kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Barınaktaki hayvanların kulübeleri de konforlu.

Diyarbakır'da hayvanlar el üstünde tutuluyor

MÜRSEL ACAY/ DİYARBAKIR- SABAH
Diyarbakır'da açılan ve AB standartlarında yapılan hayvan barınağında köpeklere büyük özen gösteriliyor. Aşıları zamanında yapılırken, gıdaları da özenle seçiliyor. Kimsesiz köpekler bakımları yapıldıktan sonra sahiplendiriliyor..
Hayvan barınağı denilince akla hemen hayvanların pislik içinde, üst üste, açlık, susuzluk ve hastalıklarla boğuştuğu yerler geliyor. Ancak bütün bu olumsuzlukları akıllardan silecek özelliklere sahip barınaklar da yok değil. "Keşke bütün barınaklar böyle olsa," dedirtecek örneklerden biri de Diyarbakır'da. Üstelik birkaç yıl öncesine kadar 'ölüm kampı' olarak bilinen bu barınak, hayvanseverlerin yoğun çabaları sonucunda tamamen değiştirilip AB standartlarına uygun olarak yeniden inşa edildi. Diyarbakır Belediyesi Hayvan Barınağı fiziki koşulları kadar köpeklere gösterilen büyük özenle de dikkat çekiyor. Hayvanların aşıları zamanında yapılırken, gıdaları da özenle seçiliyor. Kimsesiz yavru köpekler sokaktan toplanıp gerekli aşı ve bakımları yapıldıktan sonra sahiplenmek isteyenlere veriliyor. Tüm aşı ve tedavileri hijyenik şartlarda yapılan köpeklerin kulübeleri de oldukça modern. Minik villaları andıran ve ısı yalıtım sistemiyle inşa edilen barınaklarında mutlu bir yaşam sürdüren köpeklere askeri birliklerden de yemek desteği geliyor. Küçük yavru köpekler ise özel mama ile besleniyor. Barınağın personeli de hayvansever bir ekipten oluşuyor. Belediye Hayvan Barınağı veterinerlerinden Vesile Karakaş, "Hayvanlara sevgiyle bir adım atarsanız onlar size 10 adım atar. Köpekler, kediler çok duygusaldır. O duyguyu hissettiği anda mutluluktan deyim yerindeyse adeta uçar," diyor.

SEVGİYE İHTİYAÇLARI VAR
Diyarbakır- Ergani karayolunda kurulan barınakta, iki veteriner hekim, iki veteriner sağlık teknisyeni ve 17 bakıcı bulunuyor. Personel, barınaktaki 57'si yavru, toplam 355 köpeğe deyim yerindeyse gözü gibi bakıyor. Veteriner Hekim Akın Koçhan "Biz onları barınakta asla yalnız başlarına bırakmıyoruz. İçlerine girip oyunlar oynuyor, başlarını okşayıp seviyoruz," diyor. Sokaktan toplanan köpekler aşıları yapılıp, hastaysa tedavi edildikten sonra alındıkları mahallere de bırakılabiliyor. Barınak görevlileri köpeği bırakırken, mahalle muhtarına gidip köpeğin aşılarını yaptıklarını gerekli işlemlerden sonra mahalleye bırakıldığını belirterek, muhtara adeta köpeği zimmetliyor. Muhtar da köpeğin olası saldırgan tutumu ya da hastalığı durumunda tekrar durumu barınak görevlilerine bildirmek zorunda. Akın Koçhan "Genelde sakin ve zararsız olanları gerekli bakımları ve aşılarından sonra alınan yere bırakabiliyoruz. Ama o muhtarın kontrolünde. Şimdiye kadar çok az sayıda köpeği sokağa saldık," diyor.

HEPSİNİN KİMLİĞİ VAR
Barınakta yaşayan köpeklerin tümünün kimliği var. Kimlikte, barınakta verilen isimleri, cinsleri ve yapılan aşıları yazıyor. Kimlikteki vesikalıklarını da belediye basın bürosunda görevli personel çekiyor. Barınakta henüz kedi bölümü oluşturulmamış ama bina içinde küçük bir bölümde acil durumlardaki kedilerin tedavisi yapılıyor. Boncuk adı verilen beyaz kediye araba çarpmış ve sol arka ayağında çatlak var. Barınakta tedaviye alınan Boncuk iyileştikten sonra ya isteyen birine verilecek ya da sokağa salınacak. Bızdık adı verilen minik kedi ise, veteriner hekimler tarafından tedaviye alınmış ve sütle besleniyor.
Haberin fotoğrafları