kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Depresyon yaşlanmanın doğal bir sonucu değildir

Dr. Ece Hattat
75 yaşındaki annem çok mutsuz. Hiçbir şeyden zevk almıyor. 3 ay önce en yakın arkadaşını kaybetti. Depresyona girmiş olabilir mi? Mustafa D./Eskişehir

Öncelikle depresyonun yaşlanmanın doğal bir sonucu olmadığını belirtmeliyiz. Gerçekte depresyon, yaşlılarda en sık görülen psikolojik sorunlardandır. Bu soruna beyin kimyasallarının dengesizliği, genetik faktörler ve çevresel etkenlerin neden olduğu belirtiliyor. Özellikle çevresel faktörler yaşlı kişilerde ön plana çıkıyor. Yaşlılar bir yandan çeşitli sağlık sorunları ve ilaçlarla boğuşurken; diğer yandan da eş, dost veya akrabaların ölümü, emeklilik, çocukların evlenmesi gibi olayları yaşar. Bunların sonucunda geçici olarak üzüntü ve bitkinlik hali oluşabilir. Zamanla kişi hayattan tekrar zevk almaya ve çevresine olumlu bakmaya başlar. Ama bu geçici mutsuzluk, kalıcı bir depresyona da dönüşebilir. KİLOSUNA DİKKAT EDİN! Eğer yaşlı yakınınız uyku sorunları, beslenme alışkanlıklarında değişiklik, kilo kaybı veya kilo alımı, bitkinlik, aşırı yorgunluk yaşıyor ve de kişisel bakımına hiç özen göstermiyorsa aklınıza depresyon sorunu gelmelidir. Depresyondaki yaşlılar genelde aile ve arkadaşlarından kendini soyutlar ve daha önce keyif aldığı aktivitelerden zevk almamaya başlar. Kendilerini değersiz, işe yaramaz hissedebilirler. Konsantrasyon eksikliği ve hafıza sorunları da, yaşlılarda depresyonun bir belirtisi olabilir. Ancak daha nadir durumlarda yaşlı kişiler ailelerine veya sağlık çalışanlarına üzüntü ya da keyifsizlik gibi yakınmalarını iletmiyor. Çünkü depresyonun kişisel bir zayıflık olduğuna ve bunu kendi kendilerine çözmeleri gerektiğine inanıyorlar.

PSİKİYATRİST ŞART
Bu inanışlar yaşlıların sessizce acı çekmelerine ve kendilerine iyi gelecek tedavilerden yararlanamamalarına neden oluyor. Eğer yaşlı yakınınızın depresyonda olduğunu düşünüyorsanız, yaşlılar konusunda uzmanlaşmış bir psikiyatrist size yardımcı olabilir. Doktorunuz bu belirtileri taklit eden diğer sağlık sorunlarını ve ilaçların yan etkilerini araştıracak, eğer depresyon tespit edilirse ilaç veya çeşitli konuşma terapileri ile tedaviye hemen başlayacaktır. Depresyon tedavisi görmüş pek çok yaşlının kendilerini tekrar mutlu ve sağlıklı hissetmeye başladığını, hayatlarında tekrar zevk ve anlam bulduklarını da belirtelim. Bu arada siz de, yaşlı yakınınızın sosyalleşmesinde yardımcı olmaya çalışabilirsiniz.