kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Arnavut Bakan: Sonuç bölgenin AB yolu garantisi

Murat KARPUZ DIŞ HABERLER
Sırbistan seçimlerinin sonuçları ve sonrasını bölgenin Kosova konusundaki ayrılıklarda kilit ülkelerden biri olan Arnavutluk'un Dışişleri Bakanı Lulzim Basha'ya sorduk. 34 yaşındaki genç bakan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın dönem başkanı olarak İstanbul'a yaptığı ziyarette şu değerlendirmelerde bulundu:

* Sırbistan seçimlerinde batı yanlısı hükümetin kazanması Kosova ve bölgenin geleceğinin garantisi olmuştur. Sırplar bölge için önemli bir taştır. Sırp halkının bölgede AB vizyonuyla yaşama isteği tescillenmiştir.

* Milliyetçi duygularla hareket edenler hangi ülkeden olursa olsun yüzyıllar öncesinde kalan çağdışı düşünce sahibidir. Kimse artık bu çağdışılığa değer vermiyor. Kosova'ya uygulanacak şiddet bölgeye gerer. AB fırsatı varken bunu hangi ülke ister ki.

* Büyük Arnavutluk kurmaya çalıştığımız iddiaları doğru değil. AB içinde demokratik ülkeler halinde yaşayağız. Sırplar da bu birlik içersinde iyi komşumuz olacak. Ne Sırplar ne de bir başkası bunu değiştiremeyecek.

* Erdoğan hükümeti dönemi Arnavutluk-Türkiye ilişkileri hiç olmadığı kadar mükemmele ulaştı. Türk işadamları Erdoğan döneminde Arnavutluk'ta şaha kalkmıştır.

* ABD Balkanlar'da birey özgürlüğüne dayalı ulus devletlerin oluşmasının planını hazırlamıştır. Bu konuda liderlik rolü oynamıştır. O yüzden demokrasi inşasını üstlenen ABD'ye şükranlık duyuyoruz.
Haberin fotoğrafları