Ambalaj atıklarının sürdürülebilir bir sistem içinde geri kazanılmasını sağlamak amacıyla faaliyet gösteren ÇEVKO Vakfı ve AFM Sinemaları "AFM'de Sıfır Çöp" projesi ile sistemin son zinciri olan tüketicilere ulaşacak.
Dünyada sinema sektöründe ilk defa uygulanan projede, 12 ilde 33 AFM noktasına konulacak geri kazanım kumbaraları ile ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması sağlanacak ve tüketicilere yönelik eğitim çalışmaları yapılacak.
AFM'nin Türkiye genelindeki 186 sinema salonunda ÇEVKO Vakfı tarafından hazırlanan, bilgilendirici filmler gösterilecek. Bir yıl devam edecek proje sonunda 9 milyon kişiye ulaşılması ve yaklaşık 6 milyon adet ambalaj atığının geri kazanılması hedefleniyor.
07 Mayıs 2008, İstanbul; Geri kazanım sisteminin gelişmesine önemli bir rol üstlenen ÇEVKO Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı, bugüne dek Türkiye'de daima ilklere imza atan AFM Sinemaları ile dev bir projeyi hayata geçiriyor.
"AFM'de Sıfır Çöp" projesinde, tüm Türkiye'deki AFM Sinemaları fuayelerine geri kazanım kumbaraları yerleştirilerek ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması sağlanacak. Proje süresince ayrıca AFM sinema salonlarında ÇEVKO Vakfı tarafından hazırlanan geri kazanımı tanıtıcı filmler gösterilecek, broşür, poster ve afişlerle bilinçlendirme çalışmaları desteklenecek.
AMAÇ TÜKETİCİYE ULAŞMAK
Ambalaj atıklarının sürdürülebilir bir sistem içinde geri kazanılmasını sağlamak amacıyla faaliyetlerini yerel yönetimler, sanayi ve tüketicilerin işbirliği ile sürdüren ÇEVKO Vakfı, "AFM'de Sıfır Çöp" projesi ile, zincirin son halkası olan tüketicilere doğrudan ulaşmayı amaçlıyor.
Projenin ilk olarak başlayacağı AFM İstinye Park Sinemaları'nda, ÇEVKO Vakfı İktisadi İşletmesi Genel Müdürü Mete İmer ve AFM Sinemaları Yönetim Kurulu Başkan Vekili A. Adnan Akdemir'in katılımı ile bir tanıtım toplantısı düzenlendi. "AFM'de Sıfır Çöp" projesinin, tüketicilere seslenmesi açısından büyük önem taşıdığını belirten ÇEVKO Vakfı İktisadi İşletmesi Genel Müdürü Mete İmer şunları söyledi:
"AFM Sinemaları ile işbirliği içinde hayata geçirdiğimiz 'AFM'de Sıfır Çöp' projesi doğrudan tüketicilerle iletişim içinde olma fırsatı sunacağı için, bizim açımızdan özel bir anlam taşıyor. Bugüne kadar ambalaj atıklarının tüketiciler tarafından kaynağında ayrı toplanmasını sağlamak amacıyla çok sayıda proje gerçekleştirdik.
'AFM'de Sıfır Çöp', bu projelere en güzel örneklerden birini oluşturuyor. Sinema sektörünün lideri konumundaki AFM'nin yurt çapında yaygın sinema ağında ambalaj atıklarının ayrı toplanmasının yanı sıra, yapacağımız tanıtım çalışmaları ile ülkemizde geri kazanım sisteminin gelişmesine önemli bir destek sağlayacağız. Yakın gelecekte projemizi zincir marketleri de kapsayacak şekilde genişletmeyi planlıyoruz."
AFM Sinemaları Yönetim Kurulu Başkan Vekili A. Adnan Akdemir ise şunları söyledi:
"Değerli AFM izleyicilerinin desteğiyle gelişeceğine ve daha da büyüyeceğine inandığımız 'AFM'de Sıfır Çöp' projemizdeki amacımız, ambalaj atıklarımızın geri kazanımı ile Türkiye'nin geleceğine katkı sağlamaktır. Ambalaj atıklarının geri dönüşümü ile başta doğal kaynak tasarrufu olmak üzere çevremiz korunmakta, katı atık depolama alanları daha sağlıklı, verimli ve uzun süre kullanılmakta, enerji tasarrufu sağlanmakta, küresel ısınma yavaşlamakta ve ülke ekonomisine değer yaratılmaktadır.
