kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kusursuz güzellik yoktur!

Dr. Yasemin Fatih Amato
Bu öyle bir mevsim ki; bir yandan bahar romantizmi, diğer yandan bahar depresyonu, öte yandan da yeni bir yaza yine vücudumuzu beğenmeden girmenin paniğini ve türlü çelişkileri içinde barındırıyor. Bana telaşla gelen hastalarıma artık epilasyon yapamayacağımızı, kimyasal peelinglere ara verdiğimizi, haftada bir kilodan fazlasını vermelerine yardımcı olamayacağımızı söylediğimde, bunalıma girdiklerini görüyorum. Çünkü onlar bu yazı nasıl kurtaracaklarını düşünüyorlar. Aynaya bakıp da foto modellere benzemediklerini gördükçe havaların daha fazla ısınmaması için dua ediyorlar. Bu sütunlarda selülitlerden, yağlardan kurtulmanın, cildimizi, vücudumuzu güzelleştirmenin birçok çaresini yazıyoruz. Ama daima bu hedefin uzun soluklu bir yaşam tarzına bağlı olduğunu belirtiyoruz. Mucize arayanlar ne yazık ki bunalıma düşmekten kurtulamıyor.

GÜZELLİK VE CAZİBE

Aslında güzellik sadece pürüzsüz bir cilt, dolgun dudaklar, sütun gibi bacaklarla açıklanamaz. Güzellik gibi görünen o büyü genellikle cazibedir ve biçimden çok, bizim kişiliğimiz ve özgüvenimiz ile ilgilidir. Olumlu, yapıcı, güleryüzlü bir kişiliniz varsa çoğu zaman biçiminiz fark edilmez bile. Güzel görünmenin ilk kuralı kendimizle barışık olmaktır. Kusurlarımızı gözümüzde büyütürsek, bunalıma düşeriz. Doktorların çoğu; aşırı yeme şeklindeki davranış bozukluğunun altında, insanların kendisini güzellik ilahları ile karşılaştırması ve zayıflamayı bir saplantı haline getirmesinin yattığını söylüyor. Bugün kendinize farklı bir açıdan bakın. Vücudunuz orantılı mı, dayanıklı mı, rahat yürüyor musunuz, organlarınız sağlıklı çalışıyor mu? O halde artık kendinizi olduğunuz gibi kabul edin. Biraz kalçalı olmak, bacakların hafifçe dolgun olması hiç de fena değildir. Bunlar dişilik sembolüdür. Bu nedenle uykularınız kaçıyorsa yazık size.

EMANETE İYİ BAKIN

Moda ve güzellik endüstrisinin kurbanı olmayın. Kilo vermeyi şimdilik unutun. Size hayat veren kalbinize, kaslarınıza ve akciğerlerinize iyi bakın, paslanmalarını önleyin. Siz biricik canınıza iyi bakın, gerisini de doğaya bırakın! Vücudunuzu, size emanet edilmiş minik bir çocuk gibi görün. Seveceksiniz, besleyeceksiniz, yararlı gıdalar vereceksiniz, hiçbir öğünü unutmayacaksınız, gezdirecek, eğlendireceksiniz ve o güldükçe siz de mutlu olacaksınız! Bu sizin vücudunuz! Ona saygı ve şefkat gösterin. Sigara içmeyin, gereksiz yere ilaç almayın, keyif için spor yapın ve yararlı gıdalar tüketin. Vücut tipi, cilt özellikleri büyük ölçüde kalıtımsaldır: Bir Rus'a veya İsveç'liye benzeyemezsiniz, bir zencinin vücuduna da sahip olamazsınız. Ayrıca siz onların kendilerinde kusur bulmadıklarını mı zannediyorsunuz?