kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gökkuşağı gibi beslenin

YOĞURDUNUZU YAPIN
Yoğurdunuzu kendiniz yapın. Çünkü pastorize olunca içinde bulunan iki önemli bakteri ölüyor. Onun için ilk yoğurdunuzu yapmaya probiyotik yoğurtla başlayın. Sonra kendi yoğurdunuzu mayalayarak temin edin. Yoğurt, kanserden en önemli koruyuculardan biridir. Günde en az yarım kilo yemek gerekiyor. Uzun yaşayan insanların geçmişine bakarsanız muhakkak çok yoğurt tükettiklerini görürsünüz. Ama dışarıdan da probiyotik yoğurt alıp yiyebilirsiniz tabii.

YEŞİL ÇAY ŞİFALI
Yeşil çay, bütün kanserlerde, ama özellikle meme kanserinde çok şifalıdır. Günde muhakkak iki kupa tüketilmesini tavsiye ederiz. Böğürtlen yaprağı çayı, limon kabuğu çayı, ısırgan yaprağı çayı da faydalı çaylardır.

ERKEN TANI KURTARIR
'Bir kanserden korunmak bin tedaviden evladır', hep bunu söylerim. Kanser tedavisinde uğraşırken bunun yüzde 10'u kadar korunmayla uğraşsak çok kişiyi kanserden koruruz. Çünkü 2020-25 yıllarına doğru aşağı yukarı 20 milyon insan kansere yakalanacak. Yani kanserden korunmak birinci sırada. İkincisi erken tanı. Eğer erken tanıda yakalarsak kanserleri yüzde 95 oranda kurtarmamız mümkün. Bir kere sigara ve alkolü tamamen bırakmalısınız. Kırk yılda bir içerseniz kırmızı şarabı tercih edin. Şarapta bile pestisit artıkları bulunmuş. Onun için sert alkollerden kaçının, sigara olan odaya bile girmeyin.

RENKLİ DİYETE DİKKAT
Gökkuşağının renkleri gibi beslenmek gerekiyor. Mutlaka kırmızı (domates, çilek, kiraz), sarı (muz, sarı biber), siyah (kara üzüm, kara kayısı), yeşil (brokoli, karnabahar), beyaz (lahana), turuncu (havuç, portakal) renklere sahip seçenekleri beslenmenizde bulundurmalısınız. Hormonsuz gıda alın ve turfanda olanları tercih etmeyin, bunların zararlı olduğunu biliyoruz. Her şeyi mevsiminde yemeliyiz. Karnabaharı mevsiminde yediğiniz zaman buna ne hormon, ne gübre atılır. Ucuz bir bitkidir. Mesela pırasa çok ucuz ve şifalıdır, lahana yine öyle. Ama piyasaya erken vermek için mevsimin ilk zamanında dibine hormon atılır. Pahalı olan ve piyasaya ilk verilen gıdalar toksik potansiyel taşır. Ucuz zamanda yemelisiniz. Mesela 'Bezelyeyi ucuz döneminde, domatesi eylül ayında bol miktarda dipfrize atın' deriz. Çünkü gerek ısı gerek güneş bakımından domatesin en güçlü olduğu zaman temmuz, ağustos, eylül aylarıdır. İçindeki likopen maddesi maksimumdur. Damda bilinçsizce kurutulan biberlere aflatoksin denilen bir mantar girer. Bu, karaciğer kanseri yapar. Ancak bilinçli olarak kurutulduğunda ve üretildiğinde aflatoksin olmaz.