1 yıl boyunca sinemalarımızda kullanılan metal içecek kutularının geri dönüştürülmesi ile 4025 hanenin bir yıllık enerji tüketimi karşılanmış, cam içecek kaplarının geri dönüştürülmesi ile 2300 litre petrol tasarrufu sağlanmış, geri dönüştürülen kağıt/karton atıklarımız ile 500 ağacın kesilmesi önlenmiş olacak.
Geri dönüştürülecek 2.000.000 plastik ambalaj ile de elyaf içeren tekstil ürünleri, atık su boruları ve marley gibi malzemeler üretilecek. Daha iyi bir gelecek için başlattığımız 'AFM'de Sıfır Çöp' projemiz ile dünyadaki diğer işletmelere örnek olmayı hedefliyor, projemize destek verecek tüm izleyicilerimize şimdiden teşekkür ediyoruz."
9 milyon kişiye ulaşılması, 6 milyon adet ambalaj atığının geri kazanılması hedefleniyor.
"AFM'de Sıfır Çöp" projesi Türkiye genelinde 12 ilde, 186 AFM salonunda gerçekleştirilecek. Söz konusu illerdeki 33 AFM sinemasına geri kazanım kumbaraları yerleştirilecek. ÇEVKO Vakfı tarafından hazırlanan, geri kazanım ile ilgili bilgilendirici filmler AFM Sinemalarında film öncesinde ve aralarında gösterilecek.
Bir yıl devam edecek proje sonunda 9 milyon kişiye ulaşılması ve yaklaşık 6 milyon ambalaj atığının geri kazanılması hedefleniyor.
AFM SİNEMALARI HAKKINDA
Türkiye çapında, 4'ü VIP konseptli olmak üzere 12 ilde, toplam 33 lokasyonda 186 salon ve 28.817 koltuk kapasitesi ile hizmet veren AFM, daima öncü konumda oldu. 1965 yılında 2 salon ile faaliyetine başlayan, sektörünün lideri AFM Sinemaları, geçen 43 yılda birçok ilke imza attı.
İlk çok salonlu sinema, arkaya yatan koltuklu VIP sinema konsepti, Sony 4K projektörün yer aldığı ilk dijital sinema salonu , ilk çocuklara özel sinema salonu, bağımsız filmler göstererek tüm yıl festival havası yaşatacak AFM ArtHouse salonları, Türkiye'de sadece AFM bünyesinde bulunan, sinemalarda ses ve görüntü kalitesini garanti altına alan, THX donanımlı salonlar, "Dünya En Uzun Süreli Film İzleme Rekoru" organizasyonu, dünyada ilk defa cam bölme ile ayrılmış, kendi özel ses sistemi ile farklı dilde film izlenebilen loca, dünyanın en gelişmiş 3 boyutlu sinema sistemi IMAXile Türkiye'deki ilk 3 boyutlu sinema salonları, İMKB'ye kote edilen ilk sinema işletmesi olması ve Türkiye'nin ilk uluslararası bağımsız film festivalleri "!f İstanbul" ve "!f Ankara" bunlardan sadece birkaçı. Ayrıntılı bilgi için www.afm.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
ÇEVKO HAKKINDA
ÇEVKO Vakfı 1991 yılında, bir Sanayi girişimi olarak, Türkiye'de "Yerel Yönetimler", "Sanayi" ve "Tüketiciler"in işbirliği ile sürdürülebilir bir geri kazanım sisteminin kurulması ve yaygınlaştırılması amacıyla kurulmuştur. Kar amacı gütmeyen ÇEVKO Vakfı ambalaj atıkları konusunda uzmanlaşmıştır.
Çevko Vakfı, Yerel yönetimler ve lisanslı geri kazanım firmalarıyla birlikte ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanarak değerlendirilmesine yönelik uygulamalar içinde yer almaktadır. Toplanan atıkların değerlendirilmesi ile ilgili geri kazanım sektörünün oluşturulmasında rol üstlenmiş; tüketicilerin ve özellikle ilköğretim öğrencilerinin geri kazanım konusunda bilinçlendirilmesi için eğitim etkinliklerinde bulunmaktadır.
Çevko Vakfı,Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 2005 yılında cam,metal,plastik,kağıt-karton ve kompozit malzemelerden oluşan ambalaj atıklarının geri kazanımı konusunda "Yetkilendirilmiş Kuruluş " ilan edilmiştir.
Yayın tarihi: 23 Mayıs 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/05/23//haber,03C6313A05034E05AE97E15D1C93FB00.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.