kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dev anlaşma

Yeni Haber
Ankara'da bir araya gelen Enerji Bakanı Hilmi Güler ile İsrail Ulusal Altyapı Bakanı Binyamin Ben Eliezer, Akdeniz Boru Hattı için fizibilite yapılmasına karar verdi. Fizibilite 10 ay, hattın yapımı da üç yıl sürecek. Türkiye'den İsrail'e uzanacak olan boru hattından petrol, doğalgaz, elektrik, su ve fiberoptik geçecek. Samsun-Ceyhan'ın devamı olacak olan hat, Hindistan'dan Uzakdoğu'ya uzanacak. İsrail, hattan geçecek doğalgaz ve petrol için Rusya ve Azerbaycan ile anlaşmaya vardı.

Enerji Bakanı Güler, İsrailli Bakan Ben Eliezer'i kabul etti. İkili yaklaşık 1,5 saat süren görüşmede Akdeniz Boru Hattı'nı ele aldılar. Güler, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, Akdeniz Boru Hattı projesi için 10 gün içinde Türkiye, İsrail ve Hindistan enerji bakanlıkları müsteşarlarının bir araya geleceğini, ardından iki hafta içinde bakanların tekrar masaya oturacağını ifade etti. Projenin hızla yürüdüğünü ifade eden Güler, hattın petrol, doğalgaz, su, elektrik ve fiberoptiği kapsadığını söyledi. İsrailli Bakan'ın Rusya, Türkmenistan ve Azerbaycan'da görüşmelerde bulunduğunu anlatan Güler, "Faaliyetler giderek hız kazanıyor. Hat sadece ekonomik boyut taşımıyor. Bölgenin istikrar ve barışına da önemli katkılarda bulunacak. Petrol, doğalgaz, su bölgenin ihtiyaç duyduğu şeyler. Eğer bu konuda başarılı olursak Türkiye ve İsrail bölgenin kalkınmasına, istikrarına, huzuruna önemli katkıda bulunacak. Bu sadece Türkiye ile İsrail arasında bir proje değil, çoklu bir proje" diye konuştu.

FİZİBİLİTE 10 AY İÇİNDE

Boru hattıyla ilgili bundan sonra yapılacak çalışmaları değerlendirdiklerini belirten Güler, "10 ay içinde fizibilite gerçekleştirilecek. Ardından çalışmalar hızla başlayacak" bilgisini verdi. Fizibilite ile ilgili kendilerine bir sunuş yapıldığını kaydeden Güler, fizibilitenin 8 milyon euroya malolacağını söyledi. Güler, "Bunun fonunu oluşturuyoruz. Fon oluşunca 10 ay içinde fizibilite gerçekleştirilecek. Borunun içinin nasıl dolacağının görüşmelerini de yapıyoruz" dedi.

Projenin hem Samsun-Ceyhan hattını hem de Ceyhan bölgesini öne çıkaracağını vurgulayan Güler, "Bölgede petrol Cebelitarık'tan, Ümit Burnu'ndan dolaşarak Uzakdoğu'ya gidiyor. Bu 39 ile 49 gün arasında sürüyor. Ceyhan'dan çıkan petrol ise Kızıldeniz'den 19 günde geçecek. Bu müthiş bir avantaj. Petrol piyasasında çok olumlu etkiler yaratacak" diye konuştu. Projenin ekonomik ve teknik yönünün yanı sıra bölge için önemine işaret eden Güler, "Biz buna bir barış projesi olarak bakıyoruz" dedi.

3 YILDA BİTER

Hattın maliyetinin fizibiliteden sonra belirleneceğini ifade eden Güler, hattan geçecek petrol ve doğalgazın miktarı, arz sağlayan ile tüketen ülkelerin konumunun fiyatı belirleyeceğini anlattı.

Güler, hattın yapımının fizibilite bittikten sonra üç yılda tamamlanmasının hesaplandığını bildirdi. Hattan 40 milyon ton petrol taşınacağını belirten Güler, diğer enerji türlerinin miktarının ise henüz belirlenmediğini söyledi. Güler, bugün Gazprom ile bir görüşme yapacağını da ifade etti.

SURİYE TEŞEKKÜRÜ

İsrail Ulusal Altyapı Bakanı Binyamin Ben Eliezer de, son birkaç yıldır Türkiye ile İsrail arasında gelişen ilişkilere işaret ederek, "İsrail halkı ve hükümetinin; Türkiye'nin, hükümetin, Başbakan'ın (Tayyip Erdoğan) İsrail ve Suriye arasındaki arabuluculuk rolü için mutlu olduğunu vurgulamak istiyorum" dedi. Başbakan Erdoğan ile daha önce yaptığı görüşmede bu konuda çalışmalar yaptığı görmekten memnuniyet duyduğunu ifade eden Ben Eliezer, "Bugün İsrail'in Suriye ile olan ilişkilerinde Türkiye'nin rol oynaması önemlidir" dedi.

Son iki ay içinde Akdeniz Boru Hattı için Rusya ve Azerbaycan'a geziler düzenlediğini ifade eden Ben Eliezer, "Boru hattı için herkesten destek geliyor. Akdeniz'den Kızıldeniz'e, Kızıldeniz'den Çin'e, Çin'den Tayvan'a çok büyük bir proje. Proje iyi bir aşamada ve kısa süre içinde iyi bir sonuca ulaşacaktır. Bu konuda çok iyimserim. Çok büyük bir işe imza atıyoruz, çok iyi gelişmeler olacak. Ancak bu tür projeler barış sürecine katkıda bulunabilir" diye konuştu.

BEN ELİEZER: FİLİSTİN İLE PROJE YÜRÜTMEK İSTİYORUZ

Mısır'dan İsrail'e bir doğalgaz hattı bulunduğunu, Ürdün ile de ortak projelerinin olduğunu anlatan Ben Eliezer, "Filistin yetkilileri ile de bir sürü projeler için çalışmalar yapmak istiyoruz. Bu projelerle bölgedeki barış sürecine katkıda bulunabiliriz. Çok büyük bir proje için çalışmalar yapıyoruz. Projenin içinde üç boru hattı var; biri hampetrol, ikincisi doğalgaz, üçüncüsü su, elektrik ve fiberoptik" dedi.

İSRAİL, RUSYA VE AZERBAYCAN İLE ANLAŞTI

Ben Eliezer, Azerbaycan'ın proje için çok yakın davrandığını belirterek, doğalgaz alınacak Azerbaycan'ın bir hattan akışa sıcak baktığını, projeyi bir an önce görmek istediğini anlattı. Petrol sağlanacak Rusya ile iki anlaşma imzalamaya çok yakın olduklarını kaydeden Ben Eliezer, İsrail ve Rusya hükümeti arasında mutabakat zaptı, iki ülkenin kuma ile bağlantılı iki şirketi arasında da ticari anlaşma imzalanacağını bildirdi. Rusya ile yaptığı görüşmede doğalgazın da Türkiye'den geçmesi gerektiğini anladığını ifade eden Ben Eliezer, Türkiye ile İsrail arasındaki anlaşmanın öncelikli olduğunu kaydetti. Herkesin projenin en kısa zamanda gerçekleşmesini istediğini belirten Ben Eliezer, suyun hatta eklenmesini de çok önemsediklerini kaydetti. İsrail'in deniz suyundan arıttığı suyu kullandığını belirten Ben Eliezer, Su teknolojilerinde başı çeken İsrail'in 750 milyon metreküp su kazanımı olduğunu ifade etti. Ben Eliezer, su konusunun ciddi olduğunu kaydederek, Türkiye'den su almak istediklerinin altını çizdi.

(ANKA)