Belirsizlik arttı, TL en riskli ikinci para birimi
Türk Lirası, ülkenin cari açık problemi, yükselen enflasyon ve politik belirsizliklerin artmasıyla en riskli ikinci para birimi oldu. Haberde, AB ile durma noktasına gelen ilişkilere de dikkat çekildi..
Türk Lirası önümüzdeki 12 ay içinde en riskli para birimleri arasında gösterildi. Bloomberg'in haberine göre, Türk Lirası cari açık problemi, yükselen enflasyon ve politik belirsizlikler ile en riskli ikinci para birimi oldu. Haberde, Türkiye ekonomisi ve AKP'nin çözülme sürecinin ispatı için uzağa bakmaya gerek olmadığı Türk Lirası'nın durumunun yeterli olduğu belirtildi. Liranın önceki sene dolar karşısında yüzde 21 değer kazandığına dikket çekilen haberde, bu yıl ise durumun tam tersi olduğu vurgulandı.
'EN RİKSLİ PARA RAND'
2008 yılında liranın dolar karşısındaki değer kaybının yüzde 8.8 olduğu bildirilen haberde, yılı geri kalanı için de parlak bir tablo çizilmedi. Uzmanlar, 'Türk Lirası için iyi bir yıl olmayacak' değerlendirmelerinde bulunurken, Güney Afrika Randı'nın en riskli para birimi olduğunun altı çizildi. Bloomberg'in haberinde AKP'nin kapatılma sürecine de değinilirken, iktidar partisinin kapatılmasının getirdiği politik risklerin başında enflasyonla mücadele ve cari açığın finansmanı konularının geldiği belirtildi.
'AB İLİŞKİLERİ DURACAK'
Kapatılma sürece ile karşı karşıya kalınmasının mali disiplin, reformlar ve yatırım ortamı üzerinde olumsuz etki yaratabileceği kaydedilirken, mart ayında yıllık bazda yüzde 9.2'ye yükselen enflasyon verilerinin de AB üyesi hiçbir ülkede bu oranda yüksek olmadığı bildirildi. Haberde ayrıca Avrupa Birliği ile durma noktasına gelen ilişkilere de işaret edildi. Son dönemde yaşanan gelişmeleri da aktaran Bloomberg, JP Morgan'ın yatırımcılara 28 Mart tarihinde Türk tahvillerinin ağırlığını düşürmeye yönelik mesaj yayınladığını, geçtiğimiz haftalarda da S&P'nin Türkiye'nin kredi görünümünü negatife çevirdiğini anımsattı.
Yayın tarihi: 29 Nisan 2008, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/04/29//haber,D4DEC43A249B450F88717CDFF7B2B078.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.