İngiliz Guardian gazetesi
NATO'nun düzenlediği Dışişleri Bakanları toplantısında, Rusya'yla üst düzey bağlantı kurduğu mekanizmayı dondurma kararını yorumladı.
Guardian, "Yanlış Sinyal Göndermek" başlıklı başyazısında,
NATO kararı çerçevesinde Rusya'nın etnik Ruslar bağlamında bölgedeki rolünü irdeliyor.
Guardian'a göre, Güney Osetya'da yaşananlar Kırım'da tekrarlanabilir. Makalede, Ukrayna'da 8 milyon, Baltık ülkelerinde de 1 milyondan fazla Rus kökenlinin yaşadığının unutulmaması gerektiğinin altı çizildi.
Eski anıların kolay kolay ortadan kaybolmadığına dikkat çeken Guardian, "eski Baltık ülkeleri Avrupalı liderleri Rusya'ya karşı tavır almaya çağırdıklarında, bu kendi içlerindeki Ruslar için ne anlama gelmektedir" sorusunu yöneltti.
Meselenin yalnızca egemenlik kavramından ibaret olmadığını, bağımsız devletlerin, kendi tarihlerinden kalan sorunlarla nasıl başa çıktıklarının da önemli olduğunu vurgulayan Guardian, şöyle devam etti:
"Sovyetler'in dağılması ardından uluslararası bir anlaşma imzalanmamıştı. Harita, yine yeniden çizilebilir. Ama bunu ne Rusların tankları, ne de Batı'nın güvenlik garantileriyle yapmak kimsenin çıkarınadır.
NATO'nun doğuya doğru genişlemesi yalnızca, yeni üyelere sağladığı yararlarla değil, başka taraflarda yarattığı reaksiyonlarla da ölçülmeli. Bu genişleme, çatışma hattını doğuya doğru taşımış olabilir.
NATO'nun Kafkaslar'da çatışmaları çözme olanağı ne kadar sınırlıysa, çatışmaları yayma kapasitesi ise o kadar sınırsız. İttifakın Gürcistan'la özel bir danışma konseyi kurup, Rusya'yla varolanı da askıya alması, bugün için diplomatik açıdan yararlı bir adım olarak görülebilir. Ama uzun dönemde Rusya'yı dışlamanın, milyonlarca etnik Rus'un yaşadığı bölgenin ortak güvenlik ayarları açısından çatışma koşulları oluşturmak demektir."