Elektrik Borsası olarak da ifade edilen ve 1 Ağustos 2006 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği (DUY) sisteminin nasıl özel sektörün lehine işlediğini geçen hafta anlatmaya çalışmıştık. Elektrikte kamunun ihtiyacı yüksek olduğu için özellikle talebin yoğun olduğu saatlerde elektrik üreten otoprodüktör şirketler 20-25 YKr'den devlete elektrik satıyorlar. Devlet son zamdan önce sanayiciye 12 YKr'den elektrik verirken burada fiyatların ortalama 17-20 YKr aralığına oturması, kamunun uğradığı zararın artması çıkış yolu arayışlarını da beraberinde getirdi.
İşte önceki gün Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) internet sitesine DUY ile ilgili yeni bir yönetmelik koydu ve sektörden 29 Temmuz tarihine kadar görüş ve önerilerini istedi. Yeni yönetmelik neleri öngörüyor kısaca özetleyelim:
- Saatlik uzlaşmaya geçilmesi gündemde. Bu sayede piyasa fiyatlarının düşmesi bekleniyor.
- Serbest tüketiciler de piyasaya katılabilecek. Bu değişiklik ile tüketicilerin piyasaya girerek satış yapmaları, fiyatın yüksek oluşması beklenen saatlerde tüketimlerini azaltmaları fiyatları düşürücü etki yapacak. Özellikle büyük ve tüketimlerini ayarlayabilen serbest tüketiciler açısından oldukça cazip bir opsiyon gündeme gelecek.
- Piyasanın izlenmesi ve kurallarının değiştirilmesinde söz sahibi olacak bir konsey kurulacak ve bu konseyde özel sektör de yer alacak. Şu anda özel sektör piyasada sadece izleyici pozisyonunda. Konsey ile birlikte aktif katılım mümkün olabilecek. Bu sayede ortak bir noktada buluşulabilecek.
Bugünkü Tüm Yazıları
Bu yönetmelik yüksek fiyata çeki düzen getirecek
Yayın tarihi: 5 Temmuz 2008, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/07/05//haber,5A7AC1AD74F14814AA67C2A151C8F000.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.