kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kraker, cips gibi yiyecekler yerine meyve ve patlamış mısır

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
18.08.2008
Çocukta kolesterol çıkarsa ne yapılmalı?

*
Çocuklarında yüksek kolesterol olan ebeveynlerin yüzde 90'ında yüksek seviyede kolesterol olabileceği unutulmamalı. Ebeveyn kontrolü altında yapılan diyet ve egzersiz, kolesterol seviylerini azaltmada çok önemli olduğundan, tedavi bir aile işi olarak ele alınmalı.

* Öncelikle çocuğunuzu korkutmayın. Yaşına uygun bir şekilde yüksek kolesterol hakkında onu bilgilendirin. Doktorunuza tavsiye için başvurun. Bunu bir hastalık için yapılan tedavi olarak göstermeyin.

* Ailece sofraya oturun ve çocuğunuzun ne yediğine çok dikkat edin.

* Yemeklerdeki kolesterol ve yağlara özellikle dikkat edin.

* Yürüyüş, oyun ve spor gibi egzersiz içeren aile aktiviteleri planlayın.

* Çocuğunuzun kolesterol seviyelerini 3 aylık beslenme değişiklikleri ardından yeniden test ettirin.

* Çocuğunuzun doktoruyla ilaç kullanımı hakkında konuşun. İlaç kullanımı genellikle 8 yaşın üstündeki çocuklarda düşünülür ve sadece beslenme değişiklikleriyle egzersiz denendikten sonra çözüm olmazsa kullanılabilir.

ANNELER DİKKAT
Anneler çocuklarını korumak için nelere dikkat etmeli? Öncelikle çocuklarınızın sağlıklı beslendiklerinden emin olmalısınız. Bunun için de şunlara dikkat etmelisiniz:

* Gerekli bilgiler için yiyecek etiketlerini okuyun. Etiketler size servis edilen bir yemekte kaç kalori bulunduğunu ve bir porsiyonun büyüklüğünü söyleyebilir. Aynı zamanda bu etiketler üzerinde bir porsiyonun ne kadar yağ içerdiğini ve bu yağın ne kadarının doymuş (uzak durulacak olanlar) yağ olduğunu bulabilirsiniz.

* Sıralanan 5 alandan yemekler verin: meyve, sebze, mısır gevreği ve ekmek gibi tahıl ürünleri, fasulye ve balık. Bunlar kolesterol bakımından düşüktür (ve çocuğunuzun kan kolesterolünü düşürmeye de yardımcı olacaktır).

* Derisiz tavuk göğsü gibi yağsız et deneyin. Etlerin üzerinde gördüğünüz bütün yağı ayırın.

* Yağsız süt ya da düşük yağlı yoğurt gibi düşük yağlı mandıra ürünlerini tercih edin.

* Yemek yaparken yağlardan kaçının. Yemeği ızgarada yapın ya da fırınlayın. Kızartmayın.

* Sağlıklı kilodaki çocuklarda, hafif içeceklerin, meyveli içeceklerin ve düşük yağlı atıştırmaların alımını azaltın. Kilolu çocuklarda bu ürünlerden uzak durun. Bunlar boş kalori ve sıfır besin sağlar.

* Kolesterolü yüksek yiyeceklerin alımını azaltın. Kolesterol, mandıra ürünlerinde (yağsız mandıra ürünlerini tercih edin), kırmızı et, beyaz et, balık ve karides gibi kabuklularda görülür. Özellikler organlardan elde edilen (ciğer gibi) etlerden kaçının. DOYMUŞ YAĞ YASAK

* Doymuş yağlardan kaçının. Bunlar, çoğunlukla kurabiyeler, krakerler, fırında pişirilenler ve sert margarinlerde bulunur. Eğer bulabilirseniz, bu bilgiyi etiketlerde görebilirsiniz. Eğer bulamazsanız, içerik listesine bakın. Listenin içinde hidrojene yağ (doymuş yağ) varsa kullanmaktan kaçının. Yumuşak margarinleri tercih edin.

* Çocuğunuzun atıştırmalarını kurabiyeler ve krakerlerden; meyve, bebek havuçları gibi çiğ sebzeler ve tuzsuz patlamış mısıra çevirin. En iyi atıştırma şekli elma, portakal dilimleri, yağsız yoğurda karıştırılmış meyve, yağsız patlamış mısır ve düşük yağlı cipslerdir.

* Çocuğunuza okula götürmesi için sağlıklı bir öğle yemeği hazırlayın. Okul yemekleri için, tam tahıllı ekmekle yapılmış düşük yağlı veya yağsız etli sandviçler uygundur. Düşük yağlı peynir de eklenebilir.

* Atıştırmalık yiyecek veren otomat makineleri sorun olabilir. Çocuğunuza düşük yağlı yemekler seçmek konusunda yardım edin veya makinelerden tamamen uzak durmasını sağlayın.

* Kola içmemesine özen gösterin.

* Onların çocuk olduğunu ve sevdikleri yemekleri doğum günü partilerinde ve okul etkinliklerinde engelleyemeyeceğinizi unutmayın. Sosisli, dondurma, kızartmalar ve pizza gibi çok yağlı yemekler, diğer sağlıklı yemeklerle aynı gün ve haftanının geri kalanında dengelendiği zaman çocuğunuzun beslenmesinin bir parçası olabilir.