kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İddianame ekinde, MİT'in Ergenekon raporu var

Abdurrahman ŞİMŞEK - HABER MERKEZİ
MİT'in Ergenekon'dan haberdar olduğu, bu konuda 2003 yılında hem Genelkurmay'ı hem de Başbakan Erdoğan'ı bilgilendirdiği iddia edildi..
Ergenekon davasının hazırlıkları sürerken, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) Ergenekon'dan haberdar olduğu ve bir rapor hazırladığı iddiaları yeniden gündeme geldi. Ana iddianamenin ekinde yer aldığı belirtilenen bilgiye göre; MİT, 2003'te Genelkurmay ve Başbakanlığa gönderdiği raporla örgütlenmeyi bildirdi. Taraf gazetesinin dün Ergenekon oluşumunu haber veren 2003 tarihli MİT belgesinde adı "Ergenekon mensubu siyasetçi" olarak geçen ismin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal olduğunu yazmasının ardından gözler bu belgeye çevrildi. Belge yarından itibaren iddianamenin eki olarak kamuoyuna açıklanacak. İddiaya göre, MİT'in Ergenekon örgütünü araştırması 2 Temmuz 2002'de bilinmeyen bir kaynaktan içinde 2 sayfalık ihbar mektubu ile bilgisayar CD'lerinin bulunduğu bir zarfın gelmesiyle başladı. Gerek ihbar mektubunu gerekse gönderilen CD'leri inceleyen MİT bu bilgileri değişik kaynaklardan da teyit etti.

MİT KİTAPÇIK HAZIRLADI
MİT'in hazırladığı Ergenekon konulu belgenin "sonuç" kısmında "Mevcut bilgilerden hareketle, kesin belirleme yapılamamakla birlikte Ergenekon adı kullanılarak yürütülen çalışmaların; bu aşamada Devleti/ Rejimi hedef alan bir grubun kendi çıkarları çerçevesinde organize olma çabalarını içerdiği izlenimi edinilmiştir. Ancak, iddia niteliğindeki bu bilgilerin, birbirinden müstakil değişik kanallardan gelmesi ve birbirini büyük ölçüde teyit eder olması, olaya dedikodu çizgisinin ötesinde bir anlam kazandırmakta kazandırmakta ve yönlendirilmiş organize bir faaliyetin işaretlerini taşımaktadır. Bu nedenle, konuyla ilgili mevcut bilgiler; asker orijinli yönlendirici bir kadronun kontrolünde, bazı sivil toplum örgütleri (STO), Siyasi Parti ve Medya kuruluşlarının kullanılması suretiyle, sivil idarenin örtülü biçimde denetime tabi tutulması ve yeni bir yapı altında yeni bir yönetim biçimi yaratılması amacına dayalı olduğu değerlendirilmektedir" denildi. MİT çalışmasını kitapçık haline getirerek önce 10 Temmuz 2003'te Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'e gönderdi. 19 Kasım 2003'te de Başbakan Erdoğan'a gönderdi.

DARBE GÜNLÜKLERİ
MİT, 2004'te bir başka girişimde daha bulundu. MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun, Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'a gidip silahlı kuvvetlerde yürütülen bazı çalışmalardan haberdar olduklarını aktardı. Özden Örnek'e ait olduğu iddia edilen Darbe Günlükleri'nde de konu şu şekilde yer aldı: "1 Şubat 2004: Aytaç Paşalar'a ziyarete gittik ve bana 'Geçen gün gelen MİT'ten habere göre, Şenkal iki haber verdi; birincisi JGKK'nın (Jandarma Genel Komutanı) bütün hareketleri biliniyor ve yasa dışına çıktığı değerlendiriliyor. İkincisi ise Genelkurmay Başkanı ile kuvvet komutanlarının arası açık ve bu sorun herkes tarafından ve kesinlikle biliniyor' dedi. " MİT, rapordan ayrı olarak 2006 yılında da çalışmanın özeti niteliğinde bir Bilgi Notu'nu 19 Ocak 2006'da Başbakan Erdoğan'a, 26 Mayıs 2006'da da Genelkurmay İstihbarat Başkanı'na gönderdi.