kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
HINCAL ULUÇ
Hıncal'ın Yeri

Hamdi Bey'in teklifi..

Geriye 2 kutu kalmış.. Birinde on lira var, ötekinde 500 bin.. Hamdi Bey teklif ediyor.. "İstersen kutuyu değiştirebilirsin!.."
Ne yaparsınız?..
Sorunun yanıtı 21 filminde.. Dünyanın en ünlü Teknik Okullarından MIT'nin matematik dersinde hoca soruyor..
"Karşınızda A, B, C kapıları var. Bu üç kapıdan birinin arkasında da bir otomobil.. Size 'Birini seç' diyorlar. A kapısını seçiyorsunuz. Sunucu gidip C kapısını açıyor. Boş.. Size dönüyor.. 'İsterseniz kapınızı değiştirebilirsiniz' diyor.. Ne yaparsınız?."
MIT'nin dahi çocuğu hemen yanıt veriyor..
"Derhal değiştirirdim."
Neden?..
Yanıt matematik biliminde yatıyor.
A kapısını seçtiğinizde kazanma şansınız üçte bir.. Yani arabanın A kapısının arkasında olması ihtimali yüzde 33. Öteki kapılarda olması ihtimali de yüzde 67, dolayısıyla..
Sunucu C kapısını açıyor. Boş.
Sizin şansınız yüzde 33'tü değil mi?.. Yüzde 67 de ötekiler.. Ötekiler dediğiniz şimdi sadece B kapısı. Arabanın B'nin arkasında olması ihtimali yüzde 67 yani, matematik olarak. Sizin A kapısı yüzde 33 iken.. O zaman değişmek akılcı değil mi?.
Yüksek matematikte bu teoremin bir adı varmış.. Değişkenlerin değişimi mi, her neyse..
21 filminin başlangıcı müthiş.. Bu sahne de o başlangıçtan. Matematik Hocası Kevin Spacey, başta bu yanıtı veren dahi öğrencisi Jim Sturgess olmak üzere en iyi öğrencilerden bir çete kuruyor. Las Vegas'a 21 oynamaya, daha doğrusu kumarhaneyi soymaya gidiyorlar..
Bir nevi Ocean's Eleven yani.. Ama bu defa soygun bilimsel metodlarla..
Ama ne yazık ki, bu müthiş başlangıcın arkası gelmiyor. Sakız gibi uzayan, sıkan, içi boş bir film sürüyor ekranda, sona doğru yeniden hızlanarak..
Üzüldüm.. Çok büyük bir fırsat kaçmış..
Filme gidenlere iki notum var..
Birincisi.. Kısa bir sahnede görünen krupiye Jeff'e dikkat edin. Gerçek hayattaki adı Jeffrey Ma.. Film gerçek bir olaya dayanıyor. Gerçek hayatta bunları yaşayan MIT öğrencisi de Jeffrey Ma'nın ta kendisi..
Filme bir ikinci son daha çekmişler.. Kumarhane soyguncusu Kevin Spacey ile onun amansız düşmanı, güvenlik elemanı Lawrence Fishburne'ün savaşı izlediğiniz gibi bitmiyor. İkisi de emekli oluyorlar.. Son sahnede bir teknede güneşlenirken, birbirlerine eski günleri anlatıyorlar..
O final daha hoşmuş bence..