kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Migreni olanlar gözlük takmadan dışarı çıkmasın!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
14.07.2008
* Aşırı sıcak, baş ağrılarını artırır mı?
Aşırı sıcakta görülebilen başlıca ağrılardan biri; baş ağrısıdır. Kas kasılmaları ense kaslarında oluştuğunda şiddetli ağrı yapabilir. Aşırı sıcaklar migren ataklarını da tetikleyebileceği gibi, atak sırasında ışıktan rahatsızlık duyan hastalarda güneş ışığı çok ciddi sorun oluşturabilir. Bu nedenle bu hastaların aşırı sıcakta kalmaması ve güneş gözlüğü olmadan sokağa çıkmamasında yarar vardır. Aşırı sıcakta baş ağrısı çeken ve daha önce benzer bir durumla karşılaşmamış olan kişiler, mutlaka doktora başvurmalıdır. Zira sıcak çarpmasından ani tansiyon yüksekliğine ve beyin kanamasına kadar birçok ciddi hastalık, baş ağrısı ile kendisini gösterebilir. Ayrıca aşırı terlemeyle birlikte su ve mineral kaybı da baş ağrısına ve yaygın kas ağrısına yol açabilir. Bu nedenle sıcak havalarda bol bol su içilmeli ve tuz miktarı doğru ayarlanmalıdır.

KETEN ELBİSELER GİYİN!

* Sıcak çarpmasından korunmak için neler yapılmalıdır?
Günde en az 8-10 bardak su içmek, alkol ve kafein tüketimini kısıtlamak ve sıcak havada ağır iş yapmaktan mümkün olduğunca kaçınmak gerekir. Ayrıca, anti histaminik içeren alerji ilaçları ve idrar söktürücü ilaçlar da, sıcak çarpmasına yatkınlığı artırdıkları için mutlaka doktora danışılarak, kontrollü bir şekilde kullanılmalıdır. Vücudun kendisini soğuk tutabilmesini kolaylaştırabilmek için keten gibi gevşek dokumalı, hafif kumaşlar ile üretilmiş bol ve açık renk giysiler tercih edilmelidir. Açık havada bulunanlar mutlaka şapka ve güneş gözlüğü kullanmalıdır. Güneşten korunabilmek için dışarıya çıkmadan 20-30 dakika önce, cildinize yüksek koruma faktörlü kremler uygulamayı da ihmal etmemeniz yararlıdır.

25 DERECE İDEAL!

* Klimanın sağlığa zarar vermemesi için ne şekilde kullanılması gerekmektedir?
Aşırı sıcak ortamdan hızlı bir şekilde aşırı soğuk ortama geçmek, bazı hastalıklara yakalanma riskini ciddi anlamda artırmaktadır. Bu nedenle klimaların, belirli zaman aralıklarında yavaş yavaş ısısını düşürerek kullanılması gerekir. Sıcaktan çok bunaldıkları için bir an önce serinlemek isteyen kişiler, klimalarının ayarını birden en soğuk konuma getiriyorlar. Bu gerçekten çok büyük bir hatadır. Klimalar; mutlaka belirli zaman aralıklarında yavaş yavaş soğutularak kullanılmalıdır. Bu sayede vücut, gerçekleşen ısı değişikliğine uyum sağlayabilme imkanını bulacaktır. Örneğin dışarıda sıcaklık 35 derece ise, klimanın çalıştırılacağı ortamdaki sıcaklık, belirli aralıklarla 5'er derece düşürülmeli ve son olarak 25 derecede sabitlenmelidir.