kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Hasan Tezcan

Hamsi mevsiminde güzeldir

26.07.2008
Hasan Tezcan, Pafuli'de temel bazı yemeklerinin bulunduğu Karadeniz mutfağında çabuk yapılan ve taze taze yenen yemeklerin ağırlıklı olduğunu belirtiyor. Kırmızı et de bu mutfakta kendine çok fazla yer bulmuyor. Mesela Pafuli'de etli olarak sadece kara lahana sarma var. O da kıymadan yapılmıyor. Kuşbaşı dana et küçücük parçalandıktan sonra kıyma yerine kullanılıyor. Onun dışında mıhlama, fasulye turşusu kavurması, pazı kavurması, kara lahana diblesi gibi kalemler var. Mıhlamayı üç çeşit peynir, mısır unu ve tereyağı ile yapıyorlar. Mısır ununu, tereyağını ve peynirleri Rize'den getiriyorlar. Peynirlerden biri çökeleğe benzer bir peynir. Biri dil peyniri, biri de yağsız, koloti denen bir peynir. Onun dışında fasulye turşusunu da memleketten getiriyorlar. Ramazan aylarında kara lahana çorbası da bulabiliyorsunuz. Bir ara kuru fasulye de yapıyorlarmış ama kuru fasulyeci olarak anılmaktan rahatsızlık duydukları için kaldırmışlar. "Burası içkili bir keyif mekanı," diyor Hasan Bey. Ayrıca fasulye turşusu, mıhlama gibi çeşitlerin rakıya meze alternatifi olduğunu da belirtiyor. Tatlı olarak ise yazları sadece meşhur laz böreği var. Yufka, muhallebi, fındık ve şerbetle yapılıyor. Hiç bilmeyenler için bir benzetme yapmak gerekirse, sanki su böreğinin tatlısı gibi. Kışları ise ev baklavası tatlı mönüsüne ekleniyor. Ve tabii Karadeniz mutfağının vazgeçilmezi hamsi... Pafuli'de sadece mevsiminde, yani kış aylarında hamsi var. En çok tercih edilen çeşidi mısır unlu hamsi tava. Diğer çeşitleri; hamsili pilav, hamsili ekmek, hamsi kuşu, hamsi buğulama, hamsi lakerda... Bir de Japonlardan pişmemiş hamsiyi öğrenmişler. Çiğ hamsiyi iyice ayıklayıp, soya sosuyla meze yapıyorlar... Tel: (0212) 263 66 38