Denizi, kumu ve güneşi ile yaz turizminin gözdesi Türkiye'de sıcaklardan bunalanlar için doğa harikası yaylalar bulunuyor. Karadeniz Bölgesi, dünyaca ünlü Ayder, Uzungöl, Bektaş ve Kafkasör yaylalarına, Antalya ise Elmalı Yaylası'na ev sahipliği yapıyor.Türkiye yaylaları arasında en ünlüsü Rize'deki Ayder Yaylası olarak gösteriliyor. 1987'de Doğu Karadeniz'in ilk turizm merkezi ilan edilen, bin 350 metre yükseklikteki Ayder'de kaliteli içme suyu bulunuyor. Doğal güzelliklerinin yanı sıra romatizmaya iyi gelen sıcak su kaplıcalarıyla da ünlü yaylada, boğa güreşleri, yemek yarışmaları ve halk oyunları gösterilerinin düzenlendiği şenlikler yapılıyor.
* YAYLA FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ...Yayla, denizden bin 200 metre yükseklikte bulunuyor. Gürgen ormanlarının yanı sıra zengin bitki örtüsüyle ve irili ufaklı şelaleleriyle doğaseverleri kendine çekiyor.
Trabzon'un Uzungöl Yaylası ise gölü, taze alabalıkları ve yemyeşil doğasıyla
Türkiye'nin en güzel yaylaları arasında yer alıyor.Bektaş Yaylası, Giresun'un güneybatısında Dereli ile Bulancak ilçelerinin sınırlarının kesiştiği yerde bulunuyor. Kurttepe Kayak mevkinde yaz başlarında bile yer yer kar görülebiliyor.
YAYLALAR KENTİ ARTVİN
Artvin'deki Kafkasör Yaylası, şehir merkezinin 10 kilometre güneybatısında yer alıyor. Ormanlarla çevrili yaylanın yüksekliği bin 250 metre. Ender bulunan bitki türlerine sahip yayla, her yıl Kafkasör Kültür ve Sanat Festivali'ne ev sahipliği yapıyor.
Artvin'deki Karagöl Yaylası ise gölün üst kısımlarındaki ünlü Otinga Ormanları'nda, vaşak, boz ayı ve çengel boynuzlu dağ keçisi gibi ilginç canlılar görülebiliyor, ayrıca bölgeye has balları tadabilme imkanı sunuyor.
Artvin'deki Karçal yaylası, Kaçkar Dağları ve Artvin'in seyredilebildiği yaylada, zirveden hemen önce bir buzul gölü bulunuyor. Dağdaki patikalardan yaylaya doğru yürüyüş parkurlarıyla ünlü.
Erzurum'daki Çermik yaylası da Deli Çermik Kaplıcası ile ünlü bir doğa harikası. Şifa dağıttığı söylenen Deli Çermik'in çamurunun özellikle cilt hastalıklarına ve eklem rahatsızlıklarına iyi geldiği düşünülüyor. Özellikle ağustos ve eylül aylarında yayla manzarasının tüm özellikleriyle izlenebildiği bölge çam ağaçlarıyla da ünlü.
Gümüşhane'deki Kadırga Yaylası, Tonya, Maçka ve Kürtün ilçelerinin kesiştiği noktadaki Kadırga Tepesi'nin yamacında yer alıyor. 2 bin 300 metre yükseklikte bulunan ve sadece yaz aylarında iskan edilen Kadırga Yaylasında, Temmuz ayının üçüncü haftasının cuma gününde Otçular Şenlikleri düzenleniyor.
SICAK GÜNEŞ, SERİN YAYLA: ANTALYA
Deniz turizminin merkezi Antalya'daki Elmalı Yaylası, Antalyalıların yazın sıcaklardan kaçmak için tercih ettikleri yerler arasında bulunuyor. Çevresinde turlar için uygun mekanların olduğu yayladaki ormanda yürüyüş yapılabiliyor, dağcılıkla ilgilenenler Kızlarsivrisi Tepesi'ne tırmanabiliyor.
* ANTALYA FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ...Kaş-Kalkan-Elmalı üçgeninde kalan Yumru Dağı'nın zirvesindeki Gömbe Yaylası da bin 980 metre rakımlı. Kaş'a 70, Elmalı'ya 30, Kalkan'a 40 kilometre uzaklıktaki yayla, Antikçağda Komba olarak anılıyor.
İzmir'in Bergama ilçesine 20 kilometre uzaklıktaki Kozak Yaylası, 5 milyon fıstık çam ağacıyla Ege'nin en büyük fıstık çamı ormanına sahip.Sakarya'daki Sülüklü, Acelle gibi farklı isimlerle de anılan Dokurcun Yaylası'nda Sünnet ve Sülüklü set gölleri bulunuyor. Sıcak yaz günlerde gidilebilecek diğerler yaylalar ise şöyle:
''Kardüz Yaylası (Gölyaka-Düzce), Kavron Yaylası (Çamlıhemşin), Kusera Yaylası (Maçka-Trabzon), Kümbet Yaylası (Giresun), Lişer Yaylası (Trabzon),Macahel-Gorgit Yaylası (Artvin), Pokut Yaylası (Çamlıhemşin), Pozantı Tekir Yaylası (Adana), Süphan Yaylası (Van), Şavşat-Karagöl Yaylası (Artvin), Şolma Yaylası (Maçka-Trabzon), Topuk Yaylası (Düzce), Uzunyayla (
Kayseri), Yeşilyayla (Korkuteli-Antalya), Işıkdağı Yaylası (Ankara)''
AA