Botaş, doğalgaz fiyatlarını bugünden geçerli olmak üzere konutlarda yüzde 16.88, sanayide de yüzde 18.77 oranında artırırken, bu zammın son dönemde artış eğilimine giren enflasyonla mücadele eden Merkez Bankası'nın işini biraz daha zorlaştıracağı belirtiliyor.
Botaş'tan yapılan açıklamada, Yüksek Planlama Kurulu kararı ile yeni bir uygulama olarak enerji KİT'lerinde 1 Temmuz 2008'den itibaren maliyet bazlı fiyatlandırma mekanizmasına geçilmesinin kararlaştırıldığı belirtilerek, söz konusu zammın bu çerçevede yapılan hesaplamalar neticesinde yapıldığı vurgulandı.
Raymond James Başekonomisti Özgür Altuğ, ikincil etkileriyle beraber yıllık TÜFE enflasyonunu yüzde 1'den fazla artırmasını beklediği yüzde 23'lük elektrik zammının ardından bugünden geçerli yapılan yüzde 19'luk doğalgazdaki zammın yıllık TÜFE'yi en az yüzde 0.5 civarında artıracağını belirtti.
Fortis Ekonomisti Erkin Işık da hesaplamalarına göre doğalgaz zammının yıllık enflasyona 0.2 puan ek katkı yapacağını vurguladı.
Petrolde meydana gelen artışlardan doğrudan ancak gecikmeli etkilenen doğalgaz fiyatları, hükümetin izlediği politika nedeniyle, iç piyasaya tam olarak yansıtılmamıştı. Hızla artan petrolün varili halen 123 dolar civarından işlem görüyor.
"Enflasyon tahminlerini yeniden yukarı güncelleyen ama faiz artırımlarının sonuna gelindiğine inanılan Merkez Bankası'nın bence elini ciddi şekilde zorlaştıracak bir fiyat artışı oldu bu" diyen Altuğ, "Faiz artırımlarıyla enflasyon beklentilerini kontrol etmeye çalışan Merkez Bankası, elektrik zammının ardından bozulmaya devam edebilecek enflasyon beklentilerinin doğalgaz zammıyla daha da fazla bozulmasıyla faiz artırımlarına beklentilerin aksine devam etmek zorunda kalabilir."
Merkez Bankası, enflasyon hedeflerinde yaptığı revizyona gösterdiği gerekçeler arasında, gıda ve enerji fiyatlarındaki artışın yapısal bir soruna dönüşmesini göstermişti. Merkez Bankası, 28 Temmuz'da açıkladığı Enflasyon Raporu'nda bu yıl sonu için TÜFE tahminini bir önceki rapordaki yüzde 9.3'ten yüzde 10.6'ya yükseltti.
Botaş hızla artan petrol fiyatlarına bağlı olarak 1 Haziran'dan geçerli olmak üzere, talep ettiğinin altında kalacak şekilde konutlarda yüzde 7.4 ve sanayide yüzde 8.3 zam yapmıştı.
ELEKTRİK FİYATLARI DA ARTMIŞTI
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK),
Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (TEDAŞ) nihai tüketiciye satacağı elektrik fiyatını 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere ev ve işyerlerinde yüzde 21, sanayide ise yüzde 22 artırılmasını kararlaştırmıştı.
Hükümet, daha önce, bu yıl Ocak ayından geçerli olmak üzere konutlarda yüzde 15, sanayide yüzde 10 olarak zam yapılmasını kararlaştırmış, enflasyon güncellemesinin etkisiyle bu oranlar tüketiciye konutta yüzde 19.5 ve sanayide de yüzde 12 olarak yansıtılmıştı.
Yine maliyet azlı fiyatlandırma mekanizması çerçevesinde EPDK,
Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş.'nin (TETAŞ) toptan elektriğe 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere yüzde 12.7 zam yapılmasına ilişkin tarife başvurusunu da onaylamıştı.
REUTERS