kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Kimseden birşey kaçırmıyoruz"

Yeni Haber
Danıştay'ın 140. kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen törene katılan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, tören sonrası Yargı Reformu Strateji Taslağının Avrupa Birliği yetkilerine öncelikle sunulmuş olmasına ilişkin yapılan eleştirilere yanıt verdi. Şahin, "Kimseden bir şey kaçırıyor değiliz. Her şey ortada cereyan ediyor. Kimse endişe etmesin" diye konuştu.

Danıştay'da yapılan tören sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şahin, kamuoyunda yapılan eleştirilere ilişkin şu değerlendirmelerini yaptı:

"İnternet sitemizde Yargı Reformu Strateji Taslağı yer alıyor. Bunun ne anlama geldiğine dair açıklamamız var. Bilindiği gibi Türkiye 2005 yılından beri Avrupa Birliği'ne katılım müzakereleri içindedir. Hukuk ve temel haklar Adalet Bakanlığı'nı bu süreçte yakından ilgilendirmektedir. Müzakerelerin bitmesi için yargı reformu strateji belgesi hazırlanarak Avrupa Birliği Komisyonu'na sunulması gerekmiştir. Bu konudaki çalışmalar daha önce başladı. Avrupa Birliği Komisyonu yetkilileri ile Adalet Bakanlığı yetkilileri arasında bir ön çalışma yapıldı ve ön taslak hazırlandı. Bu taslak 20-24 Mayıs tarihleri arasında Antalya da HSYK üyeleri, Türkiye'deki tüm başsavcılarımızla ve adalet komisyonu başkanları ile tartışılacak. Tartışıldıktan sonra başta yüksek yargı organlarımız olmak üzere ilgili organlara gönderilecek. Şu ana kadar Adalet Bakanlığı'nın hukuk alanında atmış olduğu tüm adımlar kolektif bir çalışma sonucu atılmıştır. Bundan sonra yargı reformu strateji belgesinde hedef olarak gösterilen yasaları da aynı çerçevede değerlendireceğiz"

ŞİRİN'E SERT YANIT

Yargıtay Birinci Başkanvekili Osman Şirin'in konuya ilişkin yaptığı eleştirileri nasıl değerlendirdiği şeklindeki soruyu Bakan Şahin şöyle yanıtladı:

"Konuyu incelemeden, araştırmadan, strateji belgesinin ne anlama geldiğini, neyin ürünü olduğunu bir zahmet açıp sormadan alelacele yapılmış bir açıklama olarak değerlendiriyorum. Sayın Şirin'in yakinen tanırım. Adalet Bakanlığı'nın geçmişte yasal düzenlemeleri nasıl yaptığı bilen biri. Ben bu açıklamaları nedeni ile rahatsız olmadım. Önümüzdeki beş yılı hedefleyen bir konuda tartışmaların başlamış olmasından da mutluluk duyuyorum. Bir konu tartışılırsa ve birçok tarafça benimsenirse en doğruyu bulacağımıza inanıyorum. Akıl için yol birdir. En doğrusu bulunur ve yolumuza devam ederiz. Neden bunu Avrupa Birliği ilerlemeden sorumlu komiserine verdiniz? Zaten bu çalışmaları uzun süredir biz onlarla yapıyoruz. Çünkü, 23. faslın açılması için bizim bunu olgunlaştırmamız gerekir. Bu bizim Bakanlık olarak AB yolunda çok samimi bir çalışma gayreti içinde olduğumuzu gösterir. Bu anlamı kazandırmak için taslaktan söz etmişlerdir. Türkiye şeffaftır. Hiçbir şeyi gizli değildir. Her şeyi toplumun huzurunda çalışıyoruz"

Bakan Şahin, bir gazetecinin, "Genelkurmay ile ilgili görüştünüz mü? Askeri mahkemelerle ilgili düzenlemeler de söz konusu" hatırlatmasına da, "Bu taslak, bir ön taslaktır. Taslak olgunlaştıktan sonra kurumların görüşlerini alacağız. Bu taslakda yapılacak yasal düzenlemeler önemli. Bu konuda tüm kurumların temsilcilerinin bulunduğu komisyonlar oluşturulacak ve taslaklar üzerinde çalışacaklar. Bu, daha sonra Başbakalık'a, oradan da Meclis'e gidecek" yanıtını verdi.

"ÖZOK, SİYASİ PARTİ BAŞKANI GİBİ KONUŞUYOR"

Bakan Şahin'e, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok'un törende yaptığı konuşmada Türkiye'nin hukuk devletinden "polis" devletine doğru gittiği şeklindeki eleştirisi de soruldu. Bakan Şahin de soruya "Özdemir Özok benim dostumdur. Ben de bir avukatım. Benim başkanımdır. Ama konuşmaları daha çok siyasi içerikli oluyor. Sanki bir parti genel başkanı üslubu ile konuşuyor. Çoğu değerlendirmelerini de subjektif bulduğumu ifade etmek isterim. Kendisine de konuşmalarına da saygı duyuyorum" karşılığını verdi.

(ANKA)