Sezgin, "Bankalar kârının yüzde 45'ini kredi kartlarından elde ediyordu, Merkez Bankası ve BDDK düzenlemesiyle bu, yüzde 20'nin altına indi. Bizim faiz gelirimiz de yüzde 30 düştü" diye konuştu..
Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin, bankaların daha önce karlarının yüzde 45'ini kredi kartından elde ettiğini belirterek, "Ancak şimdi Merkez Bankası'nın azami faizi belirlemesi ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun aldığı faizi faiz işletilmemesi yönündeki kararlar ile bu tutar bilançoda yüzde 20'nin altına indi" diye konuştu. Sezgin, bundan bir yıl önce yüzde 5.5 olan kart faizinin şimdi 4.39'a indiğini hatırlatarak şunları kaydetti: "BDDK bir yasa ile bileşik faizi yasakladı. Gecikme faizi sadece asgari ödeme tutarı olan yüzde 20'ye uygulanmaya başladı. Yasa ile faize faiz alınması, cezai ücretler kaldırıldı. Merkez Bankası düzenlemesi ile şu anda her banka aynı faizi yürütmek zorunda. Bunun tüketiciye yansıması olumlu oluyor ama bankaların karlılığına olumsuz etkisi var."
KÂR ETTİĞİMİZ İÇİN
* Faizdeki sınırlama ve BDDK düzenlemesinin sizin bankanıza etkisi ne oldu? Bu durum kredi kartlarında herhangi bir değişikliğe neden olacak mı?
Faiz gelirimiz yüzde 30 azaldı. Bankalar çok kar ettikleri için bu düzenlemeler yapılıyor. Ancak bankalar da kar etmezse neyle yatırım yapacaksınız? BDDK'nin kriterlerini nasıl tutturacaksınız. Eğer sermaye yeterliliğimiz olamazsa kredi veremeyeceğiz. Ama bizim dışımızda kimse bunu bilmiyor. Vatandaş da bak bizden aldığı parayla ne kadar kar ediyor diyor. Politikacılar da bundan korktuğu için anlatmıyor. Faizler bu noktaların altına indiğinde bizim iş modelimiz değişecek. Taksit sayısını değiştirebiliriz. Bir de bonus ve milleri gözden geçiririz. Taksit ve bonustan tüm kart sahipleri yararlanıyor, faizde ise sadece yüzde 30 etkileniyor. Diğer taraftan müşteriye yansıyan faiz azaldı. Geçen yıl geri dönmeme oranı yüzde 6.5'ti şimdi yüzde 5.7'ye geriledi.
*
Yılda ne kadarlık bonus kazandırıyorsunuz, karşılığında aldığınız ücret ne kadar?
Yıllık 150 milyon YTL bonus veriyoruz. Millerle birlikte 225 milyon YTL'yi buluyor. Topladığımız kart parası ise 35 YTL. (toplam 175 milyon YTL)
YARISI DİĞER BANKALARDA
* Bonus'u artık ihraç ediyorsunuz. Bir çok banka ile anlaştınız. Bonus kartın ne kadarı Garanti Bankası'nda ne kadarı diğer bankalarda?
Garanti'nin çıkardığı 7 milyon kartın 5 milyonu Bonus. Denizbank'ta 1.2 milyon TEB'de 500 bin, Şekerbank'ta 300 bin son olarak anlaştığımız ING'de 1 milyona yakın kart var.
Türkiye Finans ile onların kartının bonus özellikleri taşımasına yönelik bir anlaşma yaptık.
Türkiye Finans'ın da 300 bin kartı var. Yıl sonunda Garanti'deki Bonus kart sayısı 6 milyon diğer bankalarda da 4.5 milyon kart olacak.
*
Yurtdışında da Bonus ihraç etme hedefiniz vardı. Yurtdışında durum nasıl?
Romanya'da 10 bin kart oldu yıl sonunda 50 bin kartımız olur. Romanya'da tanıyarak gittiğimiz için agresif olmuyoruz. Bankanın Ukrayna'da açılımı olunca Ukraynaya da gireceğiz.
Yayın tarihi: 15 Temmuz 2008, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/07/15//haber,16962BC2047C4829AFE5581FF2890A3C.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.