İLİŞKİLİ HABERLER
Çocuklar için en az 40 faktörlü koruma kullanın
Çocuklar için en az 40 faktörlü koruma kullanın
Tatilde çocuğunuzu güneşin zararlı ışınlarından korumak istiyorsanız; onu 10.00-16.00 arası güneşe çıkarmayın, en az 40 koruma faktörlü bir koruma ürünü kullanın, açık renkli, bol kıyafetler giydirin ve geniş kenarlı şapkalar takın..
Yaz tatiliyle birlikte kış boyunca evde oturmak zorunda kalan çocuklar kendilerini sokağa atar. Ancak sokakta, deniz kenarında, havuzda çok fazla vakit geçiren çocuk tehlikeye de fazlasıyla açık olur. Anadolu Sağlık Merkezi'nden Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Ketenci Altıkardeşler, yazın çocukların sağlığını koruyabilmekle ilgili soruları yanıtladı:
* Çocukları aşırı sıcaklardan korumak için nelere dikkat etmek gerekir? Güneş yanıkları ve sıcak çarpmasını engellemek için öncelikle güneş ışınlarının daha yoğun olduğu 10.00- 16.00 saatleri arasında çocukları güneşe çıkartmamaya çalışmalıyız. Güneşe çıkarken açık renkli, vücudu sarmayan kıyafetler giydirilmeli, geniş kenarlı şapkalar kullanılmalıdır. Ayrıca güneşe çıkmadan yarım saat önce güneş kremi sürülmelidir. Deniz veya havuz kenarındayken şemsiye altında olunsa bile, yerden güneş ışınları yansıyabileceği için mutlaka en az n0 koruma faktörlü güneş kremleri kullanılmalıdır. Aşırı sıcaklarda terlemeye bağlı olarak vücutta su kaybı olduğu için çocuklara bol bol sıvı verilmelidir. İsilikten korunmak için ince kıyafetler giydirilmeli, ortam ısısı serin tutulmalı, bebek bezleri sık sık değiştirilmeli, her gün duş aldırılmalıdır. İsilik gelişmiş ise en azından günde bir kez, hatta gereğinde iki kez ılık su ile duş aldırılmalıdır, döküntüler alınan önlemler ile gerilememiş ise çocuk hekimine danışılmalıdır.
BEBEĞE ANNE SÜTÜ YETER
* Anne sütü dışında besin alamayan bebeklerde aşırı sıcaklar nedeniyle oluşan su kaybını önlemek için nelere dikkat edilmeli? Aşırı sıcaklarda çocuklara öncelikle daha serin bir ortam hazırlamak gerekir. Eğer bebek sadece anne sütü ile besleniyorsa, henüz ek gıdalara geçilmemişse; ek olarak su verilmesine gerek yoktur. Bebek anne sütünü yeterli miktarda aldığı takdirde tüm sıvı ihtiyacını da giderecektir. Yani sağlıklı bir bebekte, bebeği istediğinde emzirmek su kaybını önleyecektir. Ancak anne sütü ile beslenen bebeklerde annenin de sıcak havalarda bol sıvı tüketmesi gereklidir. Az sıvı alındığı takdirde süt miktarı azalacağı için, bebek de ihtiyacı olan sıvıyı alamamış olur. Ek gıdalara başlanmış olan bebeklerde ise su takviyesi mutlaka yapılmalıdır.
ENFEKSİYONA DİKKAT!
* Yaz tatilinde çocuklarla yolculuğa çıkarken nelere dikkat etmek gerekir? Çocuklarla uzun bir yolculuğa çıkılacaksa ve uzun süredir doktor kontrolü yapılmamışsa, çocuk hekimi ile görüşülmelidir. Araba ile yapılacak uzun yolculuklarda, eğer çocuğunuz arabada uyumaya yatkın ise uyku saatine denk gelen zamanda yolculuk yapmayı tercih edebilirsiniz. Trafik kazalarından korunmak için bebek ve çocuklar arabanın arka tarafında, kendi oto koltuklarında seyahat ettirilmelidir. Uçakla yapılacak yolculuklarda, kulak rahatsızlığı olan çocuklar mutlaka doktor görüşü ile seyahate çıkmalıdır. Kulak enfeksiyonu olan çocuklarda, özellikle ciddi vakalarda enfeksiyon düzelene kadar uçuş yapılmaması gerekir. İniş ve kalkışlarda oluşan basınç değişikliği sonucu kulakta oluşabilecek rahatsızlık nedeniyle bebek emzirilmeli veya biberon, emzik verilmelidir. Büyük çocuklara da çiğnemesini sağlayacak birşeyler verilebilir. Uçak veya arabada çalışan klimalar çocuklarda su kaybına yol açabileceği için, mutlaka düzenli olarak çocuğun sıvı alması sağlanmalıdır. Çocuğun yolda sıkılmasını engellemek için sevdiği veya yeni alınmış, dikkatini çekebilecek oyuncakları, kitapları yanınıza almanız faydalı olacaktır. Özellikle yurtdışına yapılacak seyahatlerde gelişebilecek hastalık ve kazalara karşı sağlık sigortası yaptırmak gereklidir.
İLİŞKİLİ HABERLER
Çocuklar için en az 40 faktörlü koruma kullanın
Yayın tarihi: 19 Temmuz 2008, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/07/19/gny/haber,042A3B254C2243D0995E4F32211DC094.html
Tüm hakları saklıdır.