Orta doğu ülkelerinden Irak, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ihracatçıları için en fazla gıda ürünü ihraç edilen ve döviz girdisi sağlanan dış pazar olma konumunu sürdürüyor.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Genel Sekreterliği verilerine göre, Ocak-Temmuz 2008 döneminde, bölge illerinden Irak'a 290 milyon 950 bin dolarlık hububat ve bakliyat ürünü ihraç edildi.
Irak'a yapılan hububat ve bakliyat ürünleri ihracatı, bu yılın ilk 7 ayında (ocak-temmuz) geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 102,38 arttı.
Ocak-Temmuz 2008 döneminde, Güneydoğu Anadolu Bölgesinden çok sayıda ülkeye toplam 463 milyon 477 bin dolarlık hububat ve bakliyat ürünleri dış satımı yapıldı. Hububat ve bakliyat ürünleri dış satımının yüzde 62,77'si Irak'a gerçekleştirildi. Irak, bölge illerinden en fazla hububat ve bakliyat ürünleri ihraç edilen ülke oldu.
Ocak-Temmuz 2008 döneminde Güneydoğu Anadolu Bölgesinden toplam 236 milyon 718 bin dolarlık hububat ve bakliyat ürünleri ihraç edilmiş, Irak yüzde 60,75'lik payla bölgeden en fazla hububat ve bakliyat ürünleri ihraç edilen ülke olmuştu.
Bölge illerinden Irak'a, hububat ve bakliyat ürünleri kapsamında mercimek, nohut, fasulye, buğday unu, bulgur, irmik, makarna, margarin, bitkisel yağ, bisküvi ile diğer bazı gıda ürünleri ihraç edildi.
AMBARGONUN VE KARGAŞANIN BOZAMADIĞI DOSTLUK
GAİB Başkanlar Kurulu Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak'a ihracatın her alanda hızlı bir gelişme içinde olduğuna dikkati çekerek, bu olumlu gelişmede iki ülkenin iş adamları arasındaki dostluğun payının büyük olduğunu belirtti.
Irak'ın günümüzde yaşadığı sorun ve sıkıntıların bir an önce son bulmasını, Iraklıların özledikleri huzur ortamına kavuşmalarını kendilerinin de çok istediğini belirten Çıkmaz, ''Irak'taki müşterilerimizle aramızda, savaşın, ambargonun ve kargaşanın bozamadığı bir dostluk ve bu dostluk ticaretimize olumlu yansıyor'' dedi.
Irak'a ihracatın yalnızca hububat ve bakliyatla değil tüm ürünleri kapsayan bir biçimde ve önemli oranlarda artış gösterdiğine dikkati çeken Çıkmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Irak'ın gıda ürünleri gereksinimini önemli oranda biz karşılıyoruz. Mutfak kültürlerimizin benzerlik göstermesi, coğrafi anlamdaki yakınlık, yıllardan bu yana devam eden dostluk sayesinde Irak ile ticaretimizde olumlu gelişmeler yaşıyoruz. Şu anda Irak'ın neye ihtiyacı varsa bizde var ve bu ihtiyaçları karşılama çabası içindeyiz.''
Çıkmaz, Irak'a yaptıkları ihracattaki artışta, Suriyeli yönetici ve iş adamlarının izlediği olumlu tavrın önemli katkısının olduğuna dikkati çekerek, buna Uluslararası Irak Fuarı'nın Irak dışında ilk kez Gaziantep'te düzenlenmesine ilişkin, bu ülkenin hükümetinin aldığı kararı örnek gösterdi.
AA
Yayın tarihi: 22 Ağustos 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/08/22//haber,B81F73924A0B491CB05BBEA8611B4E5F.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.