kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Köprüleri depremde damperler koruyacak

CHA
Olası İstanbul depreminde meydana gelecek zararı engellemek için Boğaziçi ve FSM Köprüsü'nün ayaklarına "damper" adı verilen enerji sönümleyiciler yerleştirildi..
Boğaziçi Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ne "damper" denilen enerji sönümleyicileri yerleştirildi. Köprülerin ayaklarına monte edilen sönümleyiciler, deprem esnasında oluşan enerjiyi emerek köprünün zarar görmesini engelleyecek. Bir nevi paratoner görevi görecek damperler, 7.7 Richter ölçeğindeki depreme kadar etkili olacak. Olası büyük depreme karşı çeşitli hazırlıklar yürütülürken, Karayolları Genel Müdürlüğü çalışmalarını hızlandırdı. Marmara Bölgesi'ndeki 326 köprü, viyadük ve tünelde aynı anda çalışma yürüten Karayolları, deprem güçlendirme çalışmalarının büyük kısmını bu yıl sonunda tamamlamayı hedefliyor. Bu çalışma kapsamında Japonya'dan alınan 100 milyon dolarlık krediyle Boğaziçi Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Ortaköy ve Mecidiyeköy viyadüklerinde güçlendirme çalışmaları devam ediyor.

7.7'LİK DEPREME DAYANIKLI
Köprülerin 7.7 şiddetindeki depremlerde bile zarar görmemesi için yeni bir yöntem uygulanıyor. Japon ve Türk mühendislerin ortak çalışmasıyla gerçekleştirilen çalışmalarda köprülerin ayaklarına damperler yerleştiriliyor. Damperlerin deprem esnasında oluşacak enerjiyi emeceğini ve sönümleyiciler sayesinde köprünün zarar görmesinin engellenmiş olacağını belirten Karayolları Genel Müdürlüğü 17. Bölge Müdürü Yakup Dost, "Bunlar yapılan ince hesaplara göre yerleştiriliyor. Deprem esnasında sönümleyicinin kendisi zarar görecek ancak köprüye herhangi bir zarar gelmeyecek. 7.7 Richter ölçeğindeki depreme kadar etkili olacak. Bu ölçeğe kadarki hiçbir deprem köprüyü etkilemeyecek. Bu yapılar çok güvenli. Herhangi bir risk bulunmuyor" şeklinde konuştu.