Süleyman Arı, inanılmazı başaran bir adam. Henüz 33 yaşında. Kör olduğu için okulla 14 yaşında tanışmış. İlkokulu ve ortaokulu dışarıdan bitirmiş. ÖSS sınavında ilk 200'e girmeyi başarmış ve Bilkent Üniversitesi'nin Uluslararası İlişkiler bölümünü birincilikle bitirmiş. Sonra Amerikan UCLA Üniversitesi'nde öğretim üyesi olmuş. Şimdi ise, Türkiye'nin en büyük özel körler projesinin başında bulunuyor ve geleceğin kör CEO'larını yetiştiriyor..
Adı; Süleyman Arı... Mersinli 9 çocuklu bir çiftçi ailesinin oğlu. Dinamit patlaması sonrası, 6 yaşında kör oluyor. En son hatırlayabildiği görüntü; ağaçlar içindeki küçük köy evi. Yavaş yavaş hafızasından silinmeye başlayan bu görüntüler onun inanılmaz bir hayat yaşamasına engel olamıyor. 14 yaşında okuma-yazmayı öğreniyor, ilkokulu da ortaokulu da dışarıdan bitiriyor. ÖSS'yi
Türkiye'nin en başarılı 200 kişisinden biri olarak kazanıyor. Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünü birincilikle tamamlıyor.
HOCA OLDU 'Yok artık!' demeyin. Tüm bunları yaparken yaz tatillerinde Mersin'deki köy evine dönüyor. Önemli sınavlara hep bu evdeki küçücük masasında hazırlanıyor. Felsefe okurken, domates toplamaya da çıkıyor. Sonra Amerika'daki UCLA Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi okuyor, hatta burada dersler veriyor. Burada ilk kez beyaz baston kullanmasını öğreniyor. Ayrıca, bilgisayar da kullanıyor. Bir süre sonra ülkesine dönmek istiyor. Kurumsal düzenlemeler ve seçim sistemleri üzerine çalışmak için
Türkiye'ye dönüyor. Ve
Türkiye'nin körlerle ilgili en büyük projelerinden birinin başına geçiyor.
KÖR LİDERLER GELİYOR 'Young Guru Academy Kör Liderler' projesinin başkanlığını yapıyor. Bu proje ile görme engelliler iş dünyasının tepe noktalarına hazırlanıyor. Proje kapsamında Boğaziçili, ODTÜ'lü yani
Türkiye'nin en iyi üniversitelerini bitirmiş körler; santral memuru olarak çalışmaktan kurtarmak için eğitiliyor. İddialı körler bulunuyor, seçiliyor ve yetiştiriliyor. İngilizce, bilgisayar; iş hayatında ne gerekiyorsa aldıkları üniversite eğitiminin üzerine bunlar da veriliyor. Bitmiyor, koçları oluyor. İş hayatının tanınmış isimleri onlara yol gösteriyor. Hazır olduklarına inandıklarında,
Türkiye'nin en büyük şirketlerinde stajlar ayarlanıyor. Başarılı olanlar, birer CEO'ya dönüşüyor. Süleyman Arı, kendi hayatının büyük bir mucize olmadığını söylüyor.
Türkiye'de kör olan bir çocuğun, yarın üst düzey yönetici olma hayalinin bulunması gerektiğini anlatıyor. Projeyi bunun için başladıklarını ısrarla vurguluyor. Süleyman Arı, bu projeyle ilgili merak ettiğimiz soruları yanıtladı:
* Körler için böyle bir projenin başında bulunmanız büyük bir şans olmalı. Yaşanan zorlukları biliyorsunuz, nasıl aşılacağını bizzat yaşadınız. Bu projeyi siz mi geliştirdiniz yoksa, sizi buldular mı?
Geçen yıl sıradışı bir liderlik Okulu olan Young Guru Academy'ye (YGA) başvurdum. Boğaziçi Üniversitesi'nde okuyan kardeşim, YGA'nin bir 'Kör Liderler' semineri düzenlediğini söylediğinde heyecanlandım. Ben de bir şeyler yapmak istiyordum. Özgeçmişimi YGA'nin kurucu başkanı Sinan Yaman'a iletmesini rica ettim. CV'me bakıp etkilenip, "Hadi gel, sen bizim aradığımız adamsın" demediler. Hayatta hiçbir şey öyle kolay olmuyor zaten. Ciddi bir eleme sürecinden geçtim. Önce uzun telefon mülakatları oldu. Tam iki saat sürdü. Bu proje için körlere önderlik yapabilir miyim diye, YGA mezunları köyümüze geldi ve benimle köydeki evimizde görüştü. Tüm bu mülakatların ardından, İstanbul'da düzenlenen YGA Liderlik Okulu'na katılmaya hak kazandım. Başarılı olanlar, eylül ayında YGA Liderlik Okuluna seçilecekti. Sadece 6 kişi seçildi.
850 BİN KİŞİNİN UMUDU
* Amerika'dayken, başarılı körler yetiştirmek için ders almış mıydınız?
Evet, Amerika'da iki hafta boyunca körler için neler yapabileceğimiz konusunda vizyonumuzu genişleten tecrübeler edindik.
New York, Washington, Raleigh ve Figure Eight Island'da yoğun bir programa katıldık. Columbia Business School'da sosyal sorumlu liderlik konulu derslere katıldık. Amerikan Kongresi'nde Senatör Virginia Foxx ile görüştük. Bilim dalında Nobel'e aday gösterilen ünlü Türk kimyacı Prof. Aziz Sancar'dan başarı üzerine eğitim aldık. Amerika kampı sırasınca bazı görme engellilere ait dernekleri ve onların çalıştıkları büyük ölçekli firmaları görüp inceledik. Toplum için çalışan gönüllü kuruluşları da ziyaret ettik. Amerika kampı sonrasında projemizin yol haritası çıkmıştı. Neler yapabileceğimizi hayal edip, bunları gerçekleştirmek için hazırlandık. 850 bin görme engellinin hayallerinin önünü açmayı amaçlıyoruz.