Beyin hakkındaki mitler
Wired dergisi, ayrıca beyin ve hafıza hakkında sıkça yinelenen yanlışları da sıraladı.
* Bilgisayar oyunlarının beyne zarar verip çocukları aptallaştırdığı doğru değil. Nintendo'nun yeni oyunu Brain Age, oynayan kişilerin hafızasını güçlendirip onları daha zeki yapma iddiasında. Oyunun içindeki okuma egzersizleri, bulmacalar ve diğer zekâ oyunları, çocukların beynini ihya ediyor.
* Gazetelerin bulmacalarını çözmek yalnızca vakit öldürmeye yaramaz, aynı zamanda zekâyı da diri tutar görüşü kanıtlanmış değil. Bulmacaların beyini geliştirip geliştirmediği bilinmiyor. Daha önce yapılan araştırmalar, zekâ oyunlarının beyin işlevlerinin zayıflamasını yavaşladığını göstermişti. Ancak son araştırmalar bu bağlantının geçersizliğini gösterdi.
* Balık yemenin zekâya iyi geldiği söylenir. İçlerinde omega-3 olan balık, gerçekten de beynimizin en büyük dostu mu? Fareler üzerinde yapılan araştırmalar, omega-3 açısından zengin yiyeceklerin beyne hiç de fayda etmediğini gösterdi. Keşke daha güçlü bir beyne balık yiyerek ulaşabilseydik, ama belli ki yıllarca oltaya gelmişiz.
* Sakız çiğnediğimizde kan akışımız hızlanır, böylece beynimiz harekete geçermiş... Bu da vücutta insülin üretimini sağlar ve beyindeki glükoz seviyesi artarmış. Maalesef bu da gerçekdışı bir inanış. Sakız çiğneyenlerin daha dikkatsiz olduğu 2004 yılında yapılan bir araştırmayla kanıtlandı.
* Müzik dinleyip daha zeki olacağını düşünenlere kötü haber: Plak şirketlerinin çok sevdiği bu inanış bir yalan üzerine kurulu. Oregon Health and Science University'de yapılan incelemeler, müzik dinlemenin beyin üzerinde daha önce inanılan değişikliği yapmadığını gösterdi. Üstelik müzik dinleyenler daha depresif ve unutkan oluyor. Kendiniz bunu test etmek isterseniz hemen bir Celine Dion CD'si koyun.
Yayın tarihi: 27 Nisan 2008, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/04/27/pz/haber,286130D72E3048BD846C30A57421E7F7.html
Tüm hakları saklıdır.