kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sinefiller için...

Hazırlayan: Kaya GENÇ
05.04.2008
* Arkadaşım Tilki'nin kahramanı olan tilki, gerçekten de filmdeki gibi kolay terbiye edilmeyen bir hayvan. 27 farklı türü bulunan tilkilerin en yaygını Latince vulpes vulpes olarak adlandırılan kızıl tilki. Tilkiler iki ile üç yıl arası bir ömre sahip. Ancak bazı tilkiler özel koşullar altında 10 yıla kadar yaşayabiliyor. Tilkilerin kişilik özelliklerine gelince... Yalnızlığı seven, avcı yaradılışlı tilkilerin fırsatçı olduğu da biliniyor. Ve elbette bütün masallardaki gibi oldukça da sinsiler.

* Tilkiler insanlardan pek de hoşlanmayan canlılar. Buna rağmen Rusya'da yaklaşık yarım yüzyıl süren bir programdan sonra gümüş tilki isimli tilki türü, evlerde beslediğimiz kedi ve köpekler gibi sahiplerinin isteklerine boyun eğen bir kişiliğe bürünmüş. Bu süreç sonucunda evcilleşen tilkilerin kuyrukları da kıvırcık bir biçim almış.

* Oldukça uzun bir geçmişe sahip tilki tarihinin ilk örneklerinden biri, Doğu Anadolu'daki Göbekli Tepe'de, eski yerleşim birimlerinde bulunan tilki resimleri.

* Bu arada tilki gibi kurnaz bir program olduğundan olsa gerek, kullanımı gittikçe artan internet tarayıcısı Mozilla Firefox da ismini ve logosunu bu benzersiz hayvandan alıyor.

* Ölümcül Oyun'un oyuncu kadrosunda, dikkatinizi çekmiştir, yalnızca üç isim yer alıyor. Michael Caine ve Jude Law'u zaten tanıyoruz. Peki Harold Pinter da kim? Kendisi Doris Lessing ve Orhan Pamuk'tan önce, 2005 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan Londra doğumlu bir tiyatro yazarı. Babası terzi olan Pinter 10 Ekim 1930'da Londra'nın Hackney mahallesinde doğdu. Nobel ödülünü kazandıktan sonra Pinter bir İngiliz gazetesine (The Guardian) şöyle yazmıştı: "Bunun başıma geleceğini hiç düşünmemiştim. İşin aslı şu ki, sabahleyin Guardian'ı açıp 'Orhan Pamuk Nobel'i kazanmış mı?' diye sayfaları tembelce çevirdim. O çok önemli bir yazar; ödülü kazanmış mı diye sayfaları dikkatle inceledim, ödülü kimin kazandığının henüz açıklanmadığını fark etmemişim. Ödül hangi kritere göre veriliyor bilmiyorum ve Stockholm'e gittiğimde bunu öğrenmeye niyetliyim." Bir yıl sonra, yani 2006'da da, herkesin bildiği gibi Nobel Edebiyat Ödülü'nü bu sefer Orhan Pamuk almıştı.

* Pinter'ın ödül konuşmasından bir bölüm: "ABD günümüzde kartlarını gayet dürüst biçimde masaya koyuyor. Durum budur. Resmi olarak politikalarını 'tam spektrumlu egemenlik' olarak tanımlıyorlar. Bu benim değil, onların lafı. Toprağı, denizi, havayı, uzayı ve buralardaki tüm kaynakları egemenliklerine almak istiyorlar. ABD şu anda dünyanın 132 farklı ülkesinde 702 askeri üsse sahip, elbette İsveç bu ülkelerden biri olmama gururunu yaşıyor."

* Bakış Açısı'nın yönetmeninin isminin Pete Travis olması, bazı kişilerin kafasını karıştırıp onlara şu soruyu sordurtabilir: Pete Travis film eleştirmeni değil miydi? Hayır, Rolling Stone dergisinin yıllardır film eleştirilerini yazan (derginin Türkçe versiyonunda da bu yazılar çıkıyor) Peter Travers ile ilk sinema filmini çeken Pete Travis farklı kişiler.

* Travers'ın Bakış Açısı'na dört üzerinden bir buçuk yıldız verdiği eleştiri yazısının başlangıcı şöyle: "Tam bir abartılar ve zırvalıklar gösterisine dönüşmeden önce, yarım saat boyunca film bizi heyecanlı bir yolculuğa çıkarıyor. Daha önce Pete Travis'in ismini hiç duymamıştım (gerçi tanıdık bir ad ya, neyse) ama kabul edeyim ki adam aksiyon pedalına nasıl basılıyor iyi biliyor. Herif pedalı tam anlamıyla köklüyor."
Haberin fotoğrafları