Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ODTÜ'deki ''kaçak yapıların''
yıkılmasını istemediğini, ancak bunun ODTÜ için Hükümet'in özel imar affı çıkarmasıyla mümkün olabileceğini söyledi.Gökçek, Dikmen Vadisi'ndeki ofisinin bahçesinde düzenlediği basın toplantısında, ODTÜ'ye imar planlarını yapması konusunda ilk uyarının 1983 yılında olduğunu belirtti.
Belediye olarak, ODTÜ rektörlerine daha sonra ikazların yenilendiğini ifade eden Gökçek, şöyle konuştu:
''Sayın Ural Akbulut'a da defalarca (ODTÜ'nün planları yok. Bu planların mutlaka çıkması lazım. Bu eninde sonunda bir sorun getirir.) diye ikazlarda bulundum. Bu ikazlara rağmen ortaya netice çıkmadı.
19.03.2008'de hem Çankaya Belediyesine hem ODTÜ'ye ellerindeki inşaatla, imarla ilgili tüm dokümanları göndermelerini söyledik. Çankaya'dan belli cevaplar geldi, ancak ODTÜ yazılarımıza cevap bile vermedi. Bunun üzerine Çankaya Belediyesine yasal işlemleri yapması konusunda yazı yazdık. 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu, (Büyükşehir belediyeleri imara aykırı herhangi bir yapı tespit edildiği zaman ilçe belediyesine yazı yazar, düzeltilmesini ister, 3 ay içinde işlem yapılmazsa yetki Büyükşehir'e geçer) diyor. Biz 3 ay bekledik. Bu sürede Çankaya Belediyesi ve ODTÜ'den en ufak bir hareket olmadı. Bunun üzerine 45 kaçak inşaata ceza yazıldı. İmara uygun hale getirilmediği takdirde yıkımına karar verildi. Büyükşehir Belediyesi bu kararı keyfi olarak vermedi. Yasa emrettiği için verdi. Vermediği takdirde sorumluluk doğrudan bizim üzerimize geçeceği için...'' Gökçek, ODTÜ'nün kaçak yapılarının yıkılmasına, ODTÜ yetkililerinin, Kızılırmak suyundaki arsenik oranının yüksek olduğu yönündeki açıklamalarının hemen ardından karar verildiği yönünde iddialar dile getirildiğini belirterek, belediyenin ODTÜ'ye imar planları ve kaçak yapılar konusundaki uyarısını 5 ay önce yaptığını, oysa ''arsenik tartışması''nın 1,5 ay önce yaşandığını söyledi.
ODTÜ'deki kaçak yapıların yıkılması konusunda
''Daha önce aklınız neredeydi?'' şeklinde eleştirilerde de bulunulduğuna değinen Gökçek, şunları söyledi:
''Bize yetki, Büyükşehir Belediye Kanunu yürürlüğe girdikten sonra geldi. Kimsenin (aklınız neredeydi) demeye hakkı yok. Daha önce böyle bir yetkimiz yoktu. ODTÜ'ye de defaatle söyledik.
Şimdi ne olacak? Bundan sonra Ankara Büyükşehir Belediyesi imar planı yaparak, mevcut binalara meşruiyet kazandıramaz. Bu imar affı anlamına gelir. Bizim yapabileceğimiz bundan sonra yapılacak binalar için bir imar planı yapmaktır. Bundan önceki binalar için mümkün değil. Bu binaları yapanlar hem İmar hem Türk Ceza Kanunu açısından sorumludurlar.''
''ODTÜ'NÜN YIKILMASINI İSTEMİYORUZ''Melih Gökçek, ODTÜ'nün yıkılmasını istemediklerini, ODTÜ'nün
Türkiye'nin en kıymetli üniversitelerinden biri olduğunu söyledi.
Geçen yerel seçimler ve sonrasında Ankara'nın hedeflerini sayarken, Ankara'nın üniversiteler şehri olarak anılmasını istediğini ve üniversitelere altyapı desteği vermeye hazır olduğunu söylediğini anımsatan Gökçek, bu beyanlarının arkasında olduğunu vurguladı.
''Kimse (ODTÜ gibi bilim yuvasını kimse yıkamaz, kimin haddine) gibi hamasi sözlerle bu işe karşı çıkmasın'' diyen Gökçek sözlerini şöyle sürdürdü:
''ODTÜ kaçaktır, kaçak inşaat yapanlar sorumludur. Kimse ODTÜ binalarının yıkılmasını istemiyor. Bunun tek yolu vardır. O da ODTÜ Hükümetimize müracaat ederek, (ODTÜ için özel bir imar affı çıkarın. Bu af sayesinde belediye bizim planımızı yapsın. Bu binaları kurtaralım) desin. Ben de bu binaların kurtulmasını istiyorum, yıkılmasını istemiyorum. Eğer böyle bir çaba içinde bulunmazlarsa, biz bu binaları yıkmazsak biz suç işlemiş oluruz. Onun için ODTÜ yetkililerinin derhal sayın Başbakanımızdan böyle bir kanun çıkarmaları için ricada bulunmalarını istiyorum. Ancak ve ancak TBMM'den bir kanun çıktığı takdirde bu olabilir.''
SORULARDaha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gökçek, bir soru üzerine, imar planları ve kaçak yapılar konusunda Ankara Büyükşehir Belediyesine yetki veren yasanın Temmuz 2004'de kabul edildiğini, kendilerinin ODTÜ'ye 5 ay önce yazı gönderdiklerini belirtti.
Kanunun 2 yıl önce çıkmasına rağmen 5 ay öncesine kadar işlem yapılmaması konusundaki başka bir soru üzerine de Gökçek,
''Keşke 2 sene önce yapsaydık. Kanun bize geçtiği zaman yapsaydık daha iyi olurdu'' dedi.
Gökçek, Sayıştayın Ankara'daki kaçak yapılarla ilgili raporuyla ilgili soruya, şu karşılığı verdi:
''O doğru değil. O raporu görmedim. Ankara'da yüzde 40 kaçak yapı yok. Eğer kastedilen daha önce yapılan gecekondular ise doğru. 1983'te çıkarılan ıslah imar planından sonraysa bu yanlış. Eğer öncesi kastediliyorsa evet Ankara öyleydi. Ankara'da gecekondu semtlerinde, Çankaya haricinde gecekondu yapılmadı, ama Çankaya Belediyesi, Karataş ve Mühye bölgesinde kaçak yapılaşmaya bilerek göz yumuyor. Bilinçli bir müsaade ve yapılaşma var. Bizim bu konuda suç duyurularımız var. Kaçak yapılarla mücadele direkt olarak ilçe belediyelerinin sorumluğunda. Biz tespit yaparsak ilçe belediyesine uyarıda bulunuruz. 3 ayda işlem yapılmazsa yetki bize geçer.''Gökçek, ODTÜ'de ne zaman yıkım yapılacağına ilişkin soru üzerine
''Yasa 1 ay diyor. Biz yine ilçe belediyesine yazacağız, ama yine de kanuna bakmam lazım yanlış bir şey söylemek istemiyorum'' dedi.
''Yıkım dışında bir yol bulunamaz mı?'' şeklindeki soruya Gökçek,
''ODTÜ (mahkemeye gideceğim) diyor. Mahkemeye gider, kazanırsa hem kendileri hem de Türkiye'deki bütün kaçak inşaatlar kurtulur'' karşılığını verdi.