kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sarkozy'nin hayali Türkiye'nin elinde

FİKRET AYDEMİR
Her fırsatta Türkiye'nin AB tam üyeliğine karşı olduğunu dile getiren Fransa Cumhurbaşkanı son bir haftadır yoğun bir şekilde ülkesinin NATO askeri kanadına dönme isteğini dillendiriyor.. Sarkozy'nin isteğinin gerçekleşmesiyse Türkiye'ye bağlı.....
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin NATO'nun askeri kanadına dönme hayali Türkiye'nin onayına bağlı... Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olmasına karşı çıkan Sarkozy, Fransa'nın 1966 yılında çıktığı NATO'nun askeri kanadına yeniden girmek istediğini açıkladı. Bu amaçla ordusuna gelecek 10 yıl için 366 milyar Euro para aktaracak olan Sarkozy, seçim kampanyasına başladığı günden bu yana ülkesinin tekrar NATO'da söz sahibi olması için askeri kanada geri döneceği yolunda açıklamalar yapıyor.

KARARLAR 'UZLAŞI'YLA
AB belgelerinden Türkiye'ye ilişkin "üyelik" ve "katılım" kelimelerine bile tahammül edemeyen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, konu NATO olunca Türkiye'nin "onayı"na muhtaç. NATO karar alma prosedürleri konusunda görüşlerine başvurduğumuz Türkiye'nin NATO'daki Daimi Temsilci Yardımcısı Alper Coşkun, NATO'da kararların "uzlaşı" yoluyla alındığını belirtti. Daimi Temsilci Yardımcısı Alper Coşkun, "Bütün başvurular, alt komitelerce incelendikten sonra NATO Konseyi'ne 'tavsiye' olarak gelir. NATO Konseyi'nde de kararlar 'uzlaşı' ile alınır" diye konuştu.

HERHANGİ BAŞVURU YOK
Fransa'nın askeri kanada geri dönme başvurusu Askeri Komite tarafından incelendikten sonra NATO Konseyi'nde 'uzlaşı' ile karara bağlandığına dikkat çeken NATO kaynakları, Fransa'nın konuyu gündeme getirmesine rağmen henüz herhangi bir başvuru yapılmadığını belirttiler.

ORDUYA EN ÇOK PARA HARCAYAN ÜLKELER (Milyar dolar)
ABD 547
Çin 140
Rusya 78.8
Hindistan 72.7
İngiltere 54.7
Suudi Arabistan 52.8
47.9 Fransa
37 Japonya
33 Almanya
29.6 İtalya

2007 verilerine göre.