Rus gazetesi Trud'un ülkenin ünlü dizi yıldızı Elena Korikova'nın gönül ilişkileri ile ilgili haberinde adı geçen Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ilk kez konuştu.
RUS GAZETESİNİN İDDİALARIBir Rus gazetesinin hakkındaki iddialarının hatırlatılması üzerine Bakan Tüzmen, şöyle konuştu:''Siz beni tanıyorsunuz, o konuda kim ne düşünürse düşünsün. Biz şimdi gelin ciddi işlerle uğraşalım. Şu anda ciddi bir platformdayız, ciddi işler yapıyoruz. Daha ciddi işlerle uğraşalım.
Türkiye ve Rusya arasındaki ticaret hacmi 2003 yılında 7 milyar dolar iken, geçen sene 28 milyar dolara gelmiş, bu sene 36 milyar dolar ticaret hacmine ulaşacağız, ben buna bakarım gerisini boşver.''
''AKP'nin kapatılması kararının çıkması durumunda ihracat politikalarında endişe yaşanacak bir durum oluşur mu'' şeklindeki soru üzerine de Tüzmen,
Türkiye'nin geçmiş dönemlerde de pek çok sıkıntıyı atlattığını belirterek, şöyle devam etti:
''Ben şuna inanıyorum, eğer otomotiv sektörü 30 milyar dolar ihracatı zorlarsa bu
Türkiye'nin kişi başına gelirinin daha fazla artması demektir. Eğer biz ülke olarak kişi başına gelir rakamımızı 15-20 bin dolar seviyesine getirmezsek bu tip sıkıntılarla her zaman karşılaşırız. Demokrasi, ancak belli bir kişi başına gelir seviyesinde bütün kurum ve kuruluşları ile tam olarak çalışabiliyor. Aksi takdirde demokrasinin bütün kurum ve kuruluşları ile çalışması mümkün değil. Kişi başına 9 bin dolar seviyesinde dünyada tam olarak demokrasinin kurumları ile ahenkle çalıştığını gösterin, yok böyle bir ülke.
Türkiye bunu zorladı. 2000 dolarlardan aldı, yaptığı ihracat artışı sayesinde bugünlere geldi. Onun için bu sektöre bu kadar ağırlık veriyoruz. Koşan atı mahmuzlamak lazım. İhracatta koşan at otomotivdir, otomotiv sektörünü mahmuzlayacağız ve kişi başına gelir yükselecek.''
GAZETECİNİN DİL SÜRÇMESİBir gazetecinin, Bakan Tüzmen'in konuşmasında kullandığı ''Koşan atı mahmuzlamak lazım'' cümlesini, bakana soru yöneltirken, dil sürçmesi sonucunda ''Coşan atı mahmuzlayan bakanlardan biri olarak'' ifade etmesi ve bu tür haberlerin spekülasyon olduğuna inanıp inanmadığını sorması üzerine, salonda gülüşmeler olduğu gözlendi.Bakan Tüzmen de esprili bir şekilde ''O da güzel bir deyim oldu ama o tehlikeli olabilir'' dedi. Tüzmen, ''Değişik dönemlerde böyle şeyler çıkıyor, onun değerlendirmesini size bırakıyorum. Neden şimdi? gibi sorular sizin. Onun için ben bu tür konularda fazla konuşmam, biz işimizi yaparız'' diye konuştu.
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, otomotiv sektörünün 1 Ocak-22 Temmuz tarihleri arasında yüzde 46 artış ile 14,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini bildirdi ve ''Bu sene sektör, en az 27 milyar dolar ihracat yapacak'' dedi.
Bakan Tüzmen, Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayii İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Sünneli ve beraberindeki heyeti kabul etti. Tüzmen, kabulde yaptığı konuşmada, otomotiv sektörünün
Türkiye'deki endüstriyel transformasyonun, sanayi değişiminin, gelişiminin ve ihracattaki yüksek teknoloji katmanının artmasının ana unsurlarından biri olduğunu söyledi.
Bakan Tüzmen, sektörün 2007 yılında, 20 milyar dolarlık ihracat yaptığını hatırlatarak, 1 Ocak-22 Temmuz 2008 tarihleri arasında, geçen yılın aynı dönemine göre, yaklaşık yüzde 46 artışla 14,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini söyledi.
Otomotiv sektörünün
Türkiye'ye yüksek katma değer yaratan bir sektör olduğunu belirten Tüzmen, sektörün kapasitesinin 2 milyonu zorlar hale geldiğini kaydetti.Bakan Tüzmen, ''Bu sene sektör en az 27 milyar dolar ihracat gerçekleştirecek. 30 milyar doları zorlayacağız. Otomotiv sektörü, tek başına 7 sene evvel
Türkiye'nin toplam ihracatına karşılık gelen bir rakamı
Türkiye'ye kazandırıyor'' dedi.
YENİ HEDEFLERŞu anda
Türkiye'nin otomotiv alanında
Avrupa Birliği (AB) içinde en büyük üretim rakamlarına sahip ülkelerden bir tanesi olduğunu ifade eden Tüzmen, sektörün 7 milyar dolar da net katma değer yarattığını bildirdi ve ''Gelecek 10 yılda, AB'nin ilk 3 otomotiv üreticisi arasına gireceğiz. Üretim kapasitesini en az 2 milyona çıkarıcağız. Ar-ge harcamaları bakımından da AB ülkeleri arasında ilk 5'e gireceğiz'' diye konuştu.
Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayii İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Sünneli de otomotiv sektörünün ihracatta ve
Türkiye'de yarattığı değer açısından şampiyon bir sektör olduğunu kaydetti.Sünneli, verilen bütün hedefleri üstlenmeye hazır olduklarını ifade ederek, ''Sadece sektörümüzün önündeki bürokratik engelleri lütfen bir kez daha birlikte kaldıralım'' dedi.
AA