Borsa ne zaman kazandırıyor?
İMKB'de en yüksek getirinin Aralık, en düşük getirinin ise Mayıs ayında elde edildiği belirlendi.
Borsa Yatırımcıları Derneği'nin (BORYAD) yayın organı BORYAD Dergisi'nin Borsa'nın aylara göre getirisine ilişkin yaptığı araştırma, İMKB'nin de yeni yılı umutla beklediğini ortaya koyarken, İMKB-100'de en yüksek kazancın Aralık, en düşük kazancın ise Mayıs ayında gerçekleştiği belirlendi. BORYAD dergisi son sayısında, Aralık 1995-Haziran 2008 arasını baz alarak aylara göre yaptığı getiri araştırmasını yayınladı. Dergide yer alan araştırma sonuçlarına göre, İMKB-100, İMKB sınai, İMKB mali endeksleri ile dolardaki kazanç ve kayıpların incelendiği çalışmada; ortalama yüzde 12.42 ile İMKB-100'de kazançların en yüksek olduğu ay Aralık çıkarken, bunu yüzde 10.81 ile Ekim izledi.
Getirilerin en düşük seviyede olduğu ay Mayıs olarak hesaplanırken, Nisan yüzde 10.15'le getiri listesinde Ekim'in hemen ardından 3. sırada yer aldı. İlk 5'e giren diğer aylar ise Ocak ve Şubat oldu.
Literatürde "Ocak Etkisi" olarak adlandırılan ve yapılan çalışmalar sonucunda bu ayın getirisinin diğerlerine göre daha yüksek olduğunu gösteren sonuçların, İMKB için pek geçerli olmadığı ortaya çıktı. Kazançların en yoğun olduğu dönemin Aralık çıkması, Ocak ayı etkisinden yararlanmak isteyen yatırımcıların erken alıma geçtiği ve bu etkiyi Aralık ayına taşıdığı belirlendi.
İMKB'de yılın 12 ayının ortalama getirisi yüzde 4.24. Ortalamanın altında kalan aylar Kasım, Temmuz, Eylül, Mart, Haziran, Ağustos ve Mayıs olarak sıralanıyor. Ortalamanın üzerinde getiri elde edilen ay sayısı ise 5 ayda sınırlı kalıyor.
Araştırmada, yaz aylarında getirilerin oldukça düştüğü, Eylül'de de düşük devam eden getiri oranlarının, Ekim'de yükselme trendine girdiği saptandı.
Yatırımcıların doğru zamanlarda alım-satım yapılması haline kazançlarının oldukça yüksek olabildiği belirlenirken, hisseler Ekim başı alınıp Nisan sonu satılırsa, bileşik getiri yüzde 64.16'ya ulaştığı ortaya çıktı.
Araştırmaya göre, hisseler Ocak ayı sonunda elden çıkarılırsa, bu oran yüzde 39.35 oluyor. Mayıs başı alınıp Ağustos sonunda satılan hisselerin bileşik getirisi ise yüzde 14.12'ye geriliyor. Ekim'de yatırım yapıp Mayıs'a girmeden borsadan çıkmak, en mantıklı karar gibi görünüyor.
Mali ve sınai endeksler açısından bir değerlendirme yapıldığında, en çok kazandıran ay, İMKB-100'de olduğu gibi Aralık. Kayıpların en yoğun olduğu ay ise Mayıs. Yani kazanç ve kayıpların en yoğun olduğu aylar, İMKB'nin her 3 endeksinde de aynı. İMKB-100 endeksi ile mali endeks arasında pek farklılık görülmezken, sınai endekse ilişkin getirilerin diğerlerinden farklılaştığı ortaya çıkıyor.
Mali endeks açısından kazançların en yoğun olduğu ikinci ay Ekim, sınai endekste ise Nisan. Kayıpların en yoğun olduğu ikinci ayın her 3 endekste de Ağustos olduğu görülüyor.
Endekslerin ortalamasına bakıldığında, en yüksek getirinin mali endekse ait olduğu görülüyor. Mali endeksi sırasıyla İMKB-100 ve sınai endeks izliyor. Mali endekste ortalamanın üstünde getiri sağlayan aylar sırasıyla Aralık, Ekim, Nisan, Ocak, Şubat ve Kasım. Sınai endeksteki sıralama ise Aralık, Nisan, Ocak, Ekim ve Temmuz.
Dünya genelinde borsaların düşüş gösterdiği Mart'ta getiriler ortalamanın altında kalmış. Mart ayında, sınai endeks kazançlarının daha yüksek seviyede seyrettiği göze çarpıyor.
Dolardaki getirilerin en yoğun olduğu ay Şubat; kayıpların yoğunlaştığı ay ise Ocak. Yılın ilk ayında dolar getirileri en düşük seviyedeyken, ikinci ve üçüncü aylarda artarak en yüksek düzeye çıkıyor.
Borsa getirilerinin arttığı aylarda dolar getirileri azaldığının da belirlendiği araştırmaya göre, Eylül'de diğer dönemlere göre, dolar ve borsa getirileri birbirine daha yakın seviyelerde seyrediyor. Yaz aylarında her iki yatırım aracına ait getirilerde de düşüş yaşanıyor. Doların aylık bazda ortalama getirisi yüzde 2.06. Ortalamanın üzerinde kazanç sağlayan aylar ise sırasıyla Şubat, Mart, Haziran, Eylül ve Mayıs olarak belirlendi.
ANKA
Yayın tarihi: 5 Temmuz 2008, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/07/05//haber,0D6DC353913444778235FDBB4A6ECC9A.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.