kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

170 ton altın için 60 metrelik beş siyanür tepesi oluşacak

SEÇKİN ÜREY
Kışladağ Altın Madeni, 134 milyon ton kayayı siyanürle işleyecek. Yetkililerin zararsız olduğunu söylediği yöntemle açık alana serilen toprağa 90 gün siyanür damlatılıyor..
Danıştay'ın geçtiğimiz yıl temmuz ayında verdiği yürütmeyi durdurma kararının ardından bu yılın mart ayına kadar kapalı kalan Kanadalı Eldorado Gold'un iştiraki Tüprag'ın Uşak'taki Kışladağ Altın Madeni, 15 yıllık ekonomik ömrünü tamamladığında toplam 170 ton altın üretmiş olacak. 'Yığın liçi' adı verilen siyanürle işleme yöntemiyle madende bir ton kayadan 1.23 gram altın elde ediliyor. Yine bir ton kayada ise 300 - 350 gram sodyum siyanür kullanılıyor. Madeninin ticari faaliyeti sona erdiğinde yaklaşık 134 milyon ton kaya ve toprak siyanür işleminden geçmiş olacak. Yığın liçi yönteminde maden sahasından çıkartılarak, öğütülme yoluyla un ufak edilen kayalar açık alana seriliyor.

1 KİLOMETRE ÇAP
Sodyum siyanür, 90 gün boyunca özel bir boru sistemiyle açık alana serilen altın cevheri dolu toprağa damlatılıyor. Sodyum siyanür, altın ve gümüşü bir başka boru sistemine kendisiyle birlikte indiriyor. Daha sonra yapılan ayrıştırma işlemleriyle maden sahasının içinde altın ve gümüş içeren 10 kilo 200 gramlık dore külçeler dökülüyor. Maden kapandığında siyanür damlatma işlemi için toprağın serildiği alanda her biri 60 metre yüksekliğinde 5 adet tepe oluşmuş olacak. Altın cevherini içeren kayaların çıkarıldığı alan ise 1 kilometre çapında, 400 metre derinliğinde bir çukura dönüşecek. Maden sahasında 250 metreden sonra su çıkacağı için alan, ileride göle dönüşecek.

TEPELER YIKANACAK
Tüprag Yönetim Kurulu Başkan Yarndımcısı Ümit Akdur, Şirket Müdürü Mehmet Yılmaz ve madenin birim yöneticileri, basın mensuplarına yönelik yapılan tanıtım turunda tartışmalara neden olan siyanür yöntemiyle ilgili bilgi verdi. Bazı yöneticilerin kısaca 'Siyanür Tepesi' dedikleri tepelerden ilki 30 metre yüksekliğe ulaştığını anlatan yetkililer, 15 yıllık işletme süresi sona erdiğinden iki yıllık temizleme çalışmaları yapılacağını kaydediyor. İki yıl boyunca tepelerin özel maddelerle yıkanacağını söyleyen Tüprag yetkilileri, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın yapacağı ölçümlerden sonra tepelerdeki siyanür değerinin standartların altına inmesinin ardından madeni terk edeceklerini söylüyor. Temizlik çalışmaları için de bakanlıkta 40 milyon dolarlık teminatın bloke edildiği bilgisi veriliyor. Tepelerin siyanür sızdırmasının imkansız olduğunda ısrarcı olan Tüprag yetkilileri, zeminin 30 santimlik sıkıştırılmış kil ve 2 milimetrelik jeomembran adı verilen bir malzemeyle kaplı oluğunu vurguluyor.