kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ZORLU ÇEKİLİNCE TEK KALDILAR... Türkiye'nin üçüncü büyük gaz dağıtımının özelleştirilmesi ihalesinde ilk turda Fransız şirketi 232 milyon dolar teklif etti. Zorlu Enerji ihaleden çekilince, Gaz De France ihalede tek kaldı. Fransız şirketi Proje Müdürü Samuel Renard (ortada) ve Türkiye Danışmanı Sezer Türktan tarafından temsil edildi.

Vetolu Fransız, 232 milyon $'la İzmit Gaz için en iyi teklifi verdi

Sanayiye gaz dağıtımında ilk sıradaki İZGAZ'ın özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi 232 milyon dolarla Gaz de France verdi. Fransız şirket, İZGAZ'ın borcunu da ödeyecek..
Türkiye'nin 3'üncü büyük doğalgaz dağıtım şirketi olan İzmit Gaz Dağıtım AŞ'nin (İZGAZ) özelleştirme ve 25 yıllığına lisans devri ihalesi yapıldı. 22 firmanın doküman aldığı ihaleye 5 yatırımcı teknik teklif verdi ancak Talmet Enerji, Genpa Telekom ve Aksa Doğalgaz mali teklif sunmadı. Türkiye'nin sanayi kalbi olarak gösterilen, kişi başına gelirde birinci sıradaki Kocaeli'nin gaz ihtiyacını sağlayan İZGAZ'ın ihalesinde açık artırmaya 231 milyon dolardan başlandı. İlk turda Gaz de France 232 milyon dolar teklif etti, Zorlu Enerji ihaleden çekildiğini açıkladı. Böylece Gaz de France 232 milyon dolarlık teklifiyle ihaleyi kazandı. Gaz de France ayrıca İZGAZ'ın 317 milyon dolarlık borcunu da ödeyecek. İhale sonucunun İzmit Büyükşehir Belediyesi tarafından onayını takiben EPDK ve Rekabet Kurulu tarafından onaylanmasının ardından hisse devir işlemi yapılacak. İhalenin ardından yüzde 10 İZGAZ hissesi belediyeye bedelsiz devredilecek.

TÜRKİYE'YE İLK ADIMI ATTIK
Gaz de France-Suez Türkiye Danışmanı Sezer Türktan, ihale sonucuyla Türkiye'de enerji sektörüne ilk adımlarını attıklarını ve arkasının geleceğini söyledi. İhale sürecinin son derece iyi ve şeffaf gerçekleştiğini vurgulayan Türktan, yasa gereği İZGAZ'da belediyeye bedelsiz verecekleri yüzde 10 payla da iyi bir ortaklık kuracaklarını ifade etti. Türktan, İZGAZ'ın yatırım programının aynen takip edeceklerini de belirtti. Türktan, Makine Mühendisleri Odası'nca özelleştirmeyle ilgili Danıştay'a "Yürütmenin durdurulması'' istemiyle açılan davanın hatırlatılması üzerine de ''Kanunlara saygılıyız, verilecek karara saygı duyarız. İhale açıldı, davet edildik, geldik, girdik, kazandık'' dedi.