Geçtiğimiz hafta izlediniz mi? Gerçi kendi gazetemin yayın akışında yer almıyor, ama her hafta olduğu gibi geçtiğimiz hafta da pazar günü TRT-1'de saat 12.00'de,
Yaşam Sohbetleri programında bir konuğum vardı:
Siyah Süt adlı kitabıyla kendi yaşadığı doğum sonrası depresyonunu anlatan yazar Elif Şafak. İzleyemeyenler için konuştuklarımızı aktarmak istedim. Gebeliğin ve doğumun çok doğal bir süreç olduğuna, her kadının bu süreci sağlıklı geçirdikten ve bebeğini kucağına aldıktan sonra çok mutlu olacağına inananlara, doğum sonrası depresyonu anlatmak gerçekten zordur. Tüm bu zorluklara karşın, doğum sonrası depresyonu da gerçektir. Üstelik ne kadar iyi bilinir ve yüzleşilirse, o kadar çabuk engellenebilir bir gerçek... 'Doğum sonrası depresyonu' nasıl tanımlanabilir? 'Doğumu izleyen ilk dört hafta içinde çıkan depresyon belirtileri' olarak anlatılabilir. En mutlu olunması gereken zamanda mutsuzluk, güçsüzlük, ağlama, bebeği istememe, ona bakamama, gerekenleri yapamamanın kaynağı ne olabilir? Çökük bir ruh hali, ilgi kaybı, günlük işleri yapamama, depresyonun belirtileridir. Depresyon belirtisi olan iştah kaybı ya da aşırı iştahın nedeni, lohusalığa bağlandığından gözden kaçabilir. Diğer bir belirti olan aşırı uyku ya da uykusuzluk ise bebeği olanlar için normal sayılabilir. Doğum sonrası depresyonu, çok isteyerek anne olan kadından, anneliğe hazır olmayan kadına kadar herkeste görülebilir. Çünkü diğer zamanlarda görülen depresyonlardan çok daha farklı biyolojik nedenlere, doğum sonrasındaki hormonal değişimlere bağlıdır. Ayrıca doğum sonrası oluşabilecek tiroid bezi bozukluklarına bağlı da oluşabilir. Geçmişinde ya da ailesinde depresyon öyküsü olan kadınlarda daha fazla görülür. Doğum sonrasında depresyon uzun sürebilir. Bunun en önemli nedeni ise tedavi olmakta geç kalmaktır. Sorunların başında anneçocuk ilişkisindeki bozukluk gelir. Depresyonda olan anne, kötü anne olduğunu ve bebeğine zarar vereceğini düşünebilir.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Doğum sonrası depresyonu mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sorundur. Diğer depresyonlarda olduğu gibi depresyon ilaçları ve psikoterapi, tedavide etkilidir. Emzirme devam ettiği zaman tedavi endişe yaratabilir. Sütle bebeğe ilaç etkisi yapabilir. Bebeğe etkisi denenmiş ilaçlar, anne ve bebek izlenerek gerektiğinde kullanılabilir. Anne sütü, bebek için önemlidir. Ama sağlıklı, onunla ilgilenebilen ve bir bağ kuran anne, çok daha önemlidir. Bu nedenle anne sağlığı ön plana alınarak, gerekirse bebek başka şekilde beslenerek, annenin mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Tedavinin önemli bir parçası da depresyon sırasında anneye verilecek destektir. Başta eş olmak üzere, yakınların da bebeğin bakımı ve annenin tedavisiyle ilgilenmesi önemlidir. Yoksa karanlık bir yoldan dönen anne, sağlıksız bebek ve bozulmuş evliliğiyle karşılaştığında, yoğun suçluluk duyguları nedeniyle daha kötü bir sürece girebilir. NOT: Yarın yine saat 12.00'de TRT-1 ekranında canlı yayındayız.
Yaşam Sohbetleri'nin konusu evlilik ve ilişkiler... Konukları ise yeni evli bir çift: Pınar Altuğ ve Yağmur Atacan.
Yayın tarihi: 26 Nisan 2008, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/04/26/ct/haber,85C438F56E62435B995CF9A320A86BE6.html
Tüm hakları saklıdır.