kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kanada, Kızılderili halkından özür diledi

Kanada Meclisi'nde dün tarihi bir gün yaşandı... Başbakan Harper, asimilasyona zorlanan, ailelerinden alınıp zorla yatılı Hıristiyan okullarında okutulan Kızılderili halkından özür diledi ve Kızılderili lideriyle 'barış çubuğu' içerek geçmişe sünger çekti..
İLİŞKİLİ HABERLER
Kanada, Kızılderili halkından özür diledi
* Uygulama 19'uncu yüzyılda başladı. 1970'lere kadar sürdü.
* 1920'de 6-15 yaş arasındaki çocukların okula gitmesi zorunlu hale getirildi.
* 32 milyon nüfuslu Kanada'da
* 1 milyon yerli bulunuyor.
* 150 bin kadar yerli çocuk, ailelerinden alınarak Hıristiyan okullarına gönderildi.
* Okullara giden 87 bin yerli hâlâ hayatta.

Avustralya ve ABD'nin bazı eyaletlerinin ardından Kanada da yerlilere yönelik asimilasyondan dolayı özür diledi. Kanada Başbakanı Stephen Harper dün Meclis'te Kızılderili liderlerinin ve Kanada hükümeti tarafından asimilasyona zorlanan Kızılderilerin önünde af diledi. Harper, "Ailelerinden koparılıp Hıristiyan okullarına gitmeye zorlananlardan ve onların ailelerinden Kanada hükümeti adına içtenlikle özür diliyorum. Ve bu ülke nedeniyle acı çekmiş olanların bizi affetmesini diliyorum" dedi.

GÖZYAŞLARINA BOĞULDULAR
Kızılderilileri, Metisleri (Avrupalıların ve Kızılderilerin melez çocukları) ve İnuitleri temsil eden birçok liderin katıldığı özel oturumda ülkedeki en büyük yerli derneği "İlk Halklar Ulusal Başkanı" Phil Fontaine sembolik olarak özrü kabul etti. Ve Kızılderili geleneklerine göre iki lider barış çubuğu tüttürerek geçmişe sünger çekti. Diğer liderler de Başbakan'ın özrünü kabul ederken Meclis'te bulunan Kızılderililer birbirlerine sarıldı ve gözyaşlarına boğuldu.

CİNSEL TACİZ VE İŞKENCE
Kanada'da 19'uncu yüzyıldan 1970'lere kadar yatılı Hıristiyan okulları uygulaması sürdürüldü. Farklı Kızılderili gruplarının Avrupa'dan gelen gruplara uyması ve asimile olması için kurulan bu okullara yerli çocukları ailelerinden alınarak kaydedildi. Dayak yiyen, işkenceye uğrayan, cinsel taciz hatta tecavüzle karşı karşıya kalan yerli çocukların bir kısmı okullarda hayatlarını kaybetti. Okulların çoğu 1970'lerde kapatıldı. Ancak bir kısmı 1990'lara kadar açık kaldı.
Haberin fotoğrafları