Balenin zirvesindeyken kendini tango ve flamenkoya adayan Antonio Najarro bugün Bodrum'da 'Flamenco Oriental' gösterisi sunacak. Najarro: Oryantale her zaman ilgim vardı..
İspanyol balet ve koreograf Antonio Najarro, 6. Uluslararası Bodrum Bale Festivali kapsamında bu akşam Bodrum Kalesi'nde sahneye çıkacak. Ünlü sanatçı, kendi adını taşıyan Compania de Antonio Najarro grubuyla birlikte sergiledikleri 'Flamenco Oriental' gösterisinde, flamenko ile Doğu müziğini sentezliyor. Najarro ile dansını ve grubunu konuştuk.
KENDİMİ ANLATIYORUM*
Uzun süre baleyle uğraştıktan sonra bunu bir kenara bırakıp, farklı bir dans türünde sizi kariyer yapmaya iten neydi?
Aslında klasik dans eğitimleri sırasında da flamenko vardı hayatımda... Sadece klasik bale değil, birçok farklı tarzda eğitim alarak yetiştirildik. Bir yandan da ailem Güneyli olduğu için çocukluğumdan beri flamenkonun içindeydim.
*
Klasik baleyi hiç özlemiyor musunuz?
Aslında klasik balenin duruşu, eğitiminin verdiği o kadar büyük avantajlar var ki, o estetiği dansın içinde görebilirsiniz. Hiçbir zaman klasik dans eğitimini bir kenara itmiş gibi olmuyorsunuz, ister tango yapın ister flamenko, o estetik duruşunuza yerleşiyor.
*
"Bale dünyasında kalsam bu kadar ünlü olmazdım'' diye düşündüğünüz mü?
Öyle bir kaygım olmadı. Ama benim istediğim dansla ilgili iyi bir eğitim alarak, farklı dansları biraraya getirmekti. Çünkü kendime kişisel bir ifade alanı arıyordum. Bunu flamenkoyla yapıyorum. Şimdi cazı da işin içine soktuğum yepyeni bir projem var.
*
"Benim yaptığım bir koreografiyi izleyiciler hemen anlar'' diyorsunuz. Nedir sizin farkınız?
Estetik diyebilirim. Flamenkoda çoğunlukla güçlü ve sert bir duruş vardır, benim koreografimde klasik balenin estetiği duruşa yerleşiyor. Sadece flamenko eğitimi olan bir dansçıdan farklı bir duruş ortaya çıkıyor. Çevremdeki dansın büyük isimlerinden bu eleştiriyi alıyorum ve mutlu oluyorum.
*
Ailenizin Endülüs kökleri, dansınızda Doğu, oryantal etkilerini aramanızda etkili oldu mu?
Doğu'ya her zaman ilgim oldu, İstanbul'daki Doğu mistisizmi beni çok etkiliyordu. Tango flamenko projesi için
Türkiye'ye gelip giderken, dansçı Sinan Nergis 'Flamenko Oriental' fikrini ortaya attı. Her zaman ilgim olan oryantal öğelerini dansa katmak için olağanüstü bir proje açılımıydı.
FLAMENKOYU YAŞIYORUM
*
Sahneye taşıyacağınız gösteri için çıkış noktanız nedir?
Flamenkonun etkileyiciliği tarihinde yatıyor. Beni etkileyen de bu... Endülüs kökleri ve oryantal tarihinin izlerini özümsemeyen hiçbir dansçının flamenkoyu yaşayarak dans edebileceğini sanmıyorum. Bu yüzden Türk folk dansları da bana çok çekici geliyor, tarih dolu olduğu için... Gösteri için oryantal kökleri vurgulayan kostümler tasarlandı. Sadece bizim projemizde değil flamenko içinde de bu kökler var, biz altını çizdik.
*
Bodrum Kalesi'nde sergileyeceğiniz gösterinizin özelliklerini anlatır mısınız?
Bodrum Kalesi'nde İspanya'ya yerleşen Doğu köklerini, Endülüs Müziği'nin geçişleriyle aktaracağız. Daha önce de Ankara Devlet Opera ve Balesi'nin organizasyonuyla kaleye çıkmıştık şimdi de kimi yerde isyankar, ama hep inançlı ve coşkulu bir duyguyu aktaran etkileyici bir flamenko gösterisiyle sahnede olacağız.