kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

...Ve soğuk savaş

Savaşta, "sıcak çatışmalar" sürerken diplomasi sınıfta kaldı. Rusya, Gürcistan'ın ateşkesini reddetti. Moskova ile ABD birbirini suçladı. Başbakan Putin, ABD'nin hâlâ "Soğuk Savaş" mantığında olduğunu söylerken, Bush Moskova'nın orantısız güç kullandığını öne sürdü..
Dünya, Kafkaslar'daki savaşın ardından yaşanan sivil dramı izlerken kapalı kapılar ardında müzakerelerden dün de bir sonuç çıkmadı. "Sıcak Savaş" nedeniyle birbirini suçlayan ABD ile Rusya liderleri, bir döneme damgasını vuran "Soğuk Savaş"a sert açıklamalarında yeniden yer verdi. Rusya Başbakanı Vladimir Putin, ABD'yi suçlayarak Irak'taki 2 bin Gürcü askerin destek için geri gönderilmesine yardımcı olmasına ateş püskürdü. Bazı ABD'li siyasetçilerin hâlâ Soğuk Savaş dönemi mantığına sahip olduğunu söyleyen Putin, "Bazı ortaklarımızın bize yardım etmemesi, aksine engellemeye çalışması utanç verici. Bundan ABD'nin Irak'taki Gürcü askerlerini kendi askeri uçaklarıyla çatışma bölgesine taşımasını kastediyorum" dedi.

SONUÇLARI CİDDİ OLACAK
ABD Başkanı George W. Bush ise, Rus güçlerinin Gürcistan'da "orantısız güç" kullandığını öne sürdü. Tiflis yönetimine başından beri büyük destek veren ABD'nin lideri, "Rusya'nın verdiği orantısız karşılıktan duyduğum büyük kaygıyı ve Güney Osetya'nın dışındaki bombalamaları şiddetle kınadığımı dile getirdim" dedi. Yardımcısı Dick Cheney de "Rusya'nın saldırganlığı cevapsız bırakılmamak zorundadır ve devamının ilişkilerimiz üzerinde ciddi sonuçları olacaktır" şeklinde konuştu. Bir basın toplantısı düzenleyen Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili ise Rusya'ya yüklendi: "Rusya bizi ilhak etmek istiyor. Asla teslim olmayacağız." Saakaşvili başkent Tiflis'te bulunan AB ve aracı liderler eşliğinde ateşkes taahhütnamesini imzaladı. Ancak bu adımı Rusya'dan karşılığını bulamadı. Moskova, ateşkes önerisini, Gürcü güçlerinin çatışmayı hala sürdürdüğü gerekçesiyle kabul etmedi.

AMAÇ REJİM DEĞİŞİKLİĞİ
New York Times gazetesine konuşan ABD'li bir askeri yetkili ise Moskova'nın rejim değişikliği niyetinde olduğunu ima etti: "Gürcüler, 'tamam çekildik' diyor. Ancak Ruslar, takip ederek çekilmeye izin vermiyor. Amaçları askeri değil; tamamen siyasi. Kendi alanındaki bir dikeni ortadan kaldırmak istiyor." Rus Vesti televizyonu ise Güney Osetya yönetiminin öldürülen Gürcü askerler arasında siyahilerin de bulunduğu ve bunların ABD'nin gönderdiği eğitmenler olabileceğini öne sürdü.