kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Geceleri horluyorsanız ya da nefesiniz kesiliyorsa dikkat!

Dr. Ece Hattat
24.06.2008
Eşim 40 yaşında. Havalar ısındığından beri aşırı derecede horlamaya başladı. Bir de uyurken nefesi kesiliyor. Bu tehlikeli bir durum mu? Nasıl bir önlem almamız gerekir? Nurbanu V./İstanbul

Uyku problemi yaşayanlarda büyük bir artış var. Uykuya dalarken güçlük çeken, geceleri sık sık uyanan, sabahları çok erken kalkan ya da yataktan adeta sürünerek çıkanlar çoğaldı. Uyku sorunlarından özellikle biri; yol açtığı sağlık sıkıntıları nedeniyle dikkat çekiyor. 'Obstructive uyku apnesi' denilen bu durum, uyku sırasında solunumun durmasıyla ortaya çıkıyor. Solunumun kısa süreli de olsa durması, kanınızdaki oksijen seviyelerini düşürüyor.

KİLO TETİKLİYOR
Nefes alamadığınızın farkına varan beyniniz sizi uykunuzdan uyandırıyor ancak çoğu kez uyandığınızı hatırlamıyorsunuz. Bu duruma genellikle şiddetli horlama şikayeti de eşlik ediyor. Gece uykunuzu iyi alamadığınız için sabahları baş ağrısıyla uyanıyor, ağzınızın kuruduğunu fark ediyorsunuz. Bir de bunlara gün boyu sürecek yorgunluk, bitkinlik ve uyku isteği ekleniyor. Bu durum ileri yaşlarda, özellikle de kilolu erkeklerde görülüyor. Sigara içenlerde yaklaşık 3 kat daha fazla oluşuyor. Yaz aylarında nefes kesilmelerinin sayısı ve süresi çoğalabiliyor. Obstructive uyku apnesi, yol açtığı diğer sağlık sorunlarıyla da size çektirmeye devam eder. Kanınızdaki oksijen seviyelerinin düşmesi geçici olarak kan basıncınızı yükseltir. Bu durumun sürekli hale gelmesi, sizi yüksek tansiyonla karşı karşıya bırakır.

DEPRESYON NEDENİDİR
Geceleri uyku apnesi yaşayan hastalar; gündüzleri kendilerini yorgun, sinirli ve uykulu hisseder. Bu durum iş, okul ve ev yaşamlarında dikkat kaybına, davranış sorunlarına ve hatta depresyon gibi problemlere yol açar. Geceleri şiddetli bir şekilde horluyorsanız, eşiniz ve yakınlarınız uykunuzda nefesinizin kısa süreli kesilmelere uğradığını belirtiyorsa ve gündüz kendinizi aşırı yorgun hissediyorsanız; vakit kaybetmeden doktorunuza başvurun. Kilo sorunu yaşayanlar, kısa ve dar bir boyun yapısına sahip olanlar ya da solunum yolu darlığı yaşayanlar daha fazla risk altındadır. Sigara ve alkol kullanmanın da risk faktörü olduğunu hatırlatalım. Diyabet ve yüksek tansiyon hastasıysanız da, bu duruma daha yatkın olduğunuzu bilmelisiniz.