kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Kalp krizinin kadınlar için daha ölümcül olduğunu söyleyen Dr. Ökmen nedenini şöyle açıklıyor: Çünkü kadınlar, kalp krizi geçirdiklerini fark etmiyor.

Kalp hastasına hamam ve sıcak banyo yasak!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
13.07.2008
* Kalp hastaları saunaya ya da hamama girmemeli mi?
Doç. Dr. Ertan Ökmen: Bir kalp hastasının sauna ve hamamla işi olmaz. Çok sıcak banyo bile önermem. Sıcakta damar genişler, su kaybı olur ve kalp hızlanır. Soğuk da, sıcak kadar etkilidir. Soğuk sulara dalmayı da, kalp hastalarına önermem.
Prof. Dr. Sertaç Çiçek: Saunanın şok havuzu kalp hastası için intihardır. Sıcak suya girip damarları genişletmek, kalbi zorlar. Üzerine bir de bir anda damarları soğuk su ile büzmek, çok tehlikelidir. Sporlardan yüzme yararlıdır ama bunu yarış içinde yapmamak önemli.

* Tansiyon hastası olmak, kalp hastası olmak demek mi?
Doç. Dr. E.Ö.: Tansiyon ve kalp hastalığı et ve tırnak gibidir, birbirinden ayrılmaz. Yüksek tansiyon kalp hastalığının nedenlerindendir. Tansiyon için ideal rakam büyük tansiyonun 12'nin, küçüğün ise 8'in altında olmasıdır. Büyük tansiyonu 14, küçük tansiyonu ise 9 sınırında olan kişilerde ilaca başlanmaz ama bunlar hipertansiyon adayı olarak görülür.

40'TAN SONRA DİKKAT!
* Her türlü check-up yapılsa bile bazı kalp hastalıkları anlaşılmayabiliyor mu?

Doç. Dr. E.Ö.: Check-up yüzde 80 kalp hastalığını ortaya çıkarır. Ama 40 yaşından sonra kendinizi sorgulayın. Şeker hastalığınız ve tansiyonunuz varsa, sigara içiyorsanız, şişmansanız, egzersiz yapmıyorsanız, stresli bir hayatınız varsa, ailenizde kalp hastalığından erken yaşta ölüm varsa ya da kolesterolünüz yüksekse, risk altındasınız demektir.

* Hasan Doğan'ın ölümünün ardından, stresin kalp kirizi üzerindeki etkisi tartışıldı...
Doç. Dr. E.Ö.: Stres ve aşırı yorgunluk, kalp krizini tetikleyici faktörlerdir. Uzun süreli kronik stres, çok stresli iş ve kötü evlilik de kalp hastalığı nedenidir. Ancak ani stres etkisini 10-15 gün sonra göstermez. Kalp krizi yaratacaksa o an yaratır.
Prof. Dr. S.Ç.: Ben kısa süreli stresin kalp krizinde çok etkili olduğunu düşünmüyorum. Sağlıklı bir insan ne kadar stres yaşarsa yaşasın kalp krizi geçirmez. Ani stres 15 gün sonra kriz geçirmenize neden olmaz.

YÜZDE 90'I KURTULUYOR
* Kalp krizi geçiren hastalarınızın ne kadarını kurtarabiliyorsunuz?

Prof. Dr. S.Ç.: Hastanın hastaneye ulaşması sağlanırsa, yüzde 90 kurtulur. Yüzde 10 hasta zordur. Onlar hastaneye ulaşsa bile, kurtarılamayabilir. Zamanında müdahale çok önemlidir. İnsanların bu nedenle göğüs ağrısını iyi tanıması lazım. Göğüs ağrısı çeken insanlardan çok dikkatli olmalarını istiyoruz çünkü en basit ağrı bile, kriz belirtisi olabilir.