Mısır depoya girdi, tarımda zammın sorumlusu oto oldu
Tarihi rekora imza atan petrol fiyatlarına ve küresel ısınmaya karşı son yılların en gözde alternatif enerji kaynağı mısır ve şeker kamışından elde edilen biyo-yakıtlar, tarımda fiyat artışlarının baş sorumlusu olarak gösteriliyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Mısır depoya girdi, tarımda zammın sorumlusu oto oldu
Global ısınma ardından yaşanan kıtlık tarım fiyatlarının artmasına neden oldu. Son bir ayda Şikago Borsası'nda işlem gören mısır yüzde 21, soya fasulyesi yüzde 22 ve soya yağı yüzde 39 arttı. Tabii ki petrol fiyatlarının artması, küresel ısınma, spekülatif hareketler ve artan dünya nüfusu tarımda arzın talebi karşılamasını zorlaştırdı. Fakat işleri karıştıran çok farklı bir unsur daha var; otodaki biyo-yakıt kullanımı. Biyo-yakıtlar artan petrol fiyatları ve küresel ısınmaya karşı son yılların en gözde alternatif enerji kaynağı oldu. Tarım ürünlerinin yağının işlenmesiyle elde edilen etanol yani etil alkolle yürüyen otolar sayesinde 2010 yılında yaklaşık 100 milyar dolarlık bir bio-yakıt pazarı oluşacak. 1995 yılında 5 milyar dolarken 2005 yılında 38 milyar doları bulan bu pazarın başlattığı bio-yakıt patlaması döndü dolaştı tarım ürünlerinin en doğal ihtiyacı karşılamasını zorlaştırdı; karın doyurmayı.
Asıl sorumlu kim
Biyo-etanolle çalışan bir 4x4'ün deposu doldurmak için kullanılan mısırla bir insanın 365 gün beslenebileceğini hesaba katmayanlar bugün rekor üstüne rekor kıran tarım fiyatlarının asıl sorumluları olarak gösteriliyor. Birbiri ardına gelen teşvik ve yasalarla Avrupa ve Amerika kıtasında tüketimi desteklenen biyo-yakıt üretiminde erişilen rakamlar ve tahminler dudak uçuklatıyor. ABD'de geçtiğimiz yıl tam 7 milyar galon (26 milyar litre) biyo-yakıt üretildi. Böyle giderse 2030 yılında ABD'de üretim 60 milyar galonu (227 milyar litre) bulacak. Biyo-yakıtların enflasyonist etkisi açığa çıkmasaydı tahminler 2025 yılında 625 milyon insanın açlıkla mücadele edeceğini söylüyordu. Son bir ayda rekor düzeyde artan gıda fiyatları ile revize edilen tahminler ise felaket senaryosu açığa vuruyor; 2025'de en az 1.2 milyar insan açlıkla mücadele edecek. Dünyada 800 milyon insan açlık çekiyor, 800 milyon adet otomobil ise yollarda geziyor. Bu denge, şimdiki ve gelecekteki biyo-yakıt kullanım miktarına bakılırsa her iki yönde de artacak gibi gözüküyor.
İLİŞKİLİ HABERLER
Mısır depoya girdi, tarımda zammın sorumlusu oto oldu
Yayın tarihi: 4 Mayıs 2008, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/05/04//haber,D3989D4682784BEFACA585CE760A12CB.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.