kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İşçiler hangi takımları destekliyor?

Yeni Haber
Metal sektöründe çalışan işçilerin çoğunluğu Galatasaray ve Fenerbahçe'ye gönül veriyor.

Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Dairesinin 78 fabrikada 806 işçinin katılımıyla gerçekleştirdiği araştırmayla, çeşitli yönleriyle metal sektöründe çalışan işçilerin profili çıkarıldı.

Araştırmaya göre, işçiler arasında en çok destek bulan futbol takımı yüzde 32'lik oranla Galatasaray. Galatasaray'ı yüzde 31,1 ile Fenerbahçe izliyor. İşçiler arasında Beşiktaş'a gönül verenlerin oranı yüzde 17,8, Trabzonspor'a gönül verenlerin oranı ise yüzde 5,3'te kalıyor.

Sendika üyelerinin ağırlıklı olarak bulundukları bölgelere göre yapılan değerlendirmede, Galatasaraylıların ağırlığının en fazla olduğu bölgenin Eskişehir ve çevresi olduğu belirtiliyor. Araştırmaya göre, diğer bölgelerde Fenerbahçelilerin ağırlığı bulunuyor.

Yoğun bir işçi nüfusu bulunan Gebze'de, Fenerbahçeli işçilerin oranı yüzde 32,1 iken, Galatasaraylıların oranı yüzde 31,4, Beşiktaşlıların oranı yüzde 16,4, Trabzonsporluların oranı ise yüzde 7,8.

BURSA BÖLGESİNDE HAKİMİYET 3 BÜYÜKLERİN

Metal ve otomotiv sektörünün geliştiği Bursa ve civarındaki bölgede, işçilerin takım seçiminde, başta Fenerbahçe olmak üzere 3 büyüklerin hakimiyeti bulunuyor.

Bursaspor ve diğer Anadolu kulüplerinin taraftarlarının oranı yüzde 15,6 düzeyinde kalırken, Fenerbahçelilerin oranı yüzde 29,4'ü buluyor. Fenerbahçelileri, yüzde 25,7 ile Galatasaraylılar izliyor. Bursaspor taraftarıyla yıldızı barışmayan Beşiktaş'ın taraftar oranı ise bu bölgede yüzde 20,2 düzeyinde.

Ankara, Mersin, Gaziantep, Kırşehir gibi kentleri kapsayan Anadolu bölgesinde de 3 büyük takımın çok büyük bir taraftar hakimiyeti var. İşçilerin yüzde 34,7'si Fenerbahçe'yi desteklerken, Galatasaray'a gönül verenlerin oranı yüzde 31,9, Beşiktaş'a gönül verenlerin oranı yüzde 22,2.

FENERBAHÇE EVİNDE VE İZMİR'DE ÜSTÜN

Fenerbahçe'nin ''evi'' olarak kabul edilen Kadıköy'ün de yer aldığı İstanbul Anadolu yakasında Fenerbahçelilerin üstünlüğü bulunuyor.
İstanbul Anadolu yakasında Fenerbahçeli işçilerin oranı yüzde 33,3'ü bulurken, Galatasaraylıların oranı da yüzde 31,9'a ulaşıyor.
Beşiktaş'a gönül veren işçilerin oranının en yüksek olduğu bölge de İstanbul Avrupa yakası olarak ortaya çıkıyor. Beşiktaşlı işçilerin oranı bu bölgede yüzde 25,5'i buluyor.

İstanbul Avrupa yakası ve Trakya bölgesinde ise Fenerbahçe ve Galatasaray yüzde 31'erlik taraftar grubuna sahip. Bu iki takımı, Beşiktaş yüzde 20,7'lik, Trabzonspor yüzde 8,6'lık taraftar desteğiyle izliyor.
İşçiler arasında Fenerbahçeli taraftar oranının en fazla olduğu bölge ise İzmir. İzmir'de Fenerbahçelilerin oranı yüzde 36,5'i buluyor. Fenerbahçe'nin ardından yüzde 35,3'lük oranla Galatasaray, yüzde 16,5'lik oranla Beşiktaş, yüzde 1,2'lik oranla Trabzonspor sıralanıyor.

BİLECİK-ESKİŞEHİR BÖLGESİNİN TEK HAKİMİ GALATASARAY

Araştırma sonuçlarını Galatasaray lehine değiştiren bölge, Bilecik-Eskişehir bölgesi. Bu bölgedeki işçilerin yarısı Galatasaray'ı destekliyor.

Galatasaray'ı, yüzde 20 ile Fenerbahçe, yüzde 12,3 ile Beşiktaş, yüzde 4,6 ile Eskişehirspor ve diğer takımlar, yüzde 3,1 ile Trabzonspor izliyor.

Trabzonsporlu işçilerin en yoğun olduğu bölge, yüzde 10'luk oranla Kocaeli-Adapazarı bölgesi. Bu bölgede Fenerbahçe yüzde 28,3, Galatasaray yüzde 26,7, Beşiktaş yüzde 13,3 taraftar desteğine sahip.

30 YAŞ ÖNCESİ GALATASARAYLI, SONRASI FENERBAHÇELİ

Araştırmada, işçilerin yaş grubuna göre taraftarlık durumu da değerlendirildi. Buna göre, 25 yaş ve altı işçilerde Galatasaraylı taraftarların oranı yüzde 41,4. Bu oran Galatasaray'ı ilk sıraya taşırken, Beşiktaş yüzde 21,4 ile ikinci, Fenerbahçe ise yüzde 17,1 ile üçüncü olarak sıralanıyor. Bu yaş grubunda Trabzonspor taraftarı oranı ise yüzde 4,3.

26-30 yaş grubunda da Galatasaray'ın üstünlüğü bulunuyor. Bu gruptaki işçilerin yüzde 32,8'i Galatasaraylıyken, Fenerbahçelilerin oranı yüzde 30,9, Beşiktaşlıların oranı ise yüzde 20,1.

31-35 yaş grubunda ise Fenerbahçe yüzde 33,8'lik oranla üstün. Galatasaray bu yaş grubunda yüzde 28,4'lük, Beşiktaş yüzde 19,1'lik taraftar desteğine sahip.

Trabzonsporluların en yoğun olduğu yaş grubu ise yüzde 8,9'la 36-40. Bu grupta yüzde 10,8'lik oranla Beşiktaş en az, yüzde 33,8'lik oranla Fenerbahçe en çok taraftar desteğine sahip takım. Fenerbahçe'yi, yüzde 33,1'lik oranla Galatasaray takip ediyor.

41 ve üzeri yaştaki işçilerde Fenerbahçelilerin oranı yüzde 32,9 iken, Galatasaraylılar yüzde 30,9'luk, Beşiktaşlılar yüzde 16,4'lük orana sahip.

AKDENİZLİLER FENERBAHÇELİ, İÇ ANADOLULULAR GALATASARAYLI

İşçilerin ailelerinin geldiği bölge dikkate alınarak yapılan değerlendirmede, Karadeniz kökenlilerin Fenerbahçe'ye desteği yüzde 23 düzeyinde kalırken, Galatasaray'a desteği yüzde 30,5 düzeyine çıkıyor. Karadeniz kökenlilerde Trabzonspor taraftarı oranı ise yüzde 16. Trabzonspor'u yüzde 14,5 ile Beşiktaş izliyor.

Marmara Bölgesi kökenli işçilerde Fenerbahçeli oranı yüzde 35,5, Galatasaraylı oranı yüzde 28,4, Beşiktaşlı oranı yüzde 24,3.
Galatasaray, Doğu Anadolu Bölgesi kökenlilerde yüzde 35, İç Anadolu Bölgesi kökenlilerde yüzde 37'lik taraftara sahip.

Fenerbahçe'nin, Akdeniz Bölgesi kökenli işçiler arasındaki destekçilerinin oranı yüzde 45, Ege Bölgesi kökenli işçiler arasındaki destekçilerinin oranı da yüzde 37 seviyesinde.

AA