Geçenlerde elime bir yazı geçti. Kendi kendime dedim ki: "Demek ki boşu boşuna Türkiye'de bazılarına cahil veya kıro muamelesi yapılıyor." Bilindiği üzere İstanbul'da Saf adında bir restoran açılmıştı. Yemek yiyip, beğenmeyenlere 'Siz ne anlarsınız?' dendi. Restoranın özelliği dünyada moda olmaya başlayan 'raw-food' (çiğ yemek-vejeteryan) restoranı olması. İngiltere'de yayınlanan Observer Magazin'in yemek yazarı Jay Rayner da 8 Haziran'daki köşesinde Londra'da yeni şube açan bu restoranı yerden yere vurmuş. Rayner, yazısında Saf'ın uluslararası yüksek düzey bir vegan (Hayvansal hiçbir ürünü yemeyen) restoranı olduğunu, İstanbul ve Münih'ten sonra Londra'da da şube açtığını belirtiyor.
YEMEKLERDEN ŞİKAYETÇİ Sonra ise "Saf'ta birkaç hoş şey yedim! Pirinç avokado ve mantarla yapılan Maki böreği ve Edamame fasulyeleri gibi... Saf ilginç ve saygı duyulacak bir fikir! Etik bir duruşları var ve vegan yemeklerini yükseltmek istiyorlar. Bunda yanlış hiçbir şey yok. Yalnız biraz fazla zorluyorlar ve zavallı fındıklara biraz fazla zalim davranıyorlar" diyor. Saf'taki yemeklerin 48 derece ve altında pişirildiğini söyleyen Rayner, "Bu sizin için iyi olabilir ama inanın bana yiyecekleri için değil! Latke'yi zeytinyağında kızartabilirlerdi. Böylece hem vegan olurdu, hem de yemesi 'vegan ve kötü' olmasından iyiydi!" açıklamasını yapıyor. Yemeğin sonunda gelen elma şerbeti içinse yazar daha da acımasız: "Şerbet yavan ve kumluydu!" görüşünü belirtiyor. Jay Rayner, restorandaki en kötü fikrin ise peynir tabağı olduğunu belirtip ekliyor: "Allah aşkına neden sahte peynir yaparlar ki! Peyniri bu kadar çok seviyorlarsa vegan olmayı bıraksınlar! Burada servis ettikleri 'tatlandırılmış çamur' peynir değil; püre olana kadar işkence edilmiş fındık! Zalimce ve pek rastlanmayan bir ceza... Bu krem peynirde acayip ve ağzı kaplayan, kımıldatamayan bir yağ var... Lazanya bir çeşide konamıyor! Fazla doğranmış sebzeler preslendikten sonra güzel görünsün diye aşçıların kullandığı ortası boş metal halkanın içine konmuş. Fındıklara zalimlik yapılan kumlu badem krutonları ile sunulan Sezar salatası, bende, mutfaktakileri incitme hissi uyandırdı!"
Yayın tarihi: 3 Temmuz 2008, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/07/03/gny/haber,F531D32DD42A44E890C639337BAB8B19.html
Tüm hakları saklıdır.