kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gebelikte diyet yapmayın!

Yeni Haber
Gebelikte önemsenmesi gereken önemli konulardan biri de öğünlerde porsiyonların az ve sık yenilmesidir Bu dönemde zayıflama amaçlı diyet yapılmamalıdır...

Hamile olduğunu yeni öğrenen ve ilk gebeliğini yaşayan anne adaylarında beslenme konusunda panik ve telaş vardır. Akıllarında hep, "Ne yesem de bebeğim kilo alsa, bebeğine faydası olsa?" şeklinde sorular vardır. Aslında tüm bu endişeler çoğu zaman gereksizdir. Çünkü bebeğin sağlıklı beslenmesi ve gelişmesinin iyi olabilmesi ancak annenin ruh ve beden sağlığının yerinde olması ve dengeli beslenmesi ile mümkündür.

Hamilelik döneminde annenin kilo vermemesi yeterlidir. Bu dönemin uzun sürmesi durumunda ise altında yatan başka nedenler (tiroid fonksiyonları, mide problemleri ve ruhsal sıkıntılar) araştırılmalıdır.

İLK 3 AY KURU VE TUZLU YİYİN

Gebeliğin ilk 3 aylık dönemi annenin gebeliğe psikolojik olarak da alışma dönemi olduğu için bu dönemde kendisini baskı altında hissetmemeli, istediği şeyleri özellikle de kuru ve tuzlu şeyleri tüketmelidir. Gebeliğin ilk 3 ayında özellikle önem verilmesi gereken şey, kedi-köpeklerle, iyi pişirilmeyen etlerle ve iyi yıkanmamış sebze-meyvelerle geçebilen toxoplazma enfeksiyonlarına karşı dikkatli olunmasıdır. Bu enfeksiyon ilk aylarda geçirilirse fetusta kalıcı birtakım sakatlıklara neden olabilir.

Gebelik döneminde özellikle kalsiyum, C vitamini, folik asit ve protein yönünden zengin besinler tüketilmelidir. Ayrıca anne adayları, hamilelik sırasında sık karşılaşılan kabızlık ve bağırsak tembelliğinin önlenmesi için de bolca lifli gıdalar almalıdır.

SU TÜKETİMİ 3 LİTREYE YAKIN OLMALI

Gebelikte dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri de günde en az 3 litreye yakın su tüketiminin şart olduğudur. Bol su tüketimi idrar yolu enfeksiyonlarına karşı koruyucudur. Gebelikte çay, kahve ve kolalı içecekler önerilmez. Maden suyu içilmesinin herhangi bir zararı yoktur.

Gebelikte önemsenmesi gereken diğer bir nokta da öğünlerin az porsiyonlar şeklinde ve sık sık yenilmesidir. Yani ne tıka basa tok olunmalı ne de aç geçirilmelidir. Taze gıdalar tercih edilmeli, konserve ve bekletilmiş gıdalar yenilmemelidir. Öğünlerde çeşitliliğe dikkat edilmeli proten, karbonhidrat ve yağ dengeli biçimde alınmalıdır. Gebelik diyet için uygun bir zaman değildir. Zayıflama amaçlı diyet yapılmamalıdır.

DÜZENLİ VİTAMİN GEREKSİZ

Gebelikte bazı özel durumlar hariç düzenli vitamin kullanımı gereksizdir. Gebelik dönemi boyunca ihtiyaç duyduğunuz vitaminlerin tümü düzenli beslenme yoluyla alınabilir ve doğru olanı da budur. Şu ana kadar varlığı saptanmış vitaminler dışında vücudun kullandığı çok sayıda vitamin vardır ve bunlar keşfedilmeyi beklemektedir. Düzensiz beslenip vitamin ilaçlarına güvendiğinizde, gerekli olan ihtiyacınızın tümünü karşılayamazsınız.

SAKLAMBAÇ