kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'İran'la anlaşma bir ayda neticelendirilir'

Enerji Bakanı Hilmi Güler, İran'la ilişkiler konusunda ABD'nin tepkisini değerlendirirken, "Biz bağımsız bir ülkeyiz. ABD'yi ikna söz konusu değil. Enerji arz güvenliğimiz her şeyin üzerinde" dedi..
İran'la doğalgaz anlaşmasının son anda imzalanmaması iki ülke arasındaki diplomasi trafiğini arttırdı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'la birlikte 15 gün içinde İran'a gideceklerini açıkladı. Bakan Güler, İran'la ilişkiler konusunda ABD'nin tepkisini değerlendirirken, "Biz bağımsız bir ülkeyiz. ABD'yi ikna söz konusu değil. Enerji arz güvenliğimiz her şeyin üzerinde. Bir ay içinde görüşmelerin sonuçlanmasını ümit ediyoruz " dedi. Türkiye ile İran, doğalgazda imzaladıkları mutabakat zaptının ardından nihai anlaşma için bir yılı aşkın süredir çalışıyor. İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın ziyaretinde "Enerji Mutabakat Zaptı"nda sorun çıkmış, anlaşma gerçekleşememişti. Bakan Güler, Türkiye'de yeni ihale edilecek jeotermal sahaların tanıtımı amacıyla düzenlediği toplantıda, İran doğalgazına yönelik soruları yanıtladı. Güler, İran tarafının anlaşmanın en kilit noktası olan bu ülkedeki 3 doğalgaz sahasının geliştirilmesine yönelik yanıtını 21 Ağustos'ta kendilerine ileteceklerini söyledi. Bakan Güler, İran'la görüşmelerin devam ettiğini, 15 gün içinde bu ülkeye gideceğini belirterek, "Dışişleri Bakanı Ali Babacan da olacak. Bir ay içinde önemli görüşmeler yapacağız. Ümit ediyoruz ki, başlatılan çalışmalar bu süre içinde sonuçlanır" diye konuştu. Güler, anlaşmanın Ahmedinejad'ın ziyareti sırasında neden yapılmadığına yönelik olarak, söz konusu anlaşmayla ilgili görüşmelerin devam ettiğini, 1 ay içinde görüşmelerin sonuçlanmasını ümit ettiklerini söyledi.

ABD'Yİ İKNA SÖZKONUSU DEĞİL
Bakan Güler, "Bu anlaşma ABD'nin tepkisi nedeniyle mi yapılmadı?" sorusunu ise "ABD'yi ikna söz konusu değil" şeklinde yanıtlayarak, şöyle devam etti: "Biz bağımsız bir ülkeyiz. Burada da ülkemizin çıkarları söz konusu. Kendi çıkarlarımızı gözetiyoruz. Yatırımlarımızı Türkiye'nin arz güvenliği açısından yapmak durumundayız. Bu çalışmayla ilgili de yürüyen bir takvim var. Bunlar kolay çalışmalar değil. Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız da devrede. Çok yönlü bir çalışma içindeyiz. Hepsi ayrı bir disiplin altında yürütülüyor. Konunun AB tarafı var." Enerji Bakanı, yangın nedeniyle çalışmayan BTC hattında sabotaja ilişkin bulgu tespit edilmediğini, birkaç gün içinde petrol akışının başlayacağını da belirtti.