kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Siyasiler: Mesut Yılmaz'ın "Japon modeli" fantezi

Yeni Haber
Eski başbakanlardan ve Bağımsız Rize Milletvekili Mesut Yılmaz'ın, merkez sağı toparlama iddiasıyla ortaya attığı, "Japon modeli" siyasiler tarafından "fantezi" olarak değerlendirildi.

Tarım Bakanı Mehdi Eker, "Benim aklıma Japon modeli denince gemi yapımında kullanılan rüzgar enerjisi geliyor" dedi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ekici ise, "Ara rejim arayışları" olarak değerlendirdi. DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, "Mesut Yılmaz fantezisi" derken, AKP'li Ayhan Sefer Üstün ise, "Ufukta bir ara rejim kokusu aldı" sözleriyle eleştirdi.

Yılmaz'ın, ortaya attığı "Japon modeli" siyasiler tarafından gerçekçi bulunmadı.

Tarım Bakanı Mehdi Eker, bu konuda bir değerlendirme yapmak istemediğini belirterek, bugüne kadar Japonya'da üretilen Japon savaş gemileri "Yamato ve Musashi" zırhlılarını hatırlatarak, "Ben Japon modeli bilmiyorum. Benim bildiğim Japon modeli, gemi modeli" demekle yetindi.

ARA REJİM KOKUSU

AKP Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün ise, "Benim bildiğim Japon modeli 60 yıldır Japonya'da liberal demokratların istikrarlı bir biçimde yürüttükleri yönetim. Mesut Yılmaz ara rejimlerin siyasetçisi. "Belki kriz çıkar da bu krizden nasıl nemalanırım' diye düşünüyor. Yarı siyasetçi yarı bürokrat bir zihniyet olarak görüyorum kendilerini. Mesut Yılmaz ufukta bir ara rejim kokusu mu aldı acaba?" dedi.

LACİVERT TAKIMIYLA BAKANLIK BEKLEYENLERİ ÇOK GÖRDÜK

MHP Genel Başkan Yardımcı Mehmet Ekici de, Mesut Yılmaz'ın, ortaya attığı "Japon modeli" formülünü "suni arayış" olarak değerlendirdi. Ekici, "Ben bu tür arayışları suni arayışlar olarak değerlendiriyorum. Türkiye'de oturmuş modeller var. Bunları aramak lazım. Siyasi partilerin oturarak uzlaşarak çözüm bulması lazım. Türkiye'nin olmazsa olmazı, çözüm arayışı demokratik düzen içinde olmalı. Ara rejim arayışı yapılmamalı. Geçmişte Meclis'te biz çok lacivert takımla bakanlık bekleyenler gördük" diye konuştu.

YILMAZ FANTEZİSİ

DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş'ın değerlendirmesi ise şöyle:

"Mesut Yılmaz'ın çıkışı havayı koklayıp "fırsattan nasıl yararlanırım' diye düşünüyor. Kapatma davaları ve siyasi krizi göz önüne alarak AKP'de çıkacak çatlağı fırsat bilerek merkez sağı bir çatı altında toplama iddiası. Avrupa Parlamentosunda yaptığı konuşma da gösterdi ki ara rejime sıcak bakan biri, siyasette sağı-solu nasıl olacak da bir araya toplayacak. Mesut Yılmaz'ın bir fantezisi. Japon modeli hayırlı olsun."

(ANKA)