İLİŞKİLİ HABERLER
Uzmanlar yine uyardı: Hazırlıklar çok yetersiz
Uzmanlar yine uyardı: Hazırlıklar çok yetersiz
Erdinç ERGENÇ HABER MERKEZİ
Marmara depreminin 9'uncu yılında İstanbul'daki deprem önlemlerini masaya yatıran uzmanların altını çizdiği acı gerçek: Hazırlıklar depreme değil, daha çok deprem sonrası kurtarmaya yönelik..
Marmara depreminin 9'ncu yılında olası İstanbul depremini masaya yatıran uzmanlar, özellikle okul ve hastanelerdeki hazırlıkların yetersiz ve eksik olduğu görüşünde. TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen "İstanbul'un Deprem Gerçeği'' konulu panelde konuşan TMMOB Yönetim Kurulu üyesi jeofizik mühendisi Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, hazırlıkların depreme değil, deprem sonrası kurtarmaya yönelik olduğuna dikkat çekti.
OKULLAR VE HASTANELER
Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Murat Fırat, depreme karşı güçlendirme çalışması tamamlanan okulların sayısının İstanbul'daki toplamın yüzde 10'unu dahi bulmadığını, aynı şekilde hastanelerde ciddi bir güçlendirme çalışmasının henüz tamamlanmadığını belirtti.
YAPI DENETİMİ SAĞLIKSIZ
İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe ise, gerçek manada yapı denetiminin gerçekleşmediğini belirterek proje alanından yetişmeyen mühendis ve mimarların yapı denetim firmaları kurduklarına dikkat çekti. Yapı denetim ücretlerinin yasada belirtilenin altına düştüğü için denetimlerin yerinde yapılmadığını belirten Gökçe, bazı denetimcilerin inşaat yerini dahi görmeden projelere imza attığını kaydetti. Gökçe bir an önce yapı denetimi kanununun değişmesi gerektiğini kaydetti. Jeoloji Mühendisi Tahir Öngür ise İstanbul Deprem Master Planı çalışmasına belediyenin itibar etmediğini belirterek, çalışmadaki bilgileri, hukuk bölümündeki yasal düzenlemeleri ve rehabilitasyon için mali kaynak yaratma modellerine dikkat çekilmediğini söyledi. Bu yüzden çalışmaların boşa gittiğini ifade eden Öngür, kamu kurum ve kuruluşlarının sorumluluklarını üstlerine almadıklarını da söyledi.
FIRSAT GÖRÜYORLAR
Mimar Odası Şube Başkanı Mücella Yapıcı ise depremin İstanbul'un küreselleştirilmesi yolunda bir fırsat olarak görüldüğünü söyledi. Depreme karşı koruma amacıyla yapıldığı iddia edilen kentsel dönüşüm alanlarının rant amacıyla zemini bozuk yerler üzerinde yükseldiğini savunan Yapıcı, oysa depremin zengin ve fakir ayrımı gözetmeyeceğini belirtti. Prof. Dr Haluk Eyidoğan ise kentlerde planlamanın ters yapıldığına dikkat çekerek, depreme karşı da ciddi bir organizasyon olmadığını ileri sürdü. Nüfusun yüzde 65'inin ve sanayinin yarıdan fazlasının birinci derecede deprem bölgesine kaldığına dikkat çeken Eyidoğan, artık depremin şiddetini tartışmaktan çok binaların durumunu ve güçlendirme çalışmaları ile kentlerin yenilenmesinin konuşulması gerektiğini söyledi.
İLİŞKİLİ HABERLER
Uzmanlar yine uyardı: Hazırlıklar çok yetersiz
Yayın tarihi: 17 Ağustos 2008, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/08/17//haber,E4FD554A80FF4C2DA062BE1D14AF960D.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.