kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Suya hasret Ankara'da 'suda doğum' rekoru kırılıyor

DİDEM SEYMEN
17.04.2008
Türkiye'nin suda doğum ünitesine sahip tek devlet hastanesi olan Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2 yılda 150'yi aşkın suda doğum gerçekleşti. Türkiye'nin suda doğum rekoru kırıldığı kongrede açıklandı..
Ankara'da bulunan Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Türkiye'nin ilk suda doğum ünitesi kuruldu. Ankara'nın çeşitli semtlerinden hastaneye gelen anne adayları, yüzme bilmeseler bile özel havuzun içinde doğum yapıyor. Sezaryene alternatif olarak gösterilen yöntemi uygulayan doktora, doğum başına yüzde 20 pirim veriliyor.

İKİ YILDA 150 DOĞUM
Hastanede iki yılda 150'yi aşkın suda doğum gerçekleştirildi. Hastane tarafından Antalya'da düzenlenen 8. Geleneksel Eğitim Günleri'nde konuşan Başhekim Op. Dr. Leyla Mollamahmutoğlu; suda doğumu normal doğum yapmak isteyen ve ağrı kesici ilaç almadan doğum süresini kısaltma arzusunda olan anne adaylarına önerdiklerini söyledi. Türkiye'deki doğumların yüzde 40'ının sezaryenle yapıldığını belirten Mollamahmutoğlu, suda doğum ünitesini normal doğumu teşvik etmek amacıyla açtıklarını dile getirdi. Mollamahmutoğlu ile, suda doğumun detaylarını konuştuk...

ÖZEL KIYAFETLERİ VAR
* Suda doğum ne şekilde gerçekleşiyor? Nasıl uygulanıyor?
Suda doğum, doğum eyleminin 35-37 derecede sıcak suyla dolu bir havuzda gerçekleştiği alternatif bir doğum şeklidir. Doğum sırasında sıcak suyun gevşetici etkisinden yararlanılır. Anne adaylarına suda doğum yapmak için özel olarak hazırlanmış bir kıyafet giydirilir. Sıcak su, doğal sancılanma sürecini başlatmaya yardımcı olur. Doğum büyük ölçüde anne tarafından gerçekleştirilir ve anneye herhangi bir ilaç, ağrı kesici veya suni sancı verilmez. Doğum başladıktan sonra bebeğin kalp atışları ve annenin tansiyon ölçümleri yapılır. Anne adayı doğum gerçekleştikten sonra kanama kontrolü için sudan çıkarılarak normal doğum masasına alınır. Doğumdan sonra anne ve bebek küvetten alınıp tahliller yapılıyor. Bu tahlillerin amacı, su yoluyla ortaya çıkabilecek mikrobik faktörleri ortadan kaldırmak.

* Suda doğumun yüzme bilip bilmemekle ilgisi yok, değil mi?
Evinin küvetine giren herkes, suda doğum yapabilir. Yüzme bilmeyen anne adayları da bu yöntemi tercih ediyor çünkü suyun seviyesi ayağa kalktıklarında bacaklarının altında kalıyor.

* Taşradaki hastalar suda doğumu tercih ediyorlar mı?
Rahatlıkla tercih ediyorlar. Çünkü onlara yeterince eğitim veriyoruz. Bize geldikleri zaman suda doğum hakkında bilgi sahibi olmasalar bile, eğitimden sonra suda doğumu tercih ediyorlar. İnternet kullanmasını bilen kişiler bu yöntemi daha çok tercih ediyor çünkü konuyla ilgili bilgileri var. Taşradan gelen hastalarımızı ise suda doğum ekibimizde yer alan arkadaşlarımız bilgilendiriyor.

İLK SEFERDE ÖNERMEM!
* Siz de suda doğum yaptırıyor musunuz?
Evet. Zaman açısından doğum süresi uzun çünkü hastanın başından ayrılamıyorsunuz. Ancak en baştan en sona kadar doğumu siz takip ettiğiniz için daha sağlıklı bir yöntem.

* Kimler suda doğum yapamaz?
İlk kez anne olacaklarla, riskli gebelik grubundakilere önermiyoruz. İlk doğumlarda yırtıkların düzgün açılması için kontrollü kesiler açılır. Bunun su içindeyken yapılması mümkün olmadığından, suda doğumu 2. veya 3. doğumda öneriyoruz. HIV, hepatit ve aktif genital enfeksiyonu olanlar da suda doğum yapamazlar. Bebeğin ters gelmesi, çoğul gebelik, daha önce sezaryenle doğum yapılması, bebeğin 4 kilogramın üstünde olması, erken doğum, annenin astım, kalp, şeker, yüksek tansiyon gibi hastalıklarının olması, su kesesinde sorun, annenin suyunun erken gelmesi, aşırı kanamasının olması ve çok kilolu olması hallerinde de suda doğum yapılamıyor.

* Bu yöntemin avantajları neler?
Su, vücudu rahatlatan endorfin hormonunun salgılanmasını kolaylaştırarak doğum gerilimini azaltır. Bebek, anne karnında da suda olduğu için bir su ortamından başka bir su ortamına geçiyor ve şoka uğramıyor. Doğumhanelerin gürültülü ortamının olumsuz etkileri en aza iniyor. Doğum odasına baba adayı ya da akrabalardan biri girebiliyor.
Haberin fotoğrafları