esaret altında yaşayan tüm ulusların zaferi olmuştur'' dedi.

Törende, etkinlikler kapsamında yapılan, su topu, yüzme ve atletizm dallarında dereceye girenlere ödülleri verildi. Tören, askeri birliklerin geçit resmiyle sona erdi.

DİYARBAKIR

Diyarbakır Anıt Park'taki törenlerde, Vali Hüseyin Avni Mutlu, 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Bekir Kalyoncu, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İhsan Uğur, Valilik önündeki Anıt Park'ta Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Törene katılan askerler, merasim geçidi için belirlenen yerlerine geçene kadar, ''Vatan sana canım feda'', ''Bayrak inmez, vatan bölünmez'' diyerek yürüdü.

Valilik önündeki törende konuşan Jandarma Yüzbaşı Hamza Mermer, Türk milletinin mukadderatını belirleyen bu zaferin, Türk ulusu için tarihte bir dönüm noktası olduğunu vurgulayarak, ''Bu zafer, aynı zamanda yüzyıllardır aynı vatan topraklarında yaşayan asil Türk milletinin, aynı idealler uğruna tek yürek haline geldiğinde gerçekleştirebileceği mucizelerin en açık örneğidir'' dedi. Tören, resmi geçitle sona erdi.

SİVAS

Sivas Cumhuriyet Meydanı'ndaki törenler, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende Vali Veysel Dalmaz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ali Doğan İnce ve Belediye Başkanı Sami Aydın, halkın bayramını kutladı.

Halk oyunları gösterisinin sunulduğu törende, askeri birliklerin yaptığı yakın dövüş gösterileri ilgiyle izlendi. Program, ulusal kurtuluş mücadelesini gerçekleştiren temsili birlikler ile gazilerin de yer aldığı geçit töreniyle sona erdi.

ELAZIĞ

Elazığ'daki törenlerde, Vali Muammer Muşmal, 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Eyüp Kaptan, Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu, Valilik önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.

Silahlı Kuvvetler adına konuşan Kurmay Binbaşı Alattin Altuntaş, 30 Ağustos Zaferi'nin Türk milleti ve kahraman ordusunun en zor şartlarda bile hiçbir güce boyun eğmeyeceğinin, egemenliği ve özgürlüğü söz konusu olduğunda hiçbir engel tanımayacağının eşsiz bir örneği olduğunu vurguladı.

Binbaşı Altuntaş, yüreğindeki vatan sevgisi, sarsılmaz irade ve üstün cesaretiyle milletini ve ülkesini kanının son damlasına kadar koruyan Türk askerinin, bugün de aynı inanç ve kararlılıkla vatan için canını seve seve feda etmeye hazır olduğunu belirtti. Konuşmanın ardından, askeri birlikler ve gaziler geçit töreni yaptı.

ISPARTA

Isparta'da Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasının ardından, Vali Vekili Mehmet Yıldız, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Enver Topuz ve Belediye Başkanı Hasan Balaman, Askeri Gazino Subay bölümünde tebrikleri kabul etti.

Piyade Binbaşı Sinan Gökoğlan, yaptığı konuşmada, 30 Ağustos Zaferi'ni kazanan yüce Türk milletinin evladı ve kahraman Türk ordusunun mensubu olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Törende, Mehteran Takımı konser verdi.

ANTALYA

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü, yurdun çeşitli yerlerinde düzenlenen törenlerle kutlanıyor.

Antalya'daki törenlerde, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu. Törene, Vali Aladdin Yüksel, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Zafer Çelikin, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı.

Garnizon Komutanı Tuğgeneral Çelikin, daha sonra Antalya Orduevinde, il protokolünün tebriklerini kabul etti. Antalya'daki diğer tören, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in de katılımıyla Konyaaltı Caddesi'nde yapıldı.

Törende, Karatay Lisesi Halk Oyunları ekibi, 7 ayrı yöreye özgü gösteri yaptı. Akdeniz Bölge Bando Komutanlığı ekibi ise sunduğu popüler yabancı parçalarla büyük alkış aldı. Askeri geçit töreninin ardından, program sona erdi.

DENİZLİ

Denizli Valilik bahçesindeki törenlerde, Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu.
Vali Yavuz Erkmen, 11. Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ergüdar Toptaş ve Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, Tugay Komutanlığına geçerek, tebrikleri kabul etti.

Gazi Bulvarı'ndaki törenlerde konuşan 11. Motorlu Piyade Tugay Komutanlığından Kurmay Binbaşı Muhsin Eskiköy, Milli Mücadele döneminde esareti kabul etmeyen Türk halkının, kazandığı başarılarla tarihteki yerini aldığını belirtti.

30 Ağustos Zaferi'nin, Türk mücadelesinin sonu değil, başlangıcı olduğunu ifade eden Kurmay Binbaşı Eskiköy, ''Ulaşılması gereken yeni bir hedef vardır. Bu, Atatürk'ün gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine ulaşmaktır'' dedi.

Bu arada, tören başlamadan önce, protokole oturan türbanlı bir kadın, görevli astsubay tarafından uyarılarak, kaldırıldı. Öte yandan, tören alanına giriş ve çıkışlar, oluşturulan polis noktalarında kontrol edildi. Tören alanında, yoğun güvenlik önlemleri alındığı görüldü.

ŞANLIURFA

Şanlıurfa'da Şehitlik Anıtı'ndaki törende, Vali Yusuf Yavaşcan, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Taci Kurul ve Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, mezarlara karanfil bıraktı.

Atatürk Bulvarı'ndaki törenlerde de Vali Yavaşcan ve protokol üyeleri, üstü açık araçtan halkın bayramını kutladı. Topçu Yüzbaşı İrfan Arat da tank üzerinde, günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.

Program, askeri birliklerin gösterisi ve tören geçişiyle sona erdi. Bu arada, tören öncesi çevrede geniş güvenlik önlemi alan polis ekiplerinin, Atatürk Bulvarı'nı polis köpeğiyle kontrol ettikleri görüldü.

SAKARYA

Adapazarı Atatürk Bulvarı'ndaki törende, Vali Hüseyin Atak, 1. Piyade Tugayı ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Veli Yıldırım ve Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran, halkı selamladı.

Piyade Kurmay Yüzbaşı Fatih Hüseyinoğlu, yaptığı konuşmada, Büyük Taarruz zaferiyle, bağımsızlık ve egemenliğe düşkün, esarete düşman Türk milletinin başta Avrupa olmak üzere tüm dünyaya kahramanlık dersi verdiğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyetinin ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütün olduğunu vurgulayan Yüzbaşı Hüseyinoğlu, şöyle konuştu:

''Bu zafer, Türk milletinin özgürlüğüne, bağımsızlığına ve ülke bütünlüğüne olan inancının zaferidir. Bu zaferi kazanan bir milletin evladı ve bu milletin bağrından çıkan kahraman Türk ordusunun mensubu olmanın mutluluğunu duyuyor ve övünüyoruz.'' Program, geçit töreniyle sona erdi.

MALATYA

Malatya'daki törenler, Vali Halil İbrahim Daşöz, 2. Ordu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Hasan Fehmi Canan ve Belediye Başkanı Cemal Akın'ın, Atatürk Anıtı'na çelenk koymasıyla başladı.

Törenlerin devam ettiği İnönü Caddesi'nde ise geniş güvenlik önlemleri alındı.Sabah saatlerinden itibaren trafiğe kapatılan İnönü Caddesi'ndeki programda, 2. Ordu Komutanlığından Kurmay Albay Erdal Şener'in konuşmasının ardından askeri geçiş töreni yapıldı. Geçiş töreni sırasında, vatandaşlar askerleri alkışlayarak, üzerlerine karanfiller attı.

ÇANAKKALE

Çanakkale'de Demircioğlu Caddesi'ndeki törenlerde, Vali Orhan Kırlı, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tümamiral Serdar Dülger ile Çanakkale Belediye Başkanı Vekili İsmet Güneşhan, halkın ve askeri birliklerin bayramını kutladı.

Deniz Kurmay Yarbay Aykut Şenses, yaptığı konuşmada, 30 Ağustos Zaferi'nin, ülkeyi parçalamak ve milleti esaret altına almak isteyen dünyanın süper güçlerine karşı, Türk ulusunun sarsılmaz azmi, yüksek iradesi, vatanseverliği ve eşsiz kahramanlığıyla kazanıldığını kaydetti. Tören, resmi geçitle sona erdi.

TOKAT

Tokat Cumhuriyet Meydanı'ndaki tören, Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. Daha sonra Garnizon Komutanı Tuğgeneral Bulut Ömer Mimiroğlu, Orduevinde tebrikleri kabul etti.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki programda ise Vali Recai Akyel, Tuğgeneral Mimiroğlu ve Belediye Başkanı Adnan Çiçek, halkın bayramını kutladı.

Jandarma Bölge Komutanlığı Kurmay Başkanı Kurmay Albay Murat Koç, yaptığı konuşmada, 30 Ağustos'un Türk tarihinde önemli bir dönüm noktası olduğunu belirterek, bu zaferin Türk milletine ve onun bağrından çıkan kahraman Türk ordusuna kutlu olmasını diledi. Programın sonunda, geçit töreni düzenlendi.

(AJANSLAR